תוצאות האמת: מי המנצחים ומי המפסידים באשדוד?
יומיים לאחר הבחירות הדרמטיות שהחזירו את נתניהו וגוש הימין לשלטון, אנו מתפנים לניתוח תוצאות ההצבעה באשדוד כאשר נספרו 99.9% מכלל הקלפיות. לאחר שהממשלה הבאה תורכב וענן הבחירות ישקע - יתפנו המפלגות השונות להתרכז בתכנון הבחירות המוניציפליות - שייערכו בסוף אוקטובר 2023. מי הוכיח שליטה בשטח ומי נכשל? ואיך זה עתיד להיות מתורגם לקראת הבחירות למועצת העיר בשנה הבאה? מוזמנים לקרוא בכתבה הבאה>>
הבחירות לכנסת הסתיימו, ועכשיו - הפנים כבר לבחירות המקומיות בעוד שנה
תמו הבחירות לכנסת – יחי הבחירות המקומיות!
בכתבה הקודמת , סקרנו את הפעילות של המפלגות הארציות באשדוד באמצעות "השחקנים המקומיים", ובמבט קדימה אל הבחירות המקומיות שייערכו בסוף אוקטובר 2023 – יהיה מעניין לראות מי באשדוד יבקש "לגזור קופון" על הצלחתו, ומי ייאלץ לחפש בית/גב פוליטי אחר.
יש לומר כבר עכשיו – אין בהכרח מתאם בין הצבעה בבחירות הכלליות לאלה המקומיות, שכן הבוחר/ת הממוצע בקלפי רואה לנגד עיניו נושאים שונים. אם בבחירות הכלליות , למשל, הנושא הביטחוני-מדיני מהווה שיקול מרכזי בהצבעה, הרי שבבחירות מקומיות, נושאים כמו רמת החינוך בבית הספר של הילדים או טיב הניקיון ברחוב – יהיו שיקולים הרבה יותר רלבנטיים להצבעה.
בנוסף, יש לזכור כי בבחירות המקומיות מצביעים בשני פתקים – הצבעה לרשימה למועצה והצבעה ישירה למתמודד/ת לראשות העיר. לכן, בכל הקשור לשאלת זהות ראש העיר הבא – יש עוד זמן רב, במהלכו יצטרפו מועמדים חדשים, יעזבו אחרים, ובעיקר – יקומו בריתות פוליטיות חדשות ומעניינות.
יצא לידי חובה. ראש העיר ד"ר יחיאל לסרי לצד יו"ר הליכוד בנימין נתניהו בסרטון שהופץ ערב הבחירות (צילום: תנועת הליכוד)
במקום הראשון :מפלגת הליכוד – 33,635 קולות (28.92%)
תוצאה בבחירות הקודמות: 33,865: קולות (30.69%)
שיחקו אותה. בבחירות בהן סמוטריץ' ובן גביר דורסים כל מה שזז וסוחפים אחריהם קולות רבים בקרב גוש הימין, עצם השמירה על כמות קולות פחות או יותר זהה לבחירות הקודמות – יכולה בהחלט להיחשב כהישג גדול של הליכוד באשדוד – שמצידו, לא חסך במאמצים בעיר החמישית בגודלה בארץ, כאשר נתניהו עצמו הגיע בסביבות השעה 15:00 להמריץ פעם נוספת את ציבור תומכיו.
ערב לפני הבחירות, עלה ברשת הפייסבוק סרטון של נתניהו עם ראש העיר יחיאל לסרי, בו האחרון מביע תמיכה בליכוד ובנתניהו – וקורא לציבור באשדוד לצאת ולהצביע. מעבר לעובדה כי נתניהו העלה סרטונים שכאלה עם ראשי יישובים נוספים החברים בתנועת הליכוד, ראש העיר עצמו נראה לא נלהב בעליל מתפקידו בעלילה, אם כי גם ראש הממשלה נתניהו נראה כמי שקצת עייף מלומר את אותם מילים שוב ושוב.
