3 תאונות עבודה בשבוע: למה זה קורה ואיך לפעול אם נפגעתם?
בשבוע האחרון, דיווחו גופי ההצלה והחירום על 3 תאונות עבודה טרגיות בעיר: עץ שקרס על גנן, פועל נמל שנמחץ בין מכולות ועובד במפעל שנפצע בידו ממסור. אז מהו ההסבר להסתברות הגבוהה של מקרים אלו ומה עושים אם חלילה, נפצעים בעבודה?
יום העבודה החל תקין והמשיך למסדרונות ביה"ח (נמל אשדוד: צילום: דוברות איחוד והצלה)
כמעט כולנו מתחזקים סדר יום דומה, אנו יוצאים בבוקר לעבודה, מעבירים משמרת לצד הקולגות ומקווים לבצע את המוטל עלינו ולחזור בסוף היום בשלום ליקירנו. אך לא תמיד הכול הולך כמתוכנן ויכולים להתרחש בעבודה מצבים חריגים ולא צפויים שישנו את אורח חיינו- לטווח הקצר או לצמיתות.
רק השבוע, לצערנו, אירעו 3 מקרי תאונות עבודה בעיר, כשבכל אחד מהם יום עבודה החל תקין והסתיים במסדרונות בית החולים 'אסותא'.
מקרה ראשון- יום שני 04.09: גבר כבן 49 נפצע לאחר שנפגע מענף עץ שנפל במהלך עבודתו ברחוב הראשונים באשדוד. חובשים ופראמדיקים של מד”א העניקו לו טיפול רפואי ופינו אותו לבית החולים "אסותא" במצב בינוני, עם חבלה בראש ובגפיים.
מקרה שני באותו היום (שני 04.09): פועל נמל נמחץ בין שתי מכולות במהלך עבודתו. הפועל קיבל סיוע ראשוני בזירה ולאחר מכן פונה לבית החולים במצב בינוני.
שוחחנו עם משרד עו"ד שץ – אייזנברג העוסקים בנזיקין ותאונות עבודה כדי להבין איך פועלים משפטית כאשר נפצעים בעבודה ומה לדעתם ההסבר להסתברות הגבוהה של מקרים מסוג זה?
"בעקבות אירועי פציעתם של הנפגעים במקרים השונים השבוע, קמה לנפגעים זכות להגיש תביעה למוסד לביטוח לאומי, דבר אשר יכול לזכותו בתשלומים הולמים בעת תקופת אי כושר – תקופה של דמי פגיעה (90 ימים הראשונים מיום התאונה) ובהמשך תמיכה ע"י תשלום של קצבת נכות זמנית ותוספת תשלום נוספת (נכה נזקק) בגין אי יכולתו של הנפגע לשוב לעבודתו בעקבות התאונה.
בהמשך ההליך, תקבע ועדה רפואית של המוסד לביטוח לאומי את הנכות הצמיתה של הנפגע, וזאת לאחר שנכותו תתגבש במהלך השנה מיום התאונה, דבר העשוי לזכות הנפגע בתשלום מענק חד-פעמי או קצבה חודשית לכל החיים".
"נכות הצמיתה של הנפגע הינו דבר העשוי לזכות הנפגע בתשלום מענק חד-פעמי או קצבה חודשית לכל החיים" משרד עו"ד שץ - אייזנברג
עוד מסבירים כי "במקרים דנן, קמות שאלות נסיבתיות רבות ויש צורך לבצע בירור מדויק של נסיבות התאונה, נצטרך לבדוק האם מדובר ברשלנות של המעסיק כלפי העובד מטעמה. ככל שיסתבר כי המעסיק הפר חובת הזהירות כלפי העובד, יוגש כתב תביעה כנגדו בעילת חבות מעבידים והנפגע יוכל לקבל פיצוי נוסף מעבר לתשלומים אשר שולמו לו ע"י המוסד לביטוח לאומי".
