העירייה רכשה מערכת "חיזוי" הצפות ייחודית בשווי עשרות אלפי שקלים – צורך או יח"צ?
בעיריית אשדוד כנראה חושבים שהעיר נמצאת בסמוך לאוקיינוס האטלנטי, באזור המועד לסופות הוריקן וסערות מרובות משקעים ורוחות, אחרת קצת לא ברור מדוע בחרו שם להשקיע עשרות אלפי שקלים ברכישת מערכת ייחודית "לחיזוי הצפות" (ועוד כמה שקלים על יחסי ציבור מגוחכים), המתבססת על מידע שנגיש ממילא לכל תושב באינטרנט. צורך נדרש או יחסי ציבור? תחליטו אתם
כך או כך, שאפו גדול לכל עובדי מנהל התפעול העושים מלאכתם נאמנה בכל מזג אוויר (תצלום: פייסבוק עיריית אשדוד)
ראשית, מחמאה: יש לציין כי את החורף הקודם עברה העיר ללא תקלות מיוחדות, בטח בהשוואה לחורפים קודמים, ועל כך מגיע יישר כוח גדול למנהל התפעול בראשות שלמה רוטנברג ולכל אותם עובדי הרשות אשר עושים מלאכתם נאמנה.
בעירייה מאידך, לצד מחמאות לעובדים, אומרים כי החורף עבר בשלום הודות לתוכנית ה"רמזור" ולתוכנת החיזוי הבלעדית שאיתה עובדת העירייה, מערכת אשר יודעת לדייק את מזג האוויר על פי רחובות ואזורים. ממש "כיפת ברזל" של המשקעים.
תחילת הסיפור של המערכת – בפיילוט שנערך לפני מס' שנים ביוזמתו של ראש מנהל התפעול שלמה רוטנברג ועוזרו, שהובא לשולחנו של ראש העיר ד"ר יחיאל לסרי.
לאחר שנוכחו לראות כי טוב, יצאו בעירייה למכרז על מנת לרכוש את המערכת כחוק – ובמכרז זכתה חברת EnviroManager של "ניהול משאבי סביבה" מיבנה (לא אותה חברה שהפעילה תחילה את הפיילוט בעיר).
עלות המערכת – קרוב למאה אלף שקלים.
מתוך תצוגת המערכת "רמזור" - חיזוי הצפות באשדוד ביום שישי האחרון. (אגב, ירדו מחצית מכמות הגשמים שהמערכת חזתה)
מיכולות המערכת: שילוב בין נתוני מזג האוויר לבין חיווי מהקולטנים בשטח
המערכת שנרכשה, אשר פותחה על ידי חברה מיבנה בשם "ניהול משאבי סביבה", פועלת בעירייה לצורך "התרעה בפני הצפות עירוניות": משלבת נתונים המתקבלים מתחזית מטאורולוגית ונתונים מזמן אמת בעיר, ומבצעת חישובים הכוללים את התכסית והטופוגרפיה בעיר וסביבותיה (אגני הניקוז המשפיעים על העיר) והתוצאה היא "רמזור הצפות" ייעודי לעיר.
במידע רשמי של החברה נכתב:
"רק שילוב המידע עם אלגוריתם מכויל עבור אשדוד מאפשר להעריך את התגובה הצפויה בעיר בהינתן תנאי מזג האוויר חזויים: האם צפויים להתקבל הצפות בעיר כתוצאה מגשם ישיר, האם הספיקה בנחל לכיש צפויה להשפיע על הנקזים בחלקה המזרחי של העיר (תחזית לספיקת ונפח המים בנחל לכיש הינה ייחודית. תוצר דומה איננו קיים בארץ). יש להדגיש שלא מדובר בתחזית מזג אוויר. תחזיות כאלה זמינות ומסופקות על ידי גופים שונים אך הן כלליות ולא ממוקדות בזמן ובמרחב. מידע כללי כזה לא מאפשר לבצע היערכות מקדימה אופטימלית בעיר וגורם לבזבוז משאבים".
גורם מקצועי ששוחנו אותו התייחס בביטול ליכולותיה המתקדמות של המערכת בכל הנוגע לחיזוי מזג האוויר באומרו :"בסופו של דבר, תחזית מזג האוויר שאתה מקבל והתחזית שהם מקבלים מבוססת על אותה מערכת ונותנת את אותה התוצאה".
ועדיין, על פניו נשמע שהמערכת אכן משוכללת ונותנת את השירות עליו היא מצהירה, אולם עדיין נשאלת שאלה אחת מהותית:
האם אכן נדרשת הוצאה של עשרות אלפי שקלים בעבור מערכת שאמורה לחזות את מה שניתן לחזות גם באמצעים אחרים, זמינים וזולים יותר?
אנחנו חיים באשדוד, לא בפלורידה. כמות המשקעים השנתית סביב 500 מ"מ, ועירייה שעושה עבודתה כשורה לא נדרשת לאמצעים טכנולוגים יקרים על מנת לזהות את הנקז החסום.
עוגת התקציב העירונית לעולם לא תהיה גדולה מספיק כדי לתקצב כל דרישה ולטפל בכל מפגע, תמיד יהיה מי שייאלץ להתמודד עם דחייה או סירוב של טיפול בבקשתו, אבל לפני שמוציאים עשרות אלפי שקלים על מערכת שבוודאי שהסתדרו גם בלעדיה, אולי כדאי שימצאו קודם את התקציב לטפל בבעיות היותר מוחשיות שמעט גשם מציב בפנינו, דוגמת הפוסט של מיכאל גרימברג:
הצפה בצומת הרחובות בני ברית ושדרות ירושלים, שרק לאחרונה הסתיימו בה עבודות שיפוץ ותשתית. תמונה מהסופ"ש האחרון (מיכאל גרימברג)
עוד כתבות
המלצות נוספות
15:50 | 05/11/2024