מתנות, מיונז ונאום של פוטין ברקע: הכירו את הזוגות האשדודים המעורבים שחוגגים "נובי גוד"
הערב יחגגו ברחבי העולם את תחילת השנה האזרחית החדשה - 2024. כאן בישראל, מי שדאגו להביא את המסורת של החג האזרחי היו עולי ברית המועצות לשעבר, המציינים את ה-"נובי גוד". כור ההיתוך הישראלי יצר לא מעט זוגות מעדות שונות, המציינים יחדיו את המסורת החגיגית - המאכלים, התחפושות, המנהגים. מי התחבר ומי פחות? הנה סיפורם של כמה מהם
נובי גוד זה לא כריסמס ! (צילום: מתוך קבוצת הפייסבוק 'רעבים ברעבך' - אוולינה בריצ'קו מור)
מסורת ה"נובי גוד" נוסח אשדוד: אשדוד היא כידוע עיר שקלטה עליה מכל התקופות והעדות, ובכור ההיתוך הישראלי המוכר, גם כאן באשדוד כולם התערבבו עם כולם וכולנו מכירים ומוקפים בזוגות בני עדות שונות, המביאים אכל אחד את המסורות והמנהגים המוכרים מבית אבא.
אם לעדה המרוקאית יש את חג ה"מימונה", לעדה האתיופית את חג ה-"סיגד" וכל עדה יש איזה חג או תאריך חגיגי המזוהה עמה, אז ליוצאי בריה"מ לשעבר יש את ה-"נובי גוד", ה-31/12, היום שמציין את סיומה של שנה אזרחית אחת – ותחילתה של אחת חדשה.
אז קודם כל הסבר קצר למי שלא מכיר: בגדול – אין קשר לדת. בברית המועצות נוהגים לציין את השנה האזרחית החדשה (צמד המילים ברוסית – נובי – חדש וגוד – שנה).
אז נכון שלפי המסורת היהודית מציינים את ראש השנה, אבל מאחר והיהודים שחיו בברית המועצות היו צריכים להסתיר את יהדותם עקב האנטישמיות הרבה – החג העיקרי שיכלו לחגוג היה הנובי גוד. (ולא, אין שום קשר להולדת ישו הנוצרי שצויין בתאריך ה- 25.12). בכל אופן, הנובי גוד הוא ניטרלי מסממנים דתיים ומהותו הוא לשבת כל המשפחה ביחד, לאכול טוב, לשתות, לצחוק ולהנות.
מה שכן, לחג האזרחי מתווספים סממנים הקשורים לחג המולד כמו עץ האשוח – יולק'ה, תחפושות של דד מורוז (דומה מאוד לסנטה קלאוס) וסניגורוצ'קה, הנכדה. יש כאלה המציינים ביחד עם החג גם את תחילת השנה הסינית, שלה יש 12 דמויות והשנה הגיע תור הדרקון. לכן, תראו גם את הדרקונים מופיעים לא מעט סביב הנושא של הנובי גוד.
"הפעם זה יהיה שונה" - בני הזוג רון לוי ואביגיל אוליצקי
"העיקר יש סיבה למסיבה":
תכירו את רון לוי (22) מאמן כושר ובעל סטודיו לאימונים אישיים ובת זוגו אביגיל אוליצקי (21) משוחררת טרייה מהצבא שיחגגו לראשונה ביחד את הנובי גוד אצל משפחתה של אביגיל בחולון.
מה שמעת על הערב הזה ?
"שמעתי ששותים מלא אלכוהול, יש מלא אוכל רוסי ושכולם יושבים ליד העץ עם הצ׳יבורשקה ושהאבא מתחפש לדד מרוז"
מה לגבי המאכלים שיונחו על השולחן, נוגע או לא?
"לגבי המאכלים, אני ממש אוהב בורשט (מרק רוסי) והמאכל שאני ממש לא הולך לגעת בו זה או חלדייץ או עוגת מיונז, זה נשמע נוראי".
לפני שהכרתם, ציינו אצלך במשפחה את השנה האזרחית?
