"תוספת שכר היא חשובה, אבל הייתי רוצה שהתדמית תשתנה – שמורה יהיה תפקיד יוקרתי ומוערך"
ביום שישי אמורה לצאת שנה''ל תשפ''ד לדרך ובעקבות הסכסוך בין משרד האוצר לארגון המורים - שוב לא ברור האם השנה תיפתח במועדה. בראיון שערכנו עם אחת המורות הותיקות והמוכרות מאחד התיכונים בעיר, היא משתפת בדעתה על הסכסוך התורן, הפידבק שהיא מקבלת מההורים ומהתלמידים וגם על מה באמת היא מציבה לנגד עיניה: "הייתי רוצה כיתות קטנות, יכולת להגיע לנשמה של הילדים, יותר זמן להתעסק עם ריבוי המשימות ופחות להרגיש את הצורך להיות פס ייצור של משימות והזנות ציונים והערות''. חזרה ללימודים - פרויקט של אתר אשדודי
שר החינוך יואב קיש ולצדו הגב' יפה בן דוד, מזכ"לית הסתדרות המורים (פייסבוק שר החינוך)
תיפתח או לא תיפתח? ארבעה ימים בלבד לפתיחת שנת הלימודים ובארגון המורים מחריפים את הקמפיין נגד סמוטריץ' ומשרד האוצר והמצב נראה, כמו תמיד בתקופה הזאת בשנה – לקראת פיצוץ.
לטענת בכירים בארגון, סמוטריץ' פועל נגדם, לכן אין להם ברירה אלא לצאת למאבק חריף ולהשבתה. בשני הצדדים שוררת פסימיות בנוגע לאפשרות שיגיעו להסכם עד יום שישי ולאור המצב, בארגון המורים נערכים להשבתה ארוכה וגם מודעים לאפשרות שהמדינה תפנה לבית הדין לעבודה – ותבקש צו מניעה. בארגון המורים דורשים תוספת שכר של 2,000 שקלים למורה, ובאוצר מציעים תוספת של כ-200 שקלים כל שנה, לטענת הגורמים בארגון. יו"ר ארגון המורים רן ארז אמר: "סמוטריץ' הורס את מערכת החינוך הציבורית, פועל נגד המורים במשא ומתן, ודוחף אותנו להשבתת הלימודים ב-1 בספטמבר". היום צפוי שר החינוך, יואב קיש, לקיים דיון עם הגורמים הרלוונטיים במשרד האוצר.
בשיחה שערכנו עם מ' , מורה מוכרת וותיקה באחד התיכונים בעיר היא מספרת: "מצב השכר שלנו עגום ללא ספק, זאת עובדה ולא תחושה. כל מי שנמצא במערכת מבין שאנו משתכרים הרבה פחות ממה שמגיע לנו, גם בגלל היקף העבודה והדרישות המטורפות וגם בגלל חשיבות התפקיד לחייהם של הילדים ולעתיד מדינת ישראל. אין בישראל יוקרה ומעמד ראוי לתפקידי החינוך. ברגע שהשנה הקודמת הסתיימה בעיצומים היה לי ברור שתשפ"ד תיפתח בשביתה כי בחופש הגדול לא יופעל מספיק לחץ כדי לקדם את הנושא. עצוב מאוד לפתוח שנה עם כל כך הרבה חוסר וודאות" .
מה עמדתך בנוגע להשבתה?
"עמדתי בנוגע לשביתה די חלוקה. מצד אחד אני מבינה שזאת הדרך היחידה לקדם מהלכים במדינת ישראל, הרי אף אחד ממקבלי ההחלטות לא באמת מתיחס למצב החירום במערכת ברצינות, מצד שני עצוב לי על המחיר שמשלמים כל המעורבים ובראשם התלמידים. במקום שהתנאים שלי יהיו בראש סדר העדיפויות אני צריכה גם להרגיש אשמה על ההשלכות של השביתה. ככה זה כשאתה עובד עם ילדים ולא עם מכונות. מה שבסופו של דבר מרגיע את המצפון זה הידיעה שהמלחמה הזאת היא בסופו של דבר בשבילם הרבה יותר מאשר בשבילנו. אני חושבת על הילדים הפרטיים שלי- אני לא רוצה עבורם מורים שנמצאים במערכת רק כי אין להם משהו טוב יותר לעשות. אני רוצה עבורם מורים שהם הטופ של הטופ, כאלו שנבחרו מבין הראויים המוכשרים והמנוסים ביותר. כאלו שנלחמו כדי שיקבלו אותם ולא כאלו שעשו טובה שהסכימו לחנך כיתה אחרי שהתחננו בפניהם כי אין מישהו אחר במקומם, לכן אני מבינה שאלו חבלי לידה, כואב לכולם עכשיו בשביל שבעתיד יהיה טוב יותר".
