שוב אשדוד נשארה מאחור: בתחתית הוצאת היתרים בהסכמי המסגרת להתחדשות עירונית
הרשות הממשלתית להתחדשות עירונית הודיעה על הרחבת הסכמי המסגרת להתחדשות עירונית. בינתיים באשדוד, אשר חתומה על ההסכם, יצאו במהלך שנת 2023 היתרים ל-14 יח"ד בלבד, בתחתית הרשימה, לצד ערים בהן לא נחתם כלל הסכם מסגרת. מובילות את הדירוג: נתניה וירושלים.אולי 2024 תביא בשורה חיובית יותר בתחום הדיור לתושבי העיר? נחכה ונראה
בשכונות הותיקות מחכים לכם. מהנדס העיר רולנדו רייטר , ראש העיר ד"ר יחיאל לסרי וסגנו, עו"ד גבי כנפו (צילום: דוברות עירייה)
נותרים מאחור: בשלוש השנים האחרונות נרשמה מגמת עלייה בהיתרי הבנייה בישראל ואם נוסיף לכך את הסכמי המסגרת להתחדשות עירונית נקבל 'דחיפה' נאה לנושא. עבור אשדוד, הסכמי המסגרת הראשונים נחתמו באוגוסט 2021, יחד עם הערים ירושלים, לוד, בת ים, קריית אונו, חיפה, נתניה, גבעתיים, רמת גן, בית שמש, חדרה וקריית ים.
מאז ועד היום, מתנהלת ועדת היגוי בראשות ראש העיר ובראשות מנכ"ל הרשות הממשלתית להתחדשות עירונית אך בשנה החולפת, נרשמה ירידה חדה בעיר בכל הקשור ליחידות דיור מוצעות בהיתרי פינוי בינוי. מצד אחד, ברשות אומרים כי התמריץ שניתן מכוח הסכמים אלה הביא לזינוק בכמות יחידות הדיור שקיבלו היתר בניה בתקופה שחלפה מאז חתימת ההסכמים, אך מצד שני זה לא השפיע על אשדוד – אם מביטים על הנתונים היבשים – יצאו בעיר היתרים ל-14 יח"ד בלבד בכל שנת 2023.
לצד אשדוד, בתחתית, בולטות ראשל"צ, רעננה ופתח תקווה (אך בהן לא נחתם הסכם מסגרת) ואילו בצמרת מדורגות נתניה וירושלים עם 1149 ו-1378 יח"ד מוצעות בהתאמה.
ברשות הסבירו: "הסכמי המסגרת נחתמים בין הרשות הממשלתית להתחדשות עירונית לבין רשויות מקומיות אשר בהן יש מלאי תכנוני רחב, ואולם קיים קושי בהוצאת היתרי בניה בשל מחסור בתקציב הנדרש לפיתוח תשתיות. הסכמי המסגרת מבוססים על מנגנון שמייצר תחרות בין הרשויות המקומיות שחתמו עליהן, במטרה לתמרץ הוצאה מהירה של היתרי בניה במתחמי ההתחדשות העירונית, כאשר ככל שהרשות המקומית מוציאה יותר היתרים היא מקבלת נתח תקציבי גדול יותר עבור פיתוח התשתיות התומכות בפרויקטים של התחדשות עירונית בתחומה, מתוך הקופה שהעמידה הרשות הממשלתית להתחדשות עירונית למטרה זו"/
כך או כך, הרשות הממשלתית להתחדשות עירונית הודיעה על הרחבת הסכמי המסגרת להתחדשות עירונית ותחתום על שבעה הסכמים חדשים עם הערים קריית גת, חולון, פתח תקווה, רמלה, אור יהודה, יהוד ואשקלון, בתקציב כולל של כ-120 מיליון ₪.
יחידות דיור מוצעות בהיתרי פינוי בינוי לפי ישובים בשנת 2023
שיכונים ישנים ומתפוררים ללא ממ"ד, ממתינים עד אין קץ להתחדשות