שנה וחצי אחרי שחזרה לארץ בעקבות המלחמה באוקראינה – ענבר מור מתחילה מחדש
לפני שנה וחצי, נאלצה תושבת העיר ענבר מור לחזור ארצה בבהילות מאוקראינה כשפרצה המלחמה. היא פיתחה ביחד עם בן זוגה את עסק הקוסמטיקה שלה, אבל המציאות אילצה אותה לעצור הכל. במקביל להתפתחות האישית בתחום הטבעונות והמזון הבריא, לאחרונה היא מזהה התאוששות במצב שם וכעת היא מנסה להחיות את העסק מרחוק, לגייס ולייצר שיתופי פעולה חדשים, למרות המלחמה שממשיכה: "אני כרגע מגייסת משפיעניות מקומיות ונשות עסקים שיקדמו את המותג בניהול שלי מרחוק''
ענבר מור. הסחורה שלה עדיין במחסן באוקראינה.
מתחילה מחדש: ענבר מור חזרה לעיר הולדתה ימים ספורים לפני פרוץ הלחימה באוקראינה. היה לה שם עסק מצליח לקוסמטיקה אותו בנתה בזכות הלימודים האקדמאיים בהנדסה כימית בשילוב עם ההבנה העסקית שלה. באותם הימים העסק עבד עם סחורה ולקוחות, אז היא לא מיהרה לצאת, אבל התארגנה בהתאם. יומיים לפני פרוץ המלחמה היא עוד הייתה אופטימית, אבל כשהאמריקאים ועוד מדינות הודיעו על פינוי זה העלה את מפלס הלחץ. היא ראתה בטלוויזיה את תגבור הכוחות ובית החולים הצבאי שבנו על הגבול ואז כבר הבינה שתצטרך לעזוב. תחילה היא חשבה שזה יהיה למדינה שכנה אבל בסופו של דבר היא חזרה ארצה.
שנה וחצי לאחר היום ההוא, היא מתארת את מה שעבר עליה ועל העסק שלה מאז: "הקמתי את המותג עם בן הזוג באוקראינה כאשר יצאנו לדרך עצמאית עם חזון להכניס מוצרים כחול-לבן לשם, מוצרים שעמלתי על פיתוחם וייצורם בישראל כמהנדסת כימיה עם ניסיון ביזמות. סדרת אנטי אייג׳ינג איכותית ומדהימה. ייצרתי בארץ ועשיתי ייבוא לאוקראינה. כרגע הסחורה עדיין שם במחסן שלנו. היום אני מנסה להחיות את העסק, מרחוק, לגייס ולייצר שיתופי פעולה חדשים כי המצב באוקראינה, למרות שעדיין היא נמצאת במלחמה, משתפר מבחינת עסקים ויש לא מעט תושבים שמנסים לחיות כרגיל עד כמה שניתן בצל המלחמה אז כן, כרגע מגייסת משפיעניות מקומיות ונשות עסקים שיקדמו את המותג בניהול שלי מרחוק".
מאז שובה לארץ היא חזרה לעסוק בהייטק – היא יועצת פרטית עבור סטארטאפים בישראל ובסיליקון וואלי בנושאים של פיתוח עסקי, מכירות טכנולוגיות וצמיחה: "תמיד התעסקתי בעסקים, בטכנולוגיה והייתה לי כמיהה להשפיע לטובה על העולם וזה מה שמוביל אותי בעשייה שלי ביום יום ביזמות שלי ובליווי שלי של יזמים".
מור (29), מהנדסת כימיה ויזמת בהייטק, אשר יועצת לסטארטאפים, החלה להתעניין בעולם המזון הבריא והתזונה הנכונה. בנוסף, היא עובדת עם שני פרויקטים עיקריים אחד בישראל של חברת B2B SaaS בתחום הלוגיסטיק-טק, שם מייעצת בבניית מערך מכירות טכנולוגיות ועם חברה אמריקאית, בה היא מייעצת בתחום של צמיחה למארקטפלייס גיימינג. עוד אמרה לנו: "יש לי תשוקה לאנשים, לתהליכים ולפתרון בעיות מורכבות. יש לי תשוקה גדולה לעולם ההון סיכון והסטארטאפים ואני בגדול פועלת מבחינה מקצועית ואישית כדי לייצר כמה שיותר אימפקט חיובי בעולם. עולם המזון הבריא והתזונה הנכונה תמיד עניין אותי ושנים שרציתי להפוך לטבעונית. בחצי השנה האחרונה סוף סוף התחלתי, אחרי שהייה ממושכת בארה״ב בכנס שהייתי בו לפני כמה חודשים. במהלך השהות נחשפתי למראות לא נעימים במסעדות שהגבירו לי את הכמיהה להפסיק לצרוך מזון מן החי ואני מאושרת שהחלטתי לעשות את זה".
אנרגטית ואופיטימית מתמיד. ענבר מור
"הייתי מקדמת פסטיבל טבעוני באשדוד"
בשנים האחרונות, יותר ויותר מסעדות ברחבי הארץ מציעות מנות ידידותיות לטבעונים ולשיח נכנסו מושגים כמו זכויות בעלי חיים ויצירת חלבון מלא מהצומח.