"ההורים שלי בדרך כלל יוצאים עם חברים לחגוג את השנה או שהם יוצאים עם הבני/בנות זוג שלהם לחגוג במסעדה. בסך הכל היה רק עוד סיבה לצאת לחגוג אבל לא מעבר והפעם זה יהיה שונה ומיוחד"
סנובם גודם ! עמית ואלון
"נובי גוד זה לא כריסמס!"
הזוג השני, הם שחקנית התיאטרון האשדודית עמית פרטוק ובעלה אלון, שיוצאים יחד 7 שנים, והפעם הראשונה שחגגה נובי גוד תיזכר לנצח:
"הפעם הראשונה שחגגתי הייתה באמת ממש בתחילת הקשר אבל כבר הרגשתי מאוד קרובה למשפחה. היה לי בהחלט מעניין באותו ערב: כמות האוכל העצומה, העץ המהמם הזה (ה-יולק'ה), שזה בכלל מרגש לראות את העץ הזה, שמבחינתי הוא רק בסרטים.
כל פעם הם דואגים להגיד 'נובי גוד זה לא קריסמס!!! זה לא אותו דבר' – אז חשוב להבחין בהבדל".
את בעצמך מבינה מה ההבדלים ?
"אני לא באמת יודעת מה ההבדל… שניהם זה לכבוד השנה החדשה, אז בגדול שיניתם את הכותרת… זה לא שינה לי כלום, העיקר לחגוג ולאכול – מה רע".
מה הכי הפתיע אותך בערב הזה ?
"הופתעתי מכמות האלכוהול ששותים. באמת חוגגים את זה ששנה חדשה בפתח, הרגע הכי כיפי שחוויתי זה שיש בערוץ 9 כזה ספירה לאחור וכולם מחכים עם השמפניה ואז כולם אומרים ביחד בקול רם "סנובם גודם!" והשתלבתי איתם. היה כיף ומרגש לחוות משהו שאני לא מכירה. יש ממש התרגשות, והכנה לקראת החג.
הם לוקחים חופש מהעבודה יום למחרת כי הם יודעים שהערב הזה לא נגמר עד לפחות 3 בבוקר. עד כה תמיד יש שלב שאני נרדמת במרפסת… זה גדול עליי, אז מתעוררת לעוד איזה כוסית יין. הם שותים ויסקי, זה גם עוד משהו שגדול עליי".
איך את עם המאכלים המסורתיים, טועמת ?
"אין מצב שטועמת חלדיץ , שובה וכל מה שכולל דג מלוח".
תחפושות ?
"כן!, אני ואלון התחפשנו לדד מרוז ואשתו…היה מצחיק כמו שאפשר להבין מהתמונה".
לא מפספסים את הנאום ברכה של פוטין ואת ההופעות בערוץ 9
הזוג השלישי, אנה פולויאשני (54) שנולדה בביילארוס וניסים עמרם ממוצא טורקי (60)
עד לפני שניסים הכיר את אנה, לפני כ-תשע שנים, לא היה חוגג את השנה החדשה ולא ידע באמת מה זה 'נובי גוד'. אבל, מהרגע שהכירו הוא השתלב יפה למסורת ואפילו אוכל את המאכלים המסורתיים.
איך החג נראה אצלכם במשפחה ?
"בערב של החג נמצאים כל המשפחה ביחד בערך 12 איש. מתנשקים מתחבקים, ומאחלים שנה טובה מלאת הצלחות. אנחנו מתיישבים בסביבות 11 בלילה לשתות ולנשנש קצת, מתחפשים לדד מרוז וסניגורצ'קה, מצטלמים, מספרים בדיחות ומחכים לשעת חצות לפתוח שמפנייה ולהתחיל לאכול. ברקע משדרים הופעות יפות בטלוויזיה בערוץ 9".
לניסים לא היה מוזר כל החג הזה בהתחלה ?
"לא למה מוזר? אנחנו משפחה מודרנית, אנשים מודרניים. מקבלים את השונה והאחר ואנחנו זורמים פעם אני בעצמי הייתי בחינה במשפחה שלו ולשבתי את הלבוש המסורתי ורקדתי. והוא חוגג את החגים מהצד שלנו, כמו הנובי גוד. אצלנו זה זורם וזה כייף"
אילו מאכלים נמצאים אצלכם בשולחן ?
