איך צעיר בן 22 מאשדוד נקלע לחובות של קרוב לחצי מיליון ש"ח – ומה היה הפתרון?
לתומר (שם בדוי) תושב העיר, החיים נראו חיוביים ותקינים למדי: הוא למד בבית הספר, הלך לתיכון, קיבל תעודת בגרות ואפילו שירת 3 שנים במשטרה הצבאית. חייו קיבלו תפנית ברגע שהחליט לפתוח חברה לשיפוצים ומצא עצמו לוקח הלוואה על הלוואה כדי לשרוד את תקופות משבר - עד שהגיע לחובות בסכום של כ- 450 אלף שקלים. הפתרון על מנת לצאת מהבוץ שנקלע אליו - היה לפתוח בהליך חדלות פירעון. עו"ד מוני קריפיצר העוסק בחובות והוצאה לפועל מסביר אודות ההליך: "החייב עשוי לזכות בהפטר לחובות ובכך לפתוח דף חדש"
"הלוואה בקליק - יד קלה על ההדק" (אילוסטרציה: pixels)
הלוואה בקליק – הפיתוי הקל: הרבה צעירים אחרי הצבא, בשנות ה-20 המוקדמות לחייהם, מוצאים עצמם מגשימים חלומות עם "החבר הנחמד" בשם "הלוואה".
כיום אפשר לקבל הלוואות על סך מאות אלפי שקלים בלחיצת כפתור פשוטה, דרך ה"אפליקציה" או אתר האינטרנט. בעבר היו זמנים שכדי לקבל הלוואה היה צריך ללכת לבנק במיוחד (!) להגיש בקשה שתעבור אישורים ולקבל את חתימתו של מנהל הבנק.
היום, הלחיצה הקלה על "ההדק" נראית פשוטה ולא מסובכת כלל כאשר ההחזר החודשי הוא כזה שאתם יכולים לעמוד בו.
הבעיה מתחילה, שאתם לא יכולים לעמוד בהלוואה שלקחתם ולשם כך, אתם לוקחים עוד הלוואה
כזה הוא סיפורו של צעיר אשדודי, תומר (שם בדוי), שהיה רק בן 22 כאשר החל לשקוע בבוץ טובעני של חובות כספיים בעקבות הלוואות שלקח עד שלא עמד בהחזר החודשי – והגיע למצב של 7 תיקים בהוצאה לפועל ועיקולים.
לתומר לא היו חובות קודמים או הלוואות כלשהם, הוא רק השתחרר מהצבא לעולם האזרחי וחשב איך להתפרנס. יחד עם קרוב משפחה שלו הם פתחו חברה לשיפוצים, ובתור התחלה היו צריכים לקנות כלים, מכשירים וחומרים לצורך התחלת העבודות – לשם כך נדרשו 120 אלף ש"ח. הפתרון המיידי היה "הלוואה בקליק" מבנק לאומי.
באותם ימים, התחילו לגייס מספר פרויקטים והעתיד נראה מבטיח, אך במפתיע ובאופן לא צפוי פרצה מגפת הקורונה, מה שהוביל לדחיית העבודות. מאחר שהמגיפה נמשכה תקופה ארוכה ובלתי ידועה – לא הצליחו להכניס כסף מחברת השיפוצים ולכן נאלצו ליטול הלוואה נוספת מחברת אשראי על סך – 150 אלף ₪ כדי לעמוד בהלוואה הקודמת ובכל זאת לנסות להוציא לפועל את התוכנית העסקית לקראת סוף המגיפה.
אחרי שפסקו ההגבלות בעקבות המגיפה, במשך שנה וחצי הם לא הצליחו לגייס עבודה ולהרים את הראש מעל המים. התוכנית העסקית כשלה, ונותרו חובות גדולים לבנק ולחברת האשראי וביניהם גם לספקים ונושים שונים על סך של כ-450 אלף ש"ח. הנושים פתחו כנגד תומר בהליכי הוצאה לפועל ובוצעו עיקולים.
תומר התקבל לעבודה במפעל וניסה להתפרנס ולנסות לשלם את ההתחייבויות הקודמות אך בגלל שחשבון הבנק והמשכורות שלו עוקלו לא ניתנה לו ההזדמנות להיפרע מהחובות או לנסות לפרוס אותן והפתרון היחידי היה לדבר עם עו"ד המתעסק בתחום החובות והוצאה לפועל.
"אם החייב עומד בדרישות ההליך, הוא עשוי לזכות בהפטר לחובות ובכך לפתוח דף חדש" (עו"ד מוני קריפיצר )
אחד הפתרונות שהוצעו לתומר – להתחיל הליך חדלות פירעון ושיקום כלכלי
מה זה בעצם אומר? עו"ד מוני קריפיצר מסביר:
"ההליך עצמו נפתח בהגשת בקשה שמגיש העו"ד בשם החייב לממונה על ההליך חדלות פירעון ושיקום כלכלי. הממונה קובע את גובה התשלום החודשי שנדרש החייב לשלם ומנתב את התיק להמשך הליך בהתאם לגובה החוב. במשך תקופת ביניים החייב נדרש לשלם את התשלום החודשי שקבע הממונה עד למועד הדיון. בדיון יקבע מה סכום הכסף אותו יידרש החייב לשלם בתקופת התשלומים.
חוק חדלות פירעון ושיקום כלכלי – תשע"ח 2018
חוק זה נועד להסדיר את פירעון חובותיו של חייב שהו יחיד או תאגיד הנמצא או העלול להימצא במצב של חדלות פירעון.
החוק מונה 3 מטרות:
- להביא ככל האפשר לשיקומו הכלכלי של החייב
- להשיא את שיעור החוב שיפרע לנושים
- לקדם את שילובו מחדש של חייב שהוא יחיד במרקם החיים הכלכליים
במסגרת ההליך כמובן ישנן הגבלות:
- אין צ'קים
- צו עיכוב יציאה מהארץ
- ניתן להשתמש רק בכרטיס דיירקט
- הגבלה על הקמה או ניהול תאגיד
- פיקוח על ידי גורם מקצועי בהליך וחובת דיווח על נכסים פיננסים
"חשוב להבין שההליך הוא לא פרס" מדגיש עו"ד קריפיצר ומסביר "אדם שנקלע לחובות ובוחר לפתוח בהליכי חדלות פירעון ושיקום כלכלי מצוי בהגבלות ונמצא תחת פיקוח על ידי גורמים מקצועיים מטעם המדינה. אך כמובן שאם החייב עומד בדרישות ההליך ובניהם התשלום החודשי והגשת דוחות דו – חודשיים המעידים על מצבו הכלכלי – הוא עשוי לזכות בהפטר לחובות ובכך לפתוח דף חדש".
"כל מקרה הוא לגופו וכמובן הליך חדלות פירעון הוא לא תמיד הפתרון המיידי ולכן חשוב להתייעץ באופן פרטני עם עו"ד העוסק בתחום ולבחון מה ההליך הנכון על מנת להתמודד עם החובות. יש לדעת ולהבין שישנה מחויבות גדולה להליך ולקיחת אחריות רבה".
עו"ד מוני קריפיצר העוסק בחובות והוצאה לפועל – ליצירת קשר לחץ כאן
עוד כתבות
המלצות נוספות
13:55 | 29/02/2024