טבעונות היא אורח חיים תזונתי של הימנעות מגרימת סבל לבעלי חיים עבור מזון. בנוסף, מבחינה תזונתית, אורח חיים זה מתבטא בהימנעות מכוונת ממזון מהחי. אז בזמן שהרשת גועשת בדיונים בנושא טבעונות וקולם של התומכים חזק מאד ככל שהשנים חולפות, החלטנו לבדוק מה המצב באשדוד מהבחינה הזאת.
ענבר מור, המנהלת אורח חיים טבעוני, מרחיבה קצת על הנושא:
"תמיד עניין אותי העולם הזה ושנים שרציתי להפוך לטבעונית. בחצי השנה האחרונה סוף סוף התחלתי, אחרי שהייה ממושכת בארה״ב בכנס שהייתי בו לפני כמה חודשים. במהלך השהות נחשפתי למראות לא נעימים במסעדות שהגבירו לי את הכמיהה להפסיק לצרוך מזון מן החי ואני מאושרת שהחלטתי לעשות את זה".
בכל הקשור לאירועים, כנסים, שיחות והרצאות, אין באשדוד הרגשה כי השיח הטבעוני נכנס לעיר. יתכן שזה המצב לאור העובדה שהשיח הוא יותר במרכז הארץ ופחות כאן בעיר, אבל מצד שני, מביקור במסעדות נראה כי ישנה הרבה יותר מודעות – זה בא לידי ביטוי בשילוב של תחליפים ואופציות טבעוניות.
בעבר, רוב ההיצע היה רק בחנויות מרוחקות ובבתי טבע והיום כמעט בכל סופר, אפילו בסופרים השכונתיים, אפשר למצוא טופו, גבינות טבעוניות. אין ספק שזה מרשים לראות את השינוי כי כמעט בכל סופר ברובע ניתן למצוא כל מה שאתם מחפשים. מצד שני, נראה כי אין מספיק מודעות של הצרכנים עצמם לנושא הטבעונות. אז נכון, הסחורה קיימת בסופרים ובגלל טרנדים ורשתות חברתיות אנשים יוצאים וקונים, אבל אין גישה הוליסטית של טבעונות והבנה מה באמת בריא מכל הבחירות הללו. בנוסף, בעיר ישנן מעט מאד מסעדות שהן טבעוניות בלבד, בהשוואה למשל לתל אביב. יש מסעדות שמציעות תחליפים וזה מבורך אבל זה לא שווה ערך למסעדה שכולה טבעונית ולא מגישה כלל מזון מן החי. חשוב לציין כי ישנן אופציות טבעוניות בלא מעט מקומות, אבל זה בעיקר ברשתות הגדולות כמו ארומה, קפה גרג וכדומה, כך שזה מגיע מהרשת ופחות מהעיר עצמה.
איך היית מעלה את המודעות לנושא הטבעונות בעיר?
'הייתי 'עושה פסטיבל טבעונות. מכניסה עוד מנות למסעדות. מביאה בלוגרים ומשפיעני אוכל מהתחום כדי להציע מנות למסעדות ולסקר את זה. שלטי חוצות על אי פגיעה בבעלי חיים ועל קידום מזון מזין וטבעי ובריא. אני מקווה שבעתיד נראה פסטיבל כושר ואוכל טבעוני בעיר, כדי שזה יקדם אורח חיים בריא פה"
מה המסר שלך לאנשים שרוצים להתחיל אבל חוששים?
"אל תקשיבו למי שאומר לכם שמי שעובר לטבעונות הוא חלש וחסר אנרגיה. להיפך. מאז שעברתי לטבעונות, רמות האנרגיה שלי עלו משמעותית וכבר אין לי את רגשות האשם של פגיעה ביצורים חיים. אני מקפידה על אורח חיים מאוד בריא ולכן בשונה מהמון אנשים שעוברים לטבעונות ואוכלים המון קמחים ומאפים ועושים את המעבר לא נכון, אני גם לא צורכת סוכר ולא גלוטן ואני שמה דגש על המון קטניות, ,טופו, ירקות, כוסמת, קינואה, ירקות, פירות ואגוזים. מרגישה הכי טוב שהרגשתי אי פעם. העור שלי קורן והלב שלי רגוע כי אני לא פוגעת בטבע כדי להזין את עצמי. לאלה שהחלו בתהליך אבל נכנעו תוך זמן קצר- אני אומרת: זה תהליך. תהיו סבלניים עם עצמכם. כל הכבוד שניסיתם. נסו שוב כשתהיו מוכנים".
איך הקרובים שלך מקבלים את אורח החיים הזה?
"הם לוקחים את זה מאוד קשה וזה מאתגר בארוחות שישי כשאני לא נוגעת בתבשילים של אמא ושל סבתא, אבל הם התרגלו והם מקבלים בהבנה. מבשלים לי סירים של קטניות טובות ואנחנו מנסים לא להתמקד באוכל אלא ב-ביחד שלנו וכל אחד מכבד את מה שהאחר אוכל".