השבוע יסתיים הסיוע לפליטים מאוקראינה – מה יעלה בגורלם?
במשרדי הממשלה הודיעו על סיום הסיוע לפליטים שהגיעו לארץ בעקבות המלחמה בין רוסיה ואוקראינה. בשבוע שעבר פורסמה כתבה בחדשות 12 על שתי משפחות של פליטים מאוקראינה שמתגוררות כרגע באשדוד ומתמודדות עם קשיים מיוחדים - נכויות ומוגבלויות שונות. בנוסף להם, יש כיום כ- 250 פליטים באשדוד שצריכים למצוא דיור חלופי בעקבות ההודעה על סיום הסיוע. בעירייה מגלגלים את האחריות בחזרה למשרדי הממשלה, שמצדם מגלגלים אותה הלאה אל "אחד מהמפעילים שמארחים את נמלטי המלחמה"
פליטים מאוקראינה עם הגיעם לארץ. (צילום: אתר "מועד" לסיוע לפליטים)
הפליטים מאוקראינה – לאן? כיום שוהים בישראל כ- 15 אלף פליטים מאוקראינה שאינם נחשבים לזכאי חוק השבות. רובם הגיעו לכאן לקרובי משפחה או למכרים.. אבל ככל שהמלחמה התארכה נאלצו למצוא חלופות מגורים מטעמי אי נוחות ולרוב – צפיפות.
מה קורה באשדוד?
נכון להיום יש באשדוד בסביבות ה- 250 פליטים. קודם היו הרבה יותר אולם חלקם חזרו וחלקם עברו לערים אחרות. באשדוד היו 7 דירות לטובת הפליטים- ואת כולן כעת מפנים… בתחילה היו ברחוב העצמאות בסיטי במקום נחמד ואחר כך הכניסו אותם ל-K טאוור… כמה משפחות ביחד בדירה.
מבין 250 הפליטים מאוקראינה שחיות כיום בעיר אשדוד, ישנן לפחות שלוש משפחות באשדוד שזקוקות בדחיפות לסיוע:
משפחה אחת עם שני תאומים: האחדבחירש והשני עיוור, והאבא נהרג באוקראינה. במשפחה שנייה – האם לבד פה עם שני ילדים – הבכור חולה בניוון שרירים ואוטיזם כאשר האמא צריכה לטפל בו, והבן השני בגן בגיל הרך בתשלום – ואין לה כסף לשלם בעבורו מאחר והיא לא יכולה לצאת לעבוד. המשפחה שלישית – זוג מבוגר יחסית שלגבר יש נכות פיזית והם הגיעו לכאן עם סיוע מיוחד של האיגוד הישראלי לשחמט שכן הוא אלוף בעל שם עולמי בשחמט לנכים.
כולם פנו למשרד הרווחה בזמנו וקיבלו סיוע בדיור וכעת הם מתגוררים עם משפחות נוספות בדירה משותפת מזה כתשעה חודשים, ממש פה במגדלי K טאוור באשדוד.
צילום מסך, חדשות N12
מכתב המודיע על פינוי – והאלטרנטיבות גרועות
בתחילה הודיעו להם במכתב רשמי שמועד הפינוי יתקיים ב- 22.12.22 אלא מבירור הובן כי הם קיבלו שבוע נוסף וסיום הסיוע הוכרז ליום 29 בדצמבר. מוציאים אותם מפה, מהמסגרות ולא ברור לאן מכניסים אותם. נתנו להם לבחירה שלוש ערים: ירושלים, חיפה וטבריה, אלא שלא מדובר בשיפור התנאים אלא הרעה בהם – לערים- ירושלים חיפה וטבריה. לא לבתים אלא להוסטלים (תא שירותים יחיד ל- 10 נפשות, מקלחת שלא נמצאת בחדר) ולרוב ללא נגישות לאנשים עם צרכים מיוחדים או מגבלות.
המשפחות ממש מפוחדות… הבהירו להם שזה המצב – או שילכו לאן שיגידו להם או שיחפשו מקום בעצמם. יש לא מעט אנשים טובים שמנסים לעזור מיוזמתם, אבל מעט מאוד אנשים שיכולים להציע דיור ראוי מטעמם.
בסך הכול, יש אנשים שרוצים לעזור להם אל מול האטימות של הרשויות, כדי שאלו שאיבדו את יקיריהם וכל רכושם… לא יעברו טראומה נוספת – לתת להם להישאר פה כל עוד המלחמה באוקראינה ממשיכה, אלא שאחרי התפארות בסיוע ונתינה עבורם, כעת ניכר שהמדינה מתנערת מהאחריות. מי שמטפל בהם אומר להם חד משמעית שהם צריכים להתפנות.
בעיריית אשדוד התגאו רבות בקליטת הפליטים עם פרוץ המלחמה. בחודש מרץ האחרון פנה שר האוצר, אביגדור ליברמן, אל שלושה ראשי ערים בארץ: אשדוד, ראשל"צ ונוף הגליל, וסיכם איתם על מתווה חדש למצוקת דיור העולים – כאשר נשקלה אפילו הקמת שכונת קרוואנים ייעודית לקליטתם, אולם כעת לאחר שהודיעו שהתמיכה בפליטים פוסקת ועליהם לעבור למקומות אחרים, פנינו לעיריית אשדוד אולם שם מסרו בתגובה כי "אלו שאלות שצריך להפנות למשרדי הממשלה", משמע – מגלגלים את הנושא חזרה למשרדי הממשלה.
ממשרד הרווחה והביטחון החברתי ("צו השעה") נמסר: "מאז החלה המלחמה באוקראינה הגיש משרד הרווחה סיוע הומניטרי לכמעט 45,000 נמלטי מלחמה מתוכם מאות קיבלו סיוע בדיור. ההתקשרות עם אחד מהמפעילים שמארחים את נמלטי המלחמה הגיעה לסיומה, ולדיירים שאין ביכולתם לממן מגורים עקב מצב רפואי או פיזי הוצעו חלופות במלוניות שבהתקשרות עם המשרד בערים אחרות. משרד הרווחה ימשיך להעניק סיוע הומניטרי לנמלטי המלחמה דרך מוקד צו השעה כפי שעשה מאז החלה המלחמה".
מי שהיו אמונים עד כה על מתן סיוע לפליטים מאוקראינה הם "צו השעה", מטעם משרד הרווחה והבטחון החברתי.
סגן ראש העיר שמעון כצנלסון עם מנהלת מחלקת הקליטה דניאל שמלב יחד עם פליטים אשר הגיעו לאשדוד
עוד כתבות
המלצות נוספות