ציינו בעבר, שד"ר לסרי לא נטל חלק פעיל במיוחד במאמץ הליכוד בבחירות האלה והזכרנו כי אף בחר להיעדר מיום הבחירות המקדימות (פריימריס) וטס לחו"ל עם רעייתו.
מי שבהחלט יכול לזקוף לעצמו את ההצלחה המקומית הוא אשר נהון, אשר יחד עם אחותו איריס נפתלי – הובילו מטה שטח מאורגן ונמרץ.
מעניין יהיה לראות האם בבחירות המקומיות בשנה הבאה הליכוד יבחר להריץ רשימה משלו (דבר שלא נעשה מס' מערכות בחירות), ואולי יבחר שלא לתמוך באף מועמד ורשימה כלל.
חזק יותר מתמיד. סגן ראש העיר אבי אמסלם עם יו"ר ש"ס אריה דרעי
במקום השני: ש"ס – 18,254 קולות (15.70%)
תוצאה בבחירות הקודמות: 15,190 קולות (13.76%)
אמסלם שולט. בכל הקשור לאשדוד, אין ספק כי המנצח הגדול הוא סגן ראש העיר ויו"ר ש"ס באשדוד אבי אמסלם, אשר לא רק שעמד ב"אתגר בן גביר" בהצלחה, אלא אף הצליח להגדיל את כוחה של ש"ס באשדוד בלא פחות משלושת אלפים קולות – הישג עצום ללא הגזמה.
ציינו בעבר כי אמסלם שולט בשטח בצורה אבסולוטית (מה ש"גיחך" עוד יותר את הניסיונות האחרונים של גורמים מקומיים להטיל בכך ספק), ולא טעינו. אם מחפשים הסבר לעלייה המדהימה בכמות המצביעים, ניתן אולי למצוא זאת בהחלטה של לא מעט מצביעים המגדירים עצמם חילונים-מסורתיים, אשר בחרו להצביע למפלגה שנציגיה חרדים – לאות מחאה על התנהלות הממשלה הקודמת שנתפסה לעתים כ "אובר-חילונית".
לדוגמא – מצביע ש"ס ברובע הסיטי עמו שוחחנו, הצהיר כי הוא אינו דתי באורח חייו, אולם החליט להצביע ש"ס לאות מחאה על החלטתו של שר הבריאות היוצא ניצן הורביץ (יו"ר מפלגת מרצ, שנותרה מחוץ לכנסת הקרובה) – לאפשר הכנסת חמץ לבתי החולים בפסח האחרון.
כלומר, כאשר מדברים על "הצבעת מחאה" עבור בן גביר בגלל תחושת הביטחון שנפגעה, יש לקחת בחשבון גם הצבעת מחאה על רקע תחושת האיום על "הזהות היהודית" אם תרצו לכנות זאת כך.
כעת, כאשר דרעי וש"ס חוזרים להיות חלק מרכזי בממשלה החדשה, השפעתה של סיעת ש"ס במועצת העיר רק תלך ותגדל – כאשר המפתחות לציבור המצביעים המקומי כולם בידי בעל הבית – סגן ראש העיר אבי אמסלם, אשר ניתן לתאר את יחסו אל ראש העיר הנוכחי כ"קר עד פושר".
כנס הניצחון של "יהדות התורה" (צילום מתוך עמוד הטוויטר של יהדות התורה)
במקום השלישי: יהדות התורה – 15,637 קולות 13.45%
תוצאה בבחירות הקודמות: 13,351 קולות (12.10%)
עסקים כרגיל. בדומה לש"ס, כשרואים את הצלחתה הגדולה של יהדות התורה באשדוד, מבינים כי לפחות בכל הקשור לרמה המקומית – בן גביר לא רק שלא זכה להישג משמעותי בקולות החרדים כפי שאולי העריכו קודם לכן, אלא עשה זאת דווקא בקרב הציבור החילוני -מסורתי. ועדיין, אין ספק כי מדובר בהצלחה גדולה למפלגה השולטת ללא עוררין ברובעים החרדים בעיר, ובדומה לממוצע הארצי – הצליחו להעלות עוד יותר את אחוז ההצבעה בקרב תומכיה.
