אוהל אדום באשדוד: מרחב נשי של חיבור וריפוי
הדר שלם, תושבת אשדוד ובעלת סטודיו 'SHALA' ליוגה באשדוד, מורה ליוגה 11 שנה ומנחה מדריכי יוגה צעירים להעמקה, יוצרת מפגשים נשיים בהשראת "האוהל האדום" המעניקים מרחב לעצירה, לשיח ולתמיכה. איך הכל התחיל ומה הופך את המפגשים לכל כך מיוחדים? הפרטים ו- וידאו בכתבה

צילום: אשדודי
מרחב לנשים – פשוט להיות: הדר שלם (38), נשואה לאסף ואמא לשניים, מתגוררת באשדוד ומובילה את יוזמת "האוהל האדום" בעיר. לדבריה, בעוד שמעגלי נשים רבים כוללים פעילויות אקטיביות כמו כתיבה או ריקוד, היא ביקשה ליצור מרחב שונה – כזה שבו אין צורך לעשות דבר, אלא פשוט להיות.
"כאישה ביישנית, מצאתי את עצמי במעגלי נשים שבהם נדרשתי להשתתף באופן פעיל, וזה לא תמיד התאים לי. ב'אוהל האדום' אין צורך בניסיון מוקדם – כל אחת יכולה להגיע, להרגיש, ולמצוא את המקום שלה בקהילה הנשית."
"האוהל האדום" – הספר שהפך להשראה: הספר "האוהל האדום" מאת אניטה דיאמנט מביא את סיפורה של דינה, דמות מקראית, דרך נקודת מבט נשית המעמיקה בחוויות חייהן של נשים בתקופה העתיקה. הספר מציג את "האוהל האדום" כמקום מקלט לנשים בתקופות של מחזור, לידה ומשברים רגשיים. רעיונות אלו, המדגישים את הכוח הקולקטיבי של הנשים ואת חשיבות התמיכה ההדדית, מהווים השראה למפגשים המודרניים שמובילה הדר שלם. גם היום, בעידן המודרני, נשים מחפשות אחר מרחבים בטוחים לשיתוף ולתמיכה, בדיוק כפי שנעשה באוהל האדום של אז.
השראה מהעבר – חיבור להווה
הקונספט של "האוהל האדום" שאוב מהמסורת העתיקה שבה נשים התכנסו יחד בזמן מחזור הירח, חוו לידות ושיתפו חוויות. "בעבר, זה היה המקום שבו נשים ילדו, מוקפות בדולות ומיילדות, שקיבלו תמיכה, עיסויים ורוגע. ריפוי הוא לא תמיד עשייה – לפעמים הוא פשוט מנוחה וחיבור לעצמך", היא מספרת.

הדר שלם ואחותה יעל אילוז באוהל האדום (צילום: אשדודי)
מה הוביל אותך ליצור מפגשים שכאלה?
הדר שיתפה את חלומה ברשתות החברתיות, ולבסוף קיבלה דחיפה מחברה טובה שהזכירה לה כמה הנושא בוער בה. "במהלך הקורונה הרגשתי שחסרה לי קהילה נשית קרובה – מקום שבו אפשר לעצור הכל, להתחבר ולשתף."
"הצורך האישי שלי לקיים מרחב כזה גבר בעקבות אירועי ה-7 באוקטובר. הרגשתי את הבדידות כמו שלא הרגשתי מעולם. חשבתי לעצמי – אם הייתי מוקפת בנשים, היה לי קל יותר להכיל את הפחד והכאב."
מה קורה באוהל האדום?
האירועים מתקיימים מדי ראש חודש, במקביל להתחדשות הירח. הנשים המשתתפות מדברות על נושאים מגוונים – חיי משפחה, קריירה, כסף, זוגיות והורות. לפעמים צוחקים, לפעמים גם בוכים. "זה מרחב טבעי שבו כל אחת יכולה להרגיש שייכת."
מעבר לשיח, ישנם גם מפגשים עם מומחיות בתחומים שונים. כך, למשל, חנה סרור – מחברת "ספר הקוסקוס הגדול" – שיתפה על הקשר בין תזונה, פוריות ונשיות. יעל אילוז העבירה סדנאות סאונד הילינג, ובמפגשים אחרים עסקו בקשירת בטן לאחר לידה, חשיבות השינה, ועיסוי פנים טיפולי.

קהילה נשית מחבקת
"זה התחיל כישיבה אינטימית עם חברות והתרחב למעגל משמעותי עבור נשים רבות," מספרת הדר. "יש כאלה שרואות פוסטים על המפגש ושולחות לי הודעות – 'למה לא באתי?!'. זה אומר שהקהילה מתרחבת, והצורך קיים."
בין היתר, הדר משלבת את אהבתה ליוגה גם באוהל האדום. לצד מפגשי הירח החדש, היא מנחה מפגשי פול-מון למשפחות, עם תרגולי יוגה פתוחים לילדים ולמבוגרים.
מסורת נשית מודרנית
הדר גדלה בסביבה נשית תומכת – עם אמא ושלוש אחיות. "מגיל קטן היו לנו ריטואלים – שיחות עומק סביב שולחן השישי, שהיו נגמרות בצחוק מתגלגל או בדמעות של שיתוף. אני מרגישה שאני מחזירה את החוויה הזו לאוויר – נותנת לנשים מקום שבו הן יכולות פשוט להיות."
במקביל, הדר גם מתרגלת מידי יום יוגה ואף מלמדת מדריכים. היא פועלת בסטודיו הממוקם ברחוב האורגים בעיר.
מוזמנים ומוזמנות לעקוב אחריה באינסטגרם – להתעדכן לגבי מפגשי "אוהל אדום" עבור נשים ושיעורי יוגה
עוד כתבות