הנתונים נחשפים: גם השנה אשדוד ״מככבת״ בזיהום האוויר
מרשם הפליטות וההעברות לסביבה (מפל"ס) פרסם דו''ח לציבור בו הוצגו נתונים על מספר אזורי תעשיה בארץ, כשאחד הבולטים שבהם הוא איזור התעשיה באשדוד, בו נרשמו בשנים 2020 ו-2021 עליה של 107% בחומרים מסרטנים. חברת המועצה, שרון מרק: ''אזור התעשייה באשדוד הוא מוקד זיהום ברמה הלאומית ולא ארפה מהמאבק מול הרשויות והממשלה עד שתושבי אשדוד ינשמו אויר נקי''
אזור התעשיה באשדוד.
המפל"ס (מרשם פליטות לסביבה) שם דגש על אזורי התעשייה בישראל כאשר אחד המדאיגים ביותר הוא זה של אשדוד. באזורי התעשייה שבצפון אשדוד פועלים 12 מדווחי מפל"ס תעשייתיים, בין היתר של פז בתי זיקוק. מצד אחד יש לציין כי משנת 2012 נרשמה הפחתה ניכרת של מזהמים, בין היתר ירידה של 13% בחומרים מסרטנים, אך בשנים 2020 ו-2021 נרשמה עליה של 107% במצטבר.
יש לציין כי כמדי שנה המשרד להגנת הסביבה מפרסם את מרשם הפליטות לסביבה של 572 המפעלים הגדולים בישראל. מהנתונים המוצגים בדו"ח עולה, כי כמות כלל פליטת גזי חממה בישראל בשנת 2022 עלתה בשיעור של 3.5% משנת 2021 והגיעה ל-81.1 מיליון טונות CO2. זהו הנתון הגבוה ביותר של פליטת גזי חממה בישראל מאז שנת 2012.
כאמור, באזורי התעשייה שבצפון אשדוד פועלים 12 מדווחי מפל"ס תעשייתיים. במגוון הבדיקות שנעשו נמצא לגבי חומרים חשודים או מוכרים כמסרטנים, כי בשנת 2022 חלה הפחתה של 13% – בעקבות פעולות שננקטו לאחר פרסומי המפל"ס של השנים 2020 ו-2021 שהציגו עלייה של 107% במצטבר. ההפחתות התרחשו במפעלי אדמה אגן ויהודה פלדות. במפעל הקורנס נמשכה מגמת העלייה בפליטת עופרת ובנזן (אך ללא חריגה מערכי הפליטה המותרים).
שרון מרק, נציגת ''אשדוד מתקדמת'' בראשות ברק סרי
בנושא תחמוצות חנקן: בשנת 2022 חלה עלייה של 15% בעקבות גידול בהיקף פעילות תחנת הכוח אשכול. בנוסף, בתחנות ניטור תפעוליות הממוקמות בתוך או בסמוך למפעלים, המשמשות לבקרה ופיקוח על מקורות הפליטה הלא מוקדיים (תחנות "על הגדר"), נמדדו חריגות מערכי סביבה של בנזן ועופרת. בבדיקות הסביבתיות שנעשות על-ידי המשרד באזור התעשיה הצפוני של אשדוד נמדדו שלוש חריגות מהערך הסביבה היממתי של 1,3 בוטאדיאן ו-2 חריגות מערך הסביבה היממתי של טריכלורואתילן.
בהמשך לדוח המפלס לשנת 2021 ולאור ריכוז המפעלים הגבוה באזור התעשייה שבצפון אשדוד, המשרד להגנת הסביבה, עיריית אשדוד ואיגוד ערים לאיכות סביבה אשדוד-חבל יבנה גיבשו והחלו ביישום תוכנית פעולה להפחתת מפגעי זיהום אוויר וריח מאזור התעשייה הצפוני בעיר. התוכנית כוללת: הסדרה של תנאים סביבתיים ברישיונות העסק והסדרה של היתרי הפליטה; הגברת סיורי פיקוח; דיגומי פתע בארובות; ניטור רציף סביבתי ובמפעלי התעשייה; סקרי ריח ועוד; וכן פעולות אכיפה משמעותיות, כולל התראות ושימועים למפעלים.
חברת המועצה, שרון מרק, התייחסה לנתונים: "אמנם בלחץ ציבורי מתמשך ומתמיד הצלחנו לגרום למשרד לפעול מול חלק מהמפעלים המזהמים להפחתת פליטות חומרים מסרטנים ולהציב אמצעי ניטור מזהמים על הגדר. עם זאת אזור התעשייה באשדוד הוא עדיין מוקד זיהום ברמה הלאומית והניטור על הגדרות לא שקוף לציבור. ללא המשך הלחץ של הרשות על המפעלים ועל המשרד להגנת הסביבה ואיגוד ערים לא נזכה לנשום אוויר נקי, ובטח ובטח שלא בשכונת פארק לכיש החדשה שמוקמת בסמיכות לאזור התעשייה. אזור התעשייה באשדוד הוא מוקד זיהום ברמה הלאומית ולא ארפה מהמאבק מול הרשויות והממשלה עד שתושבי אשדוד ינשמו אויר נקי".
עוד כתבות
המלצות נוספות