בהקשר המקומי, יהדות התורה מזוהה עם ראש העיר ד"ר יחיאל לסרי ונחשבת תמוכת יציבה שלו, אולם לאור הנעשה בצד הספרדי של הרחוב החרדי באשדוד – ייתכן כי היא לא תמהר הפעם להצהיר על תמיכה בלתי מסוייגת אלא תמתין לראות את ההתפתחויות השונות.
עשתה כמיטב יכולתה. נורית טופז בפעילות "יש עתיד" באשדוד (פייסבוק)
במקום הרביעי: יש עתיד – 14,866 קולות (12.78%)
תוצאה בבחירות הקודמות : 11,509 קולות (10.43%)
החליפי יוחלף. מפלגתו של ראש ממשלה היוצא קיוותה לקבל נתח משמעותי של קולות באשדוד ( ולפחות לנגוס בהצלחה גדולה יותר בקהל מצביעי "כחול-לבן" של גנץ). יו"ר מטה המפלגה באשדוד, הפעילה החברתית נורית טופז – עשתה בוודאי כמיטב יכולתה, אולם בהשוואה למפלגות מהגוש הימני – ל"יש עתיד" , על אף היותה המפלגה הגדולה בגוש השמאל, אין את התקציב ותשתית הפעילים כמו למפלגות הגדולות. ועדיין, המפלגה "טיפסה" והתמקמה במקום הרביעי באשדוד, מיד לאחר הליכוד והחרדים. טופז, שהצהירה זה מכבר על כוונתה לרוץ למועצת העיר בראש רשימת "תושווים" (לאחר שפרשה מתנועת "אשדודי" בראשות יניב קקון), תקווה בוודאי לקבל את תמיכת המפלגה ויו"ר האופוזיציה יאיר לפיד, איתו היא בקשרי חברות קרובים.
טופז: "אני והמפלגה שמנו ליעד לגדול ב 25 אחוז והשגנו זאת.הנתונים הם שמאז שאני ראש מטה צמחנו מ 7000 קולות לכמעט 15 אלף. את המספרים ויעדים קובעים יחד. עמדתי בהם בדם ויזע."
"נענש" גם באשדוד. אביגדור ליברמן בכנס הבחירות באשדוד
במקום החמישי: ישראל ביתנו –12,093 קולות (10.40%)
תוצאה בבחירות הקודמות: 14,572 קולות (13.20%)
שר האוצר נענש. את המכה שחטף שר האוצר היוצא אביגדור ליברמן בבחירות עוד ינתחו רבות, אולם באשדוד עדיין ניכר כוחו הרב בקרב הציבור יוצא בריה"מ (למרות שירד 2 מקומות אל המפלגה החמישית בגודל הצלחה בעיר). ייתכן כי "נענש" על הנסיגה במצב הכלכלי-האישי , או שחלק מבוחריו פשוט "התפכח" והבין כי אין קשר בין הצהרותיו לאורך השנים לבין פעולותיו בכנסת.
כך או כך, את השטח ממשיך לנהל ביד רמה סגן ראש העיר אינג' שמעון (סניה) כצנלסון . טרם הבחירות התקיים כנס פעילים מוצלח בראשותו ובהשתתפות כל בכירי המפלגה, ופעיליו הניעו את הבוחרים אל הקלפיות באותה יעילות מפורסמת.
כצנלסון, העומד בראש הסיעה הגדולה במועצת העיר עם 6 מנדטים (בדומה לש"ס), יוביל את "אשדוד ביתנו" גם בבחירות המקומיות באוקטובר: למועצת העיר וכנראה שגם לראשות (כצנלסון טרם התבטא בנושא, אך סביר להניח כי יצהיר זאת בקרוב).