90% זה רשלנות מעסיקים
"לגבי חבות מעבידים (תביעת רשלנות כנגד המעסיק) – חשוב לציין כי התאונות מתרחשות בתדירות גבוהה מכיוון שהמעסיקים אינם פועלים בהתאם לסטנדרטים ולא מקפידים על נהלי הבטיחות העבודה, וקיים חוסר בשימוש באמצעי הבטיחות הנדרשים בעבודה וחוסר בהדרכות הנדרשות.
שמדובר בתאונת עבודה, אשר בה נפגע עובד, יש לדקדק דווקא עם המעביד בכל הנוגע להטלת האחריות לתאונה ולהקל במידה רבה עם העובד בייחוס רשלנותו, שגרמה או שתרמה לתאונה.
היסוד הרעיוני לקביעת הלכה זו הוא בכך, שהמעביד הינו זה המופקד על המפעל או על העבודה, שבמסגרתה מבצע העובד את המוטל עליו, ומתפקידו לדאוג, שתנאי העבודה ושיטות העבודה יהיו בטוחים, והעובד יודרך כראוי כיצד לבצע מלאכתו".
ברגע שמתרחשת תאונת עבודה ולאחר קבלת טיפול רפואי מתבקש (מיידי ומתמשך) – יש לבצע מספר שלבים המהווים את הבסיס להגשת כל תביעה לאחר מכן:
שלב ראשון: מומלץ לקבל ייעוץ משפטי ולדאוג כי יהיה תיעוד כולל החל מחומר רפואי וכלה בתמונות מהאירוע- לצעדים הראשונים יש השפעה מכרעת על כל ההליך לאחר מכן.
שלב שני: תיעוד וצילום – חשוב לתעד ולצלם במידת האפשר כל ראיה הקשורה להתרחשות התאונה. כמו כן במידה שהיו עדים לתאונה כדאי לבקש ולרשום את פרטיהם.
שלב שלישי: דיווח – המעסיק חייב לדווח לאגף הפיקוח על העבודה של משרד הכלכלה על כל תאונת עבודה שמתרחשת. במקרים מסוימים המעסיק לא ימהר לעשות זאת או לא ימסור את מלוא הפרטים במיוחד במקרים של חשד לרשלנות מצידו ותהייה לכך השפעה בהמשך. הסתרת דיווח על תאונה מצד המעסיק תעמוד לרעתו במקרה של תביעה.
שלב רביעי: מילוי טופס בל/250 – מיד לאחר קרות התאונה, על המעסיק למלא טופס למתן טיפול רפואי לנפגע בעבודה, המכונה טופס בל/250, בו ימולאו פרטי המעסיק, פרטי הנפגע ופרטי התאונה. יש לוודא, כי פרטי התאונה מולאו באופן המשקף את התרחשות התאונה. ישנם מקרים בהם המעסיק כותב תיאור אשר אינו תואם את מלוא הנסיבות התאונה או אף מסתיר את התרחשותה. יש לבקש את מילוי הטופס באופן משקף, שלא יערים קשיים בתביעה מול ביטוח לאומי.
תעודה רפואית ראשונה – על העובד לפנות לקופת החולים בה הינה חבר, מצוייד בטופס בל/250, ולאחר בדיקה יקבל תעודה רפואית ראשונה לנפגע בעבודה, התקפה לצורך הגשת התביעה למוסד לביטוח לאומי. התעודה תכיל את האבחנה הרפואית ואת התקופה בה לא יוכל העובד לעבוד (ימי מחלה). בכל המסמכים הרפואיים שנמסרים בקשר עם התאונה, יש לבקש מהרופא לכלול את נסיבות התאונה.
שץ – אייזנברג משרד עורכי דין המתעסקים בנזקי גוף ותאונות עבודה – ליצירת קשר לחץ כאן
עוד כתבות
המלצות נוספות
12:07 | 06/02/2024