מסע אמנותי בין כיכרות העיר: מערכת המיפוי החדשה שיצרו שתי סטודנטיות מ'ספיר'
אתמול (ראשון) יצא לאור פרויקט מיפוי כיכרות ויצירות אמנות חדש ודיגיטלי של שתי סטודנטיות תושבות העיר אשדוד שלומדות לתואר שני בתרבות במכללת ספיר. על הרעיון לפרויקט, העזרה שבדרך, הגילויים המפתיעים וגם הכיכרות שהתחברו אליהם במיוחד- בראיון ל"אשדודי". בואו להכיר את אשדוד דרך הכיכרות שלה
להכיר את העיר מזווית אחרת. מיפוי כל הכיכרות באשדוד
אורלי סרוסי (44) ועדי דהן סוירידה (37) עשו פרויקט מיפוי מיוחד של הכיכרות בעיר אשדוד, במסגרתו צילמו, חקרו וכתבו על 128 כיכרות ברחבי העיר. המיפוי נעשה במסגרת לימודי תואר שני בתרבות במכללת ספיר, עם המרצות שירה לפידות ומיכל דיין. דרך מערכת המיפוי תוכלו להסתובב בין הכיכרות, ללמוד ולשתף. אפשר לתכנן מסלולי סיורים, מערכי שיעור לתלמידים וסתם להכיר את הסביבה שלכם.
איך נולד הרעיון?
"הפרויקט היה למפות תחום תרבותי כלשהו שמעניין אותנו. אני הגעתי לעיר אשדוד לפני כעשור והדבר הראשון שממש הדהים אותי בעיר מעבר ליופי ולנקיון זה רמת ההשקעה הכיכרות. בפיסול הסביבתי. ואפילו בגינון. ככה כל פעם שבאו לבקר אותי משפחה מהצפון וחברים מהבית.. לקחתי אותם לסיור כיכרות ברכבים, תוך כדי עברנו את רצועת החוף וסיפרתי להם מה אני יודעת על כל כיכר וברגע שיצא הפרויקט הזה הצעתי לאורלי למפות איתי כי עניינו אותי הסיפורים שעוד לא חקרתי וכך נולד הפרויקט", מספרת עדי.
יש בעיר 128 כיכרות? או יותר?
״יש כיכרות שלא נכנסו לפרויקט למשל באזור התעשייה הכבדה וברובעים בפיתוח (שמעון פרס / הרובע המיוחד/ בסמוך לפארק ההייטק)״.
ועדיין היו כיכרות שהיה קשה יותר להגיע אליהם?
״האמת שבתוך נמל אשדוד יש כמה כיכרות ויגאל בן זיקרי הדובר נחלץ לעזרתנו, הכניס אותנו ונתן לנו הרבה מידע ועזרה״.
בפרויקט הן התמקדו בעיר אשדוד ולא עשו בדיקה או השוואה לערים אחרות, אולם מיד לאחר שהציגו אתמול אל מול מרצים וסטודנטים במכללת ספיר (ראשון) את הפרויקט לראשונה כבר נשמעו קולות שרצו לקחת את היוזמה לערים אחרות.
כמה זמן עמלתן על המיפוי?
״עשינו הכל בעצמנו. הדפסנו מפות גדולות ורוב ההוצאות שלנו הסתכמו בדלק וזמן. התחלנו בחודש מאי האחרון והיו הפסקות בדרך… בטוטאל אפשר לומר שזה לקח לנו כארבעה חודשים״.
מטרת העל של הפרויקט היא לדרבן רשויות להשקיע באמנות במרחב הציבורי בעוד מטרות המיפוי הן:
א. לרכז את המידע אודות כיכרות ואלמנטים אמנותיים בהן ולהנגיש לציבור הרחב, מקומיים ומבקרים בעיר אשדוד.
ב. לעודד את הקהילה להשתתף בתכנון הכיכרות אם במתן שם או בעיצוב, כחלק מתפיסה לייצוג וביטוי הערכים והסיפורים המקומיים במרחב הציבורי.
יש דברים שהופתעתן לגלות בדרך? במהלך המחקר?