"על השולחן מונחים המטעמים שלנו, מבחר סלטים: אוליביה, דג מלוח – שובה, תבשיל ברווז עם תפוחים, איקרה אדומה. דליקטסים של נקניקים ודגים, דג סלומון ועוד. ניסים אוכל מהכול והוא אפילו אוהב את זה"
מחכים לנאום של פוטין או מוותרים ?
"כמובן שהטלוויזיה דולקת ברקע, וצופים בנאום המפורסם. באותו הערב יש תוכנית בערוץ 9 שמשדרים את השעון בקרמלין שמתריע על חצות. אנחנו מייד פותחים שמפנייה ב'בום' צוחקים ונהנים, ועד לפנות בוקר משדרים הופעות וריקודים"
- ניסים לא מופיע בתמונות מעצם היותו בתפקיד בטחוני בכיר ומסווג.
שילוב טוב - ליאל ואלעד
יש מרק תימני על השולחן
הזוג האחרון והחביב, ליאל ליפסון שנולדה באוקראינה ובעלה אלעד (מוצא תימני) שיחד כבר 6 שנים ואצלם החג – מתון יותר, ואפילו מזכיר קצת ארוחת שישי בערב
"אני משנת 91' בישראל, עליתי ארצה מאוקראינה כשהייתי בת 6 ואני מרגישה שאני יותר ישראלית ולכן החג מתון אצלנו יותר. אני מרגישה צברית לחלוטין. אנחנו לא מדליקים טלוויזיה עם הנאום של פוטין, זה ממש לא מעניין אותנו. אנחנו חוגגים את החג יותר בקטע של מסורת -לשבת ביחד כל המשפחה לשנה החדשה האזרחית וזהו. ללא ריקודים ושמחות ותחפושות.
בדרך כלל יש משהו כמו 20 איש, הרוב מהמשפחה שלי ועוד וחברים של הילדים. אנחנו מתיישבים כבר בשעה 9 וב-12 אני בעצמי כבר פורשת לחדר. "
מה כן מזכיר את החג המסורתי אצלכם למרות זאת ?
"הדבר היחידי שמזכיר את החג זה העץ וקישוטים בסלון. אנחנו כל שנה מקשטים את הבית בצבע אחר, שנה שעברה היה זהב ולבן והשנה בגלל המלחמה והמצב מקשטים בכחול ולבן"
מה לגבי השנה הסינית?
"בגלל שאני מתעסקת בסלון יופי אז כל הרוסיות שבאות לעשות מניקור לקראת נובי גוד עושות ציורים התואמים לסמל של אותו החג וכך אני יודעת איזו שנה זאת. הפעם יהיו ציורי דרקוןן".
דגים מלוחים ותימנים – הולך יחד ?
"דג מלוח הוא טוען שזה משהו שאסור לאכול אותו. אבל סלט תפוח אדמה וגזר במיונז הוא אוכל, כבר יודע את רמת אהבתנו למוצר.
אלכוהול…
"את האמת שלא, אנחנו לא אוהבים לשתות אלכוהול אבל כן מרימים שמפנייה".
על השולחן נמצא גם מאכלים מהעדה התימנית ?
"יהיה מרק תימני, דגים מרוקאיים חריפים, לזנייה וכמובן בגלל שהמשפחה שלי מגיעה וישנם רוסים מבוגרים יותר ולבסוף יש דברים שאי אפשר להתכחש אליהם אז כמובן חלדייץ שאותו אוכלים בעיקר המבוגרים יותר וגם אני אוהבת – מודה, דגים מלוחים, איקרה אדומה, סלט שובה וסלט אוליבייה. סך הכול אנחנו שילוב טוב ומעניין וזה בא ליידי ביטוי גם בחג הזה"
לסיום, לא משנה מאיזו עדה אתם או אם אתם זורמים על המאכלים או לא, הכי חשוב שתהייה לנו שנה אזרחית טובה ומוצלחת !