מדוע בניית המגדלים באשדוד לא תפסה תאוצה?
הלמ"ס ביצעה לאחרונה דו''ח המנתח את קצב בניית המגדלים בארץ ולמרות העלייה החדה במספר ערים, אשדוד אמנם בעלייה, אך מאוד מתונה ביחס לערים האחרות. הסיבה לכך, לא נכתבה בדו''ח אך גורמים מעריכים שבעיר הנמל בניית המגדלים לא תפסה תאוצה מאחר ואינה מתאימה לאוכלסייה חרדית או שומרת שבת
שטח העבודות בפארק לכיש
הזינוק בהיקפי הבנייה לגובה תפס תאוצה בשנת 2022 בעיקר בערי הפריפריה, אך באשדוד בניית המגדלים רשמה עלייה מתונה. אם נפרוט את הדו"ח של הלשכה המרכזית לסטט' נמצא כי עיר הנמל מדורגת רק במקום העשירי בין הערים הגדולות, כאשר לפי הדו"ח, כל התחלות הבנייה הסתכמו אשתקד בכ-67 אלף דירות. מדובר בעליה עלייה של 5.3% לעומת 63,515 בשנה שקדמה לה. בנוסף נקבע כי שיעור התחלות הבנייה של מגדלים, מכלל התחלות הבנייה, עלה בעוד ארבעה אחוזים בשנה החולפת לעונת 2021.
בכל הקשור לאשדוד נרשמה עלייה של 60% ל-648 דירות, אך כאמור עלייה זו היא מתונה יחסית לשאר הערים הגדולות. כך למשל בבת ים החלו להיבנות 2,349 דירות חדשות בבניינים בני 16 קומות ויותר ב-2022. מדובר בעלייה חדה של 91% לעומת 1,233 דירות כאלה שהחלו להיבנות בעיר לפני שנתיים. אחריה מדורגת נתניה, בה החלו להיבנות 2,109 דירות במגדלים בני 16 קומות ומעלה בשנת 2022, זינוק של 143% לעומת 868 התחלות בנייה כאלה בשנת 2021. את השלישיה הראשונה סוגרת תל אביב.
לאחר מכן אפשר למצוא את ירושלים על עלייה של 349%, ראשל"צ עם 105%, גבעת שמואל, לוד, פ"ת, רמת גן ואז את אשדוד עם עלייה של שישים אחוזים בלבד כאמור. אם הולכים לערי הפריפריה מוצאים גם שם עליה חדה כך למשל בבאר שבע התחלות הבנייה זינקו ב-178%, בקריית גת זינוק של 200%, בקריית ים עלייה של 85% ובקריית מלאכי זינוק של 127%.
אז מה הסיבה שאשדוד נשארת מאחור יחסית לאחוזים של שאר הערים? גורמים מעריכים שבעיר הנמל בניית המגדלים לא תפסה תאוצה מאחר ואינה מתאימה לאוכלסייה חרדית או שומרת שבת, אשר נמצאת בעליה כאן בשנים האחרונות.
כך או כך, לדברי האדריכל גיא מילוסלבסקי הגידול הצפוי באוכלוסיית ישראל מוביל למגמה ברורה של עלייה לגובה במגדלים רבי קומות במיוחד במרכזי הערים במרכז הארץ אך לא רק. הוא אמר: "עליית הבנייה במגדלים בפריפריה נובעת מהמחירים הגבוהים במרכז הארץ ששולחים משפחות רבות לאזורים מרוחקים יותר. שנית, הביקוש לדירות כאלה עולה בערים פריפריאליות היות והתושבים שם הבינו שמגורים במגדל שבפעמים רבות משלב גם מסחר ותעסוקה, משפר את איכות החיים. עלינו המתכננים מוטלת המשימה להתאים את המגדלים לסביבה ולאופי האזור, מבחינה חברתית, גאוגרפית, כלכלית ועוד. אני סבור כי בשנים הקרובות אנו נמשיך לראות עלייה בהתחלות הבנייה של מגדלים, הן בהיקף הכולל והן בגובה הבניינים שייבנו".
עוד כתבות
המלצות נוספות