בתקווה לפתוח שנת לימודים טובה יותר
איזה פידבקים את מקבלת מההורים לנוכח המצב?
"גם הפידבקים שאני מקבלת חלוקים. יש את אלו שתמיד יעקצו ויגידו "לא מספיק לכם החופשים?" ויש את אלו שכבר הרגישו על בשרם את ההשלכות של מצב החירום במערכת ולכן הם מבינים שהמאבק מוצדק. לצערי אחת מתופעות הלוואי של מאבקים כאלה זאת העובדה שאנחנו הופכים להיות אויבי העם – "המורים האלה" שכלום לא מספיק להם. אנשים גם לא יודעים להבדיל בין ארגון המורים להסתדרות המורים אז כבר שמעתי לא פעם "אבל עכשיו יפה בן דוד השיגה לכם תוספת שכר אז מה אתם רוצים עוד פעם?". בשורה התחתונה, המאבק צריך להיות של ההורים לפני שהוא של המורים. החופש הגדול הוכיח שוב לכולם כמה קשה להתמודד עם ילדים ב2023, המשימה הולכת ונהיית קשה יותר והכלים הולכים ומצטמצמים".
האם לדעתך העובדה כי מדובר בתיכונים גרמה לכך שפחות מתייחסים לאיומים של ארגון המורים?
"ברגע שהעיצומים והשביתה לא מאלצים הורים לשבת בבית עם הילדים כשאין להם מסגרת אז מטבע הדברים יש פחות לחץ על מקבלי ההחלטות. רק שאנשים לא מבינים שבגיל הזה ההשלכות חמורות פי כמה. התלמידים מפספסים תכנים חברתיים שהם קריטיים לשלב שבו הם נמצאים: פעילויות בנושא הכנה לצה"ל, מניעת התמכרויות, מיניות, טיולים, מסעות לפולין. מי יחזיר להם את כל זה? אני בכלל חושבת שההפרדה בתוך המערכת ליסודי ותיכון היא טעות. כולנו חלק ממערכת אחת וזה צריך ללכת יחד".
באופן אישי מה יספק אותך בהסכם שייסגר בהמשך?
"מה יספק אותי? האמת, לא רק עוד כמה מאות שקלים בשכר. זה בהחלט חשוב אבל יש דברים מהותיים יותר. הייתי רוצה שהתדמית תשתנה, שמורה יהיה תפקיד עם יוקרה והערכה. שיהיה סינון בכניסה למכללות ושלכל מנהל יהיו עשרות קורות חיים על השולחן משם הוא יצטרך לבחור את הטובים ביותר. הייתי רוצה כיתות קטנות, יכולת להגיע לנשמה של הילדים, זמן להתעסק עם ריבוי המשימות ולא הצורך להיות פס ייצור של משימות והזנות ציונים והערות. שיעריכו את הזמן הפנוי שלנו שיבינו שעבודה של איש חינוך לא נגמרת בצלצול. שיהיו לנו כלים להתמודד עם משמעת, עם חוסר התאמה של תלמידים למערכת. יש עוד דרך ארוכה לצערי".
מה דעתך על מצב החינוך באופן כללי?
"מצב החינוך הוא טוב, אך כמובן שהכל בחיים יחסי ויש הרבה לאן לשאוף ולשפר. כאחת שעובדת מול גורמים שונים ברשות, אני יכולה להגיד שמושקעים משאבים ומאמצים רבים בתחום אבל יש דברים רבים שמצריכים טיפול שורש והם כבר תלויים במדיניות ממשלתית. אני חושבת שהסכם שכר ראוי ומכובד יכול בהחלט להתחיל את השינוי הנחוץ כי קודם כל צריך לעצור את ההידרדרות שמקורה בעזיבה של אנשים איכותיים וטובים שמבינים שלא כדאי להם להישאר במערכת. כשיהיה מספיק כוח אדם איכותי וטוב יהיה אפשר להמשיך לטפל בנושאים אחרים כמו הקטנת הכיתות, התאמת תכניות הלימודים ועוד. אני מקווה לשנת לימודים שגרתית ואפקטיבית לכל ילדי ישראל ומי ייתן וזה יהיה החופש הגדול האחרון שבו אנחנו לא יודעים איך ה1.9 הולך להיראות".
עוד כתבות