תגובת העירייה והמפעלים לשידור התחקיר על זיהום הסביבה החמור באשדוד
לאחר שידור התחקיר של העיתונאית יפעת גליק בערוץ "כאן 11" אתמול בערב - כעת מגיעות התגובות. בעיריית אשדוד מאשימים את חברת המועצה שרון מרק בהזנחת הנושא, אולם מצהירים כי "איכות חיי התושבים אינה נושא למחלוקות". במפעלים טוענים לפעילות על פי חוק, ובינתיים מתברר כי רופא משפחה מהאזור מתריע על קשר ישיר בין תלונות מטופליו לבין זיהום האוויר המגיע מהמפעלים באזור התעשייה. המשך מעקב "אשדודי"
אתמול שודרה כתבתה של העיתונאית יפעת גליק בנושא הזיהום אוויר המתגבר באשדוד . כזכור, גליק ביקרה באזור לפני כשנתיים, ואילו עתה כששבה לבחון את הדברים, נדהמה לגלות כי כל הממצאים מלמדים כי זיהום האוויר התגבר משמעותית, ואף התרחב אל אזורים נוספים – ותושבים ביבנה , גדרות וכל הסביבה מתלוננים תדיר על מחנק, שיעול, צריבות בעיניים ופגיעות נוספות – לטענתם כתוצאה מזיהום האוויר העולה מאזור התעשייה הכבדה באשדוד.
בתוך כך מתברר מתוך כתבה של העיתונאית יעל געתון באתר "שקוף", כי במערכת הבריאות התקבלו עדויות מצד רופאים באזור המצביעים לטענתם על קשר ישיר בין תלונות של מטופלים המגיעים אליהם – לבין מפגעי זיהום האוויר. רופא משפחה מהאזור שיגר מכתב אל חברי ועדת התכנון האזורית הדנים בהרחבת אזור התעשייה ובו הוא מתריע: "ברצוני, ליידע אתכם על ריבוי תלונות בקיץ האחרון הכוללות צריבות בעיניים, קשיי נשימה, כאבי ראש ותסמינים לא ספציפיים נוספים על רקע ריחות חריפים שהתגברו לסירוגין בחודשים האחרונים".
אשדוד מעל לממוצע הארצי בתחלואה בסרטן
בשנת 2018 משרד הבריאות פרסם את דוח "אי השיוויון בבריאות וההתמודדות עימו", שם עולה כי אשדוד נמצאת מעל הממוצע הארצי במחלות סרטן מכל הסוגים בקרב גברים. מדובר על 379 חולים לכל 100 אלף תושבים. לשם השוואה הממוצע הארצי הוא 330 חולים. גם סרטן בקרב נשים באשדוד נמצא במקום גבוה – 327 חולות לכל 100 אלף. הממוצע הארצי הוא 315. הנתון חוזר על עצמו גם בפרסומים של משרד הבריאות בין השנים 2011-2015. נפת אשקלון, לשם אשדוד שייכת, מדורגת במקום השני בשיעורי הסרטן בקרב גברים בשנים 2011-2015, כשלפניה רק חיפה.
כתבתה של העיתונאית יפעל גליק, מתוך "הזמן הירוק" - חדשות ערוץ כאן 11
מעיריית אשדוד נמסר בתגובה:
"חברת האופוזיציה, שרון מארק, בעבר סגנית ראש העיר ויו"ר הוועדה לאיכות הסביבה, נמנעה מטעמיה האישיים, לעסוק בבניית תוכנית עבודח למאבק בזיהום האויר, כפי שהתחייבה במשך שנתיים, ולמעשה זנחה את הטיפול בנושא ולא דאגה לעדכן את מועצת העיר על כך.
הואיל ואיכות חיי תושבי העיר ובריאותם אינם נושא למחלוקות, עם קבלת דו״ח המשרד להגנת הסביבה על המדידות החריגות באזור התעשיה הצפוני, פעלה הנהלת העיר בראשות ד"ר יחיאל לסרי, וסגנו אינג׳ שמעון כצלנסון יו״ר וועדת איכות הסביבה החדש, למיפוי הפערים שנוצרו כתוצאה מההזנחה של יו״רית הוועדה היוצאת, הוקמה וועדת היגוי משותפת לעיריה, איגוד ערים לאיכות סביבה, והמשרד להגנת הסביבה, שבנתה תוכנית פעולה מול המפעלים המזהמים ובראשם תחנת הכח אשכול, רשות החשמל ומשרד האנרגיה, כולל מאבק ציבורי ומשפטי, שתכליתו להשיב את רמת האויר באיזור התעשיה הצפוני לאיכות הנדרשת."
מאיגוד ערים לאיכות הסביבה אשדוד חבל יבנה נמסר:
האיגוד מפעיל 9 תחנות ניטור רציף למדידת זיהום אוויר ממגוון מזהמים ברשויות האיגוד.
5 תחנות מתוכן ממוקמות בעיר אשדוד במספר מוקדי מדידה באזורי התעשייה ובשכונות מגורים.
יודגש כי לא נמדדו חריגות בתחנות הניטור בשכונות המגורים בעיר, אלא באיזור התעשייה הצפוני בלבד.
4 תחנות נוספות ממוקמות במרחב האיגוד – מסביב לעיר ומספקות נתונים נוספים, ובכלל זה נתוני איכות האוויר מאיזור התעשייה הצפוני.
לעניין ניטור הבנזן בתחנות הניטור – בתחנות האיגוד באזור התעשייה הצפוני, אזור התעשייה הקלה, בשדרות בתחנת ט"ו ובשדרות ירושלים מופעלים דוגמי בנזן. בתחנה בשדרות ירושלים – החלה מדידת בנזן לאחרונה – בעקבות בחינת הצרכים על ידי האיגוד.
האיגוד מכין תכנית מיידית לשיפור איכות האוויר.
תגובת מפעל אגן אדמה:
"המפעל עומד בכל הדרישות הסביבתיות ואף מעבר להן בעקבות שימוש במיטב הטכנולוגיות."
תגובת פז בתי הזיקוק באשדוד:
"המפעל פועל על פי חוק, בשיתוף פעולה עם הרשויות, ועומד בדרישות המחמירות של המשרד להגנת הסביבה."
תגובת קרן אשדוד:
"עיריית אשדוד אינה מעורבת בהחלטות הקרן. כתובת הקרן מאז היווסדה היא בעיריית אשדוד מטעמי נוחות וחיסכון אך הגבולות בין העירייה לבינה ברורים. נשמח לעוד תרומות ממפעלי וקבלני אשדוד למען עירם".
מבט מכיוון מזרח אל אזור התעשייה והמפעלים המזהמים באשדוד (צילום: כאן 11)
עוד כתבות
המלצות נוספות
14:54 | 04/11/2024