"קטונתי מלהבין או לתפוס מה מרגישים אלה ששרדו את התופת"
טקס יום הזיכרון לשואה ולגבורה נערך הבוקר במוזיאון 'בית העדות' לשואה ולגבורה בניר-גלים, בהשתתפות ניצולי שואה, בני משפחותיהם ומשתתפים רבים. לאחר הצפירה, הודלקו נרות זיכרון על ידי הניצולים כשגם שר החינוך לשעבר, חבר הכנסת חילי טרופר נשא דברים: "קרון הרכבת הניצב מולנו הוא עדות אילמת ומזעזעת. ביום הזה, אנחנו עומדים ומשתאים למול עוצמתכם הניצולים, מקימי המושב, וכאן אנחנו למדים את משמעות המילים 'משואה לתקומה''.
ח"כ חילי טרופר על רקע קרון הרכבת . צילום: מוזיאון "בית העדות''
לא נשכח ולא נסלח: מדינת ישראל מציינת היום (שלישי) את יום הזיכרון לשואה ולגבורה, תחת הנושא "התנגדות יהודית בתקופת השואה בסימן שמונים שנה למרד גטו ורשה", שפרץ בערב חג הפסח בשנת 1943. בין כל הטקסים שנערכו ברחבי העיר, היה גם אחד שנערך במוזיאון 'בית העדות' להנצחת והנחלת זכרון השואה. מיד לאחר השעה 10:00, בה נשמעה צפירה בת שתי דקות, הטקס יצא לדרך. הודלקו נרות זיכרון על ידי ניצולי שואה כשגם חבר הכנסת חילי טרופר הגיע לשאת כמה מילים.
שר התרבות והספורט לשעבר, ח"כ חילי טרופר, היה הנואם המרכזי בטקס . במסגרת הדברים שנשא בפני הקהל הרב שנכח, ביניהם שורדי ושורדות השואה, בני משפחות ואורחים נוספים, יצא טרופר בחריפות כנגד מה שהוא מכנה "זילות המושגים הקשורים בשואה", וכנגד הפירוד שנוצר כיום בחברה הישראלית. בין היתר הוא אמר: "קטונתי מלהבין או לתפוס מה מרגישים אלה ששרדו את התופת, כאשר שומעים בישראל של היום את זילות המושגים הקשורים בשואה, ואת השימוש חסר האחריות בהם"
צילום: מוזיאון "בית העדות''
עוד ציין ח"כ טרופר: "צמד המילים 'כוחנו באחדותנו', המאיים כיום להישחק עד דק, יצר את המציאות כאן, והוא לא רק ביטוי, הוא דרך חיים. קטונתי מלהבין או לתפוס מה מרגישים אלה ששרדו את התופת, כאשר שומעים בישראל של היום את זילות המושגים, הקשורים בשואה, ואת השימוש חסר האחריות בהם, ללא מחשבה, או גרוע מכך עם מחשבה. מילים, שבשביל מקימי ניר גלים, הם החיים עצמם וגם המוות. מילים שהם סכין בבשר החי, לעתים פשוטו כמשמעו. כמו המושג שארית הפליטה".
ח"כ טרופר הזכיר בנוסף את קרון הרכבת המיותם שהגיע למוזיאון לאחרונה: "הקרון שלידינו, שהגיע לא מזמן, הוא עדות אילמת ומזעזעת. כאן, ב'בבית העדות' עומדים על המשמר. על משמר הזיכרון והזכר, על משמר הציונות והיהדות, שכן בלי האחד אין את השנייה. לא במדינת ישראל ולא בגיטאות. ביום הזה, אנחנו עומדים, משתאים למול עוצמתכם הניצולים, מקימי המושב, וכאן אנחנו לומדים את משמעות המילים 'משואה לתקומה' ".
צילום: מוזיאון "בית העדות''
עוד כתבות
המלצות נוספות