"התינוקת צריכה אמא": אם שחוותה דיכאון לאחר לידה והחלימה – כעת נלחמת משפטית מול האבא
תושבת העיר, הייתה בחודש התשיעי להריונה כאשר החלה לחוות קשיים במערכת היחסים הזוגית ואלימות מילולית קשה מצד בעלה. המצב ביניהם הלך והחמיר ולאחר הלידה חוותה דיכאון קשה וקרסה נפשית. על כן - האב לקח ממנה את התינוקת ומאז החלה מסכת משפטית של האם להחזיר אליה את בתה הקטנה. עו"ד אבי ברכה המייצג את האם בתיק מסביר: "התינוקת צריכה להיות עם שני ההורים שלה באופן שווה. הגשנו תביעה למשמורת הסדרי שהות ואחריות הורית"
יכול לקרות לכל אחד (אילוסטרציה: unsplash)
אחת מתוך שש נשים חווה דיכאון לאחר לידה: הסטטיסטיקה בארץ לא הולכת ונהיית טובה יותר, עד לפני תקופת הקורונה היא עמדה על אחת מתוך שמונה נשים שחוות דיכאון לאחר לידה. מצב פסיכולוגי שכזה יכול להתפרץ אצל כל אחת, גם אצל מישהי נורמטיבית כמו ענבל (שם בדוי), תושבת אשדוד בת 28.
סיפורה החל לפני כשנתיים, כשהקורונה הייתה בשיאה ועימה הסגרים והלחצים בין בני הבית. באותה תקופה התרבו הקשיים בזוגיות בינה לבין בעלה והמצב רק הלך והחמיר כאשר הייתה בחודש התשיעי – והחמיר לאחר לידת ביתה. המצב הרגשי בו היא הייתה שרויה עקב אלימות מילולית קשה חוזרת ונשנית מצד בעלה – גרמה לה להפסיק לתפקד. כשלא היה לה מספיק חלב לתת לתינוקת בהנקה בעלה היה מטיף בה הערות קשות.
המצב הגיע למקום מסוכן במיוחד כאשר באחד הימים ענבל התמוטטה נפשית ואף ניסתה לשים קץ לחייה. בעלה לקח את התינוקת המשותפת ונסע לצפון. מאז, היא הספיקה לטפל בעצמה לעבור את הקושי רק שנשאר דבר אחד עליו היא נלחמת כבר שנתיים – להחזיר את בתה התינוקת אליה.
עו"ד אבי ברכה, המייצג את ענבל במאבקה להשבת בתה, משתף אותנו בפרטי המקרה:
"במקרה הנ"ל מדובר באשה נורמטיבית בת 28 שזו לידתה השנייה, יש לה ילד גדול מנישואים קודמים. היא עובדת במשך שנים בתפקיד רפואי באחד מבתי החולים בארץ. לקראת הלידה בחודש התשיעי מערכת היחסים שלה עם בעלה עלתה על שרטון, הוא איים לא אחת בגירושין ואף שייקח את הילדה כשתוולד נוסף על אלימות מילולית כלפיה.
לאחר הלידה מערכת היחסים עם בעלה המשיכה להתדרדר בעקבות הדיכאון ומערכת היחסים ביניהם – כך שגם לא יכלה להניק את התינוקת,הוא האשים אותה שהיא "אמא לא טובה ולא מתפקדת". לצערנו הרב, ברגע של חולשה חוותה ניסיון התאבדות ממנו ניצלה, אושפזה בביה"ח פסיכיאטרי וטופלה.
האב ניצל זאת ופתח תיק גירושין כאשר הוא טען למסוכנות האישה כלפי כולם, ועקר באופן חד צדדי לעיר בצפון הארץ עם הילדה, ללא הסכמה של האמא וללא הסכמת מוסדות הרווחה וביהמ"ש.
התיק נפתח לפני שנתיים, ונכון לעכשיו הצלחנו להביא חוות דעת שהאמא סבלה מדיכאון לאחר לידה, החלימה ואנחנו בשלב שבו אנחנו לפני הליך שבו יקבעו זמני שהות בתקווה להחזיר את הילדה לחיק האמא".
"התינוקת צריכה להיות עם שני ההורים שלה באופן שווה" עו"ד אבי ברכה
"כל אישה נורמטיבית יכולה לחוות דיכאון – בסופו של דבר בית המשפט מסתכל על טובת הילד"
עו"ד ברכה שעובד בעיקר עם מרכזי תמיכה רגשית בנשים עם בעיות פסיכולוגיות (שם גם פגש את ענבל והחליט לייצגה), אומר כי "לא צריך רק להכות אישה פיזית אפשר לשבור אותה בהמון דרכים אחרות, כך שהן ממש מגיעות למצב שהן מאמינות לסיפור שמספרים עליהן"
"לאורך כל הדרך, וזה מה שנשים צריכות להבין במקרה הזה, מעבר למלחמה על חזרתה להיות אמא היא נלחמה על השם שלה ועל השפיות שלה. אנשים שחווים את זה כבר מאמינים שמשהו באמת אצלם לא בסדר. הן מאשימות את עצמן במצב וחוות תחושות קשות."
"בהליך המשפטי חשוב לזכור – לא לוותר אף פעם, אמנם מערכת החוק היא עובדת לאט והיא מסורבלת אבל אם עובדים נכון, אפשר – ואני מראה את זה כמעט בכל תיק שהיה לי -הצלחתי לשנות את המקרים ב-180 מעלות. אני תמיד אומר, תדמיינו שאתם לא רצים לריצה של 100 מטר אלא למרתון. אבל בסופו אתם מגיעים לקו הסיום עם הסיפוק הכי גדול בעולם. אתם בונים את מ ה שהייתם ואת השם מחדש, והכי חשוב אתם מקבלים את הילדים שלכם בחזרה."
"כל אישה נורמטיבית יכולה לחוות דיכאון", עו"ד ברכה מסביר, "לצערי בישראל לא יודעים איך לגשת לנשים שחוות את הדיכאון לאחר לידה. כל אישה הכי נורמטיבית יכולה לחוות את הדיכאון: רצון לא לחיות, רצון להבין שאת לא מוצלחת כי לא הצלחת להניק אותה, התינוק בוכה ואת לא יודעת להרגיע אתו אז את מאשימה את עצמך. המרחק בין להיות ללא להיות במקום הזה הוא קטן – יכול לקרות לכל אחד.
בית המשפט והפסיקה מסתכלים בעיקר על טובת הילד, בראש ובראשונה. טובת הילד שהוא יגדל עם אבא אמא ועם האחים שלו, מצב שבו ילד גדל עם כול המוגבלות והמורכבות של עניין ללא ההורים זה המצב הכי גרוע שיש.
המטרה שהאחריות ההורים תהייה שווה, זה ההבדל ביננו לבין האבא, אנחנו לא רוצים למנוע את החיים עם האבא, היא צריכה להיות עם שני ההורים שלה באופן שווה. הגשנו תביעה למשמורת הסדרי שהות ואחריות הורית".
ליצירת קשר עם משרד עורכי דין אבי ברכה העוסק בדיני משפחה, גישור, הסדרי שהות – לחץ כאן
עוד כתבות
המלצות נוספות
12:07 | 06/02/2024