האם איזור התעשיה הצפוני באשדוד יהיה החלופה הרשמית של מפרץ חיפה?
ועדת התכנון הארצית התכנסה אמש לדיון אודות תמ''א 75, תוכנית חדשה לשינוי אסטרטגי של לב המטרופולין, בה הצדדים דיברו על החלופות של המפעלים ממפרץ חיפה. נכון להיום, אשדוד היא אחת המועמדות לחלופה הזאת ועל כן החשש גובר בקרב נציגי העיר, אנשי המגמה הירוקה וכמובן התושבים: "כאשר מדינת ישראל דנה בתמ"א 75 ובהעתקת תשתיות ממפרץ חיפה לאשדוד- נדרשת מנהיגות אמיתית, עמידה איתנה לטובת בריאות הציבור, ולקיחת אחריות על המפגעים הקשים וזיהום האוויר שמייצר אזור התעשייה הצפוני''.
אזור התעשיה באשדוד. צילום כאן 11
דיון נוסף בנושא תמ"א 75 נערך אמש בועדת התכנון הארצית שהתכנסה בי-ם, כשהנושא הבוער על הפרק: מי תהיה החלופה למפעלים שיפונו ממפרץ חיפה? לפני שנרד לפרטים, נציין כי תמ"א 75 היא תוכנית חדשה לשינוי אסטרטגי של לב המטרופולין בחיפה, הכוללת שינוי של ייעוד הקרקע מהתעשייה הפטרוכימית לתעסוקה, מגורים, לוגיסטיקה ושטחים פתוחים.
במהלך הוועדה דנו אודות פתרונות חדשים להולכה ואחסון של קידוחי הגז וסוגי דלק לזיקוק, אשר מזהמים את הסביבה, כמו גם איתור מקום להולכה ואחסון של גפ"מ (גז פחמימני מעובה). בדיון דנו על 4 חלופות ואזה"ת הצפוני באשדוד היא אחת מהן.
מהנדס העיר אשדוד הציג עמדה לפיה התנגד לשימוש אשדוד כחלופה עקב הסיכון של התושבים ודיבר על כך שהעיר גדלה ומתרחבת. לדבריו היא עתידה לגדול בקצב אקספוננציאלי ואין מספיק שטחים בעורף הנמל כבר היום. עוד אמר כי הסיכון הנוסף מהעתקת התשתיות האלה לאשדוד נוכח הגידול הוא פתרון כמעט חלמאי, וזוהי העברה של הבעיה מהצפון למרכז.
רומי אבן דנן, מנכ"לית איגוד ערים אשדוד חבל יבנה, הביעה התנגדות ואמרה: "אנו לא רואים יתרון באשדוד כחלופה, זה מייצר אחסון נוסף. בשבוע שעבר הגיעו תוצאות מפל"ס ובאזור התעשייה באשדוד יש עומס פליטות מזהמים גבוה בהרבה מחיפה. לחיפה יש עשור של תוכנית פעולה שגורמת להפחתה של פליטות, באשדוד רק החלנו תהליך כזה, יש עדיין עלייה. אזור התעשייה עמוס במקורות פליטה רבים, תעשייה, נמלים, פז"א, חוות מיכלים, מפעלי תעשייה רבים, נמצאים בעומס, זה האזור עם הפליטות הגבוהות ביותר שנמצאים בסמיכות לאזורי מגורים. אין סיבה שהחלופה הזו, שהיא חלופה לייצוא, תתקבל".
זיהום באזור התעשייה הצפוני באשדוד (קרדיט: מגמה ירוקה, פייסבוק)
אמש, ראש העיר יחיאל לסרי, דיבר על המצב באירוע פתיחת הקמפיין שלו: "אנחנו מטפלים בכל נושא זיהום האוויר, ראיתם את דו"ח המפלס שבוע שעבר, כל העיר נקייה מזיהום אוויר ובאזור התעשייה חריגות קלות, וזה כתוצאה מפעילות של תחנת הכוח, שגם שם כבר עשינו כברת דרך. הגענו להסכם חתום עם משרד האנרגיה ועם רשות החשמל שהיחידות המזהמות לא יפעלו בתווך הקרוב עם הזכיין החדש. עם כל הנושאים האלה, מה אנחנו רוצים להציע לתושבי העיר? תוכנית הצללה יוצאת דופן עם 20 מיליון שקלים, אלפי עצים, לנטוע 10,000 עצים ב 3 שנים הקרובות. אנחנו נהיה עיר מקדמת עצמאות אנרגטית, נוביל גם בנושא של מערכות אגירת אנרגיה, עמדות טעינה לרכב פרטי וציבורי, אשדוד תוביל את הפיתוח של אמצעי אחסון אנרגיה נוספים, גז טבעי, הפקת אנרגיה מפסולת. את כל הנושא הזה נקדם עם הקמת תאגיד עירוני לאנרגיה ירוקה ומתחדשת".
רעות כהן, חברת מגמה ירוקה, התייחסה לדבריו של לסרי: "לומר על המתרחש באזור התעשייה "חריגות קלות" זה להתעלם ממציאות קשה שהיא תולדה של היעדר הפיקוח והאכיפה באזור התעשייה הצפוני. מדובר באזור שבשנים האחרונות חלה בו עלייה מבהילה של פליטות של חומרים מסרטנים, תושבי העיר אשדוד עובדים באזור, והם חשופים לחריגות של עשרות ומאות אחוזים של חומרים מזהמים. אזור התעשייה הצפוני של אשדוד הוא המזהם ביותר במדינת ישראל בסמוך לאוכולוסייה ולבנייה רוויה. בימים אלו כאשר מדינת ישראל דנה בתמ"א 75 ובהעתקת תשתיות ממפרץ חיפה ואשדוד נמצאת על הפרק כחלופה – נדרשת מנהיגות אמיתית, עמידה איתנה לטובת בריאות הציבור, ולקיחת אחריות על המפגעים הקשים וזיהום האוויר שמייצר אזור התעשייה הצפוני".
עוד כתבות
המלצות נוספות