מרגישים קושי נפשי בחג? יש עם מי לדבר
סביב ההתרגשות לקראת תחילת השנה החדשה, הארוחות המשפחתיות והארגונים הייחודים, פחות פופולרי לדבר על אלו שכל ה'ביחד' גורם להם למעמסה רגשית. שוחחנו עם עירית קוזירב, פסיכותרפיסטית תושבת העיר, שנותנת כלים פרקטיים להתמודדות עם דיכאון החגים: "חלקנו חווים תחושות קשות של עצב ותסכול דווקא לקראת החגים, זוהי תופעה ידועה ומוכרת וחשוב לדבר ולשתף בתחושות- ולא להישאר איתן לבד".
זו רק תקופה וזה חולף (אילוסטרציה: unsplash)
מה מביא את הדיכאון בתקופת החגים? זוהי אמנם תקופה שמביאה שלל דברים חיוביים כמו בישולים, מתנות, התרגשות, קניות מיוחדות ומפגש עם המשפחה הקרובה והרחוקה, אך עבור חלקנו- מדובר באתגר נפשי ורגשי לא קטן שגורם לתחושה ההפוכה, לבדידות ועצב. דווקא בתקופה זו, קווי עזרה ראשונה נפשית אונליין וטלפוניים מוצאים את עצמם נותנים מענה למס' רב של אנשים במצב רגיש במיוחד.
עירית קוזירב, פסיכותרפיסטית מוסמכת תושבת העיר, מסבירה לנו אודות התופעה ועל מי נמצא ב'קבוצות הסיכון': "מדובר בתופעה ידועה ומוכרת שמתרחשת דווקא לקראת תקופת החגים. אחד ההסברים הוא שאנו חיים במדינה שמאוד מקדמת ודוגלת בחגים ומשפחתיות- זה ממש 'בילד אין' בחברה שלנו. אם אין למישהו מאיתנו משפחה לחגוג איתה, זה מיד מחריג אותו מאחרים ועלול לגרום לתחושת עצב ותסכול".
שאלת השאלות: "אז איפה אתה בחג?": "כולנו חווים את הדיבור הכללי סביב החג: היכן חוגגים ועם מי. לאלו שחיים ללא משפחה זה מחדד את החוסר ולכן ירגיש תחושת עצב. בחגים יש המון 'ביחד', התנהלות סביב אנשים ותקשורת".
לא רק אנשים ללא משפחות מרגישים ב'בלוז החגים', אלא גם אלו שמתקשים בתקשורת באופן מנטלי ביום יום: "אנשים עם קשיים בפן התקשורתי והרגשי, שלא מצליחים לייצר תקשורת סביבתית, מרגישים אתגר במיוחד בתקופה הזו. חשוב להגיד שגם אלו שיש להם משפחה לעשות איתה חג, עדיין יכולים לחוות את התחושות הקשות האלו בשל מורכבויות ביחסי המשפחה.
הישיבה סביב השולחן גורמת לנו לתחושה שאנו 'חשופים' בפני אחרים ולהבנה שאין לאן לברוח מהשאלות הלא נעימות ומנתינת דין וחשבון כששואלים אותנו שאלות כמו: 'נו מה עם ילדים?' 'מה עם חתונה' וכו'- זה לגמרי יכול להוריד את המורל. רוב הזמן אנו לא פוגשים את אלו שאנו פוגשים בחגים בתדירות גבוהה, ויש נושאים מסוימים שכשהם עולים, יכולים להציף שלל רגשות".
לדבר ולשתף מישהו במה שאנחנו חווים באמת יכול להקל עלינו?
"כן, בהחלט. כולנו צריכים קצת יחס, זה בסיסי – במיוחד ברגעים קשים. זה לגמרי טבעי וזה בסדר לבקש שיבינו אותנו, את תחושותינו ומה שאנחנו חווים כרגע. אם בעיקר בתקופת החגים צף קושי מסוים, כדאי לשתף ולדבר אותו החוצה. מדובר בצורך בסיסי – הישרדותי שיטפלו בנו ויקבלו אותנו, זה מתחיל בעודנו תינוקות על ידיה של אימנו".
"תדברו, תשתפו רק אל תישארו עם זה לבד" עירית קוזירב
זו רק תקופה וזה חולף:
"חשוב לזכור שתקופת החגים כשמה כן היא – תקופה ולבסוף זה נגמר וממשיכים הלאה כל אחד בחייו. אם יש בכם תחושות קשות, נסו לשתף את מי שאתם מרגישים בנוח אתו כדי לא להישאר עם זה לבד וכמובן שאם אין לכם באותו רגע אוזן קשבת, אני ממליצה לחייג למוקדי עזרה הראשונה נפשית שנותנים מענה מסור גם בערב חג. לאחר מכן אני ממליצה ללכת לטיפול אצל בעל מקצוע בכדי להבין את מקור הבעיה ולנסות להבין מה הבסיס למצב ולתחושות אותם חוויתם בחג, כיוון שטיפול ראשוני לסימפטומים לא באמת יפתור את הבעיה".
תדברו, תשתפו, תספרו – אל תישארו עם הכאב לבד!
ער"ן – עזרה ראשונה נפשית: בטלפון 1201 או באתר, או סה"ר – סיוע והקשבה ברשת
מזמינים אתכם לבקר באתר התכנית למניעת אובדנות, בו תוכלו למצוא מידע מועיל בנושאי אובדנות ומניעתה, ופרטים אודות גורמי סיוע נוספים – לחץ כאן
עירית קוזירב פסיכותרפיסטית מוסמכת ( M.s.w) ליצירת קשר לחץ כאן
עוד כתבות
המלצות נוספות
17:17 | 10/07/2024