״ראשית שיש המון אמנים שעוסקים בזה ושזה שלא מתחיל ונגמר בפסל עצמו אלא יש תכנון שלם של הנוף מסביב, ההעמדה של הפסלים- הגובה, הזוויות וכו׳. לצערינו יש גם לא מעט כיכרות שהיה קשה לאתר מידע לגביהם או לגבי הפסלים הקיימים בהם. לרוב האמן הוא זה שמקבל את הקרדיט ועוד אנשים מסביב, כשבסופו של דבר כל החשיבה והתכנון יחד יוצרים את התוצאה הגלויה לעיני העוברים ושבים ונותנים חוויה לצופים״.
״צירפנו לכל כיכר תצלום מלמעלה״
אחד הדברים שהפתיעו את הבנות היו תצלומי הרחפן/ מלמעלה של הכיכרות. שם הם גילו למשל דברים חדשים ומפתיעים על חלק מהכיכרות.
״למשל יש את הכיכרות ברחוב הפרחים ברובע ח׳, עם מוטיב של פסיפס שמלמעלה קל יותר להבין שמדובר בפרחים. יש גם כיכר בין אזור י״א ל- י״ב של מפת ישראל שעשויה בדיוק מופתי (ללא שם אמן אגב, שיצר מישהו שעובד במחלקת הנטיעות של אשדוד ופשוט יזם את הפיסול- קנה מפה והכין את הדגם הזה שבעיקר מלמעלה בתצלום ניתן להבין כמה זה מושלם״, אומרת סרוסי.
עזרה בדרך
אחד הדברים שהכי עזרו לשתיים לבנות את המיפוי זה מערכת המיפוי העירונית הקיימת העונה לשם gis בה מוצגת כל העיר אולם הכיכרות לא הופיעו כשכבה מוגדרת. יש שם שכבות של מוסדות חינוך, אתרים ארכיאולוגיים, אבל לא כיכרות, אז הן עשו עבודה עצמאית, רובע רובע.
״יש בחור מקסים בשם ארז דרור שעובד בצוות ההנדסה של עיריית אשדוד שעזר לנו מאוד, גם שלי טייב מנהלת מחלקת התשתיות ואירמה צור מתיירות אשדוד. המחלקה של ארז דרור הביאו לנו מפה עם אקסל ששם הם פירטו את כל הכיכרות המוכרות בעירייה ולפי זה עבדנו, מצאנו כיכרות חדשות שלא הופיעו באקסל, או כאלה שהופיעו ולא קיימות במציאות. בגלל זה היה חשוב שיתוף הפעולה איתם. יוסי לרר, מנהל מחלקת נטיעות גם עזר מאוד".
הנה כמה דברים לגבי הכיכרות בעיר שהן גילו במהלך התחקיר והמיפוי:
ברובע הסיטי- הרובע המרכזי של העיר יש כיכר אחת בלבד, הידועה בכיכר השפיץ על שמו של אילן רמון ז"ל
כמעט ואין בכלל כיכרות ברובעים ו', ג' ו- ז' וגם אם יש אין שם פסל כלשהו מעניין.
הידעתם שיש בעיר כיכר על שם יהודה עמיחי?
ברובע א' הותיק יש מספר גבוה מאוד יחסית של כיכרות.
יש לא מעט כיכרות עם שמות שלא ברורה הסיבה לשם שניתן להם ודי קשה למצוא מי ייתן את הדעת בנושא – למשל: כיכר אורוגאווי ("עדיין לא הצלחנו להבין למה זהו שמה הרשמי") והפסל נקרא 'נער מכונף'
נמצא במפגש שדרות עובד בן עמי ומשה דיין.
"מבין התחקירים שעשינו מאוד הופתעתי לקרוא על כיכר הנער המכונף- תמיד חשבתי שאולי יש קשר למיתולוגיה היוונית בסיפור של איקרוס וגיליתי שאין ממש קשר. שהאמנית- עפרה צימבליסטה יצרה את הפסל לזכרו של מריאן ברקוביץ ז"ל תושב העיר שנהרג במלחמת לבנון השניה בשרות המילואים", מספרת דהן סוירידה.
מה עושה הנער המכוסף בכיכר אורוגוואי באשדוד? (צילום: עדי דהן סוירידה)
רוצים להציץ בפרויקט? לחצו כאן
או סרקו את הברקוד מטה
מצאתם טעות? יש לכם מידע להוסיף? עדכון חדש? מוזמנים לשלוח למייל [email protected]
עוד כתבות
המלצות נוספות