לקח מכולם ושילש את כוחו. כנס עוצמה יהודית באשדוד (טוויטר "עוצמה יהודית")
במקום השישי: הציונות הדתית ועוצמה יהודית – 10,459 קולות (8.99%)
תוצאה בבחירות הקודמות: 3,286 קולות (2.98)
פי שלוש. מפלגתם של בצלאל סמוטריץ' ואיתמר בן גביר (בעיקר) , כבשה את הצמתים והקלפיות באשדוד, מושכת אליה קולות כמעט מכל מגזר וקהל. הצבעת המחאה של הציבור הישראלי בגין היעדר המשילות והנסיגה בתחושת הביטחון האישי לא פסחה בוודאי על הציבור האשדודי – שהעניק לה כמות פתקים משולשת בהשוואה לבחירות הקודמות.
כעת נותר לראות האם ראשי המפלגה, שיהיו מנותני הטון הבולטים בגוש הימין, יקבלו החלטה כי הם מתכוונים להשקיע גם בבחירות המקומיות בעיר כמו אשדוד, אשר לא נחשבה מעולם כ"מעוז" של המפלגה, ואז ייתכן כי נראה רשימה מטעמה בבחירות הבאות למועצת העיר.
הוביל את הפעילות באשדוד בהצלחה חלקית. סגן ראש העיר עו"ד גבי כנפו עם גדעון סער ופנינה תמנו-שטה ביום הבחירות (צילום: פייסבוק תקווה חדשה אשדוד)
במקום השביעי: המחנה הממלכתי (גנץ-סער) – 7,678 קולות (6.60%)
תוצאה בבחירות הקודמות: 9,234 קולות (8.37%) – נתון משולב 2 המפלגות
פאזל שקטן מסך חלקיו. אכזבה גדולה בהחלט נרשמה בקרב מפלגת המחנה הממלכתי. שר הביטחון היוצא בני גנץ מרבה לבקר בעיר בה הוא נהנה מלא מעט פעילים בולטים בשטח, ולאחר שבחר לאחד כוחות עם דמויות דוגמת גדעון סער והרמטכ"ל לשעבר גדי אייזנקוט – לא הצליח להביא תוצאה גבוהה בעיר.
גם התגייסותם למערכה של שני (!) סגני ראש העיר – עו"ד גבריאל כנפו (מקורבו של סער) ועו"ד אלי נכט (מקורבו של זאב אלקין), אשר רתמו לטובת המאמץ את כל כוחם הפוליטי ופעיליהם בעיר – לא עזרה.
לא יהיה מוגזם לומר כי כנפו ונכט לקחו כאן הימור לא מבוטל בהתגייסותם, שכן עתה הם יגיעו לבחירות המקומיות (כל אחד ברשימה נפרדת, או שלא…) בהיעדר גב מצד מי מחברי הממשלה (נכון לעתה. אלא אם כן גנץ יצטרף לממשלה בראשות נתניהו בניגוד לכל הצהרותיו עד כה).
לא משמעותית באשדוד, וסביר להניח שלא תתערב בבחירות המקומית. מפלגת העבודה.
במקום השמיני: מפלגת העבודה – 1,049 קולות (0.90%)
תוצאה בבחירות הקודמות: 1,720 קולות (1.56%)
האבודה. ייתכן כי גם מצביעי המפלגה כועסים על רפורמת התחבורה באשדוד עד כדי כך שבחרו לא להצביע למפלגת בראשות שרת התחבורה היוצאת מירב מיכאלי?
על אף צביונה של אשדוד כעיר ימנית ומסורתית, למפלגת העבודה תמיד היה כאן סניף פעיל עם נוכחות חברים מקרב ההסתדרות והוועדים, אולם בדומה להצבעה הארצית – גם באשדוד כוחה היחסי נחלש.
המפלגה שחוזרת אל ספסלי האופוזיציה תאבד מכוחה וממונה, ולא נראה כי יהיה לה עניין או תקציב להתערב בבחירות המקומיות.
"נפרדנו כך" – לא רלבנטיות יותר:
מרצ – 542 קולות.
( 780 קולות בבחירות הקודמות ).
הבית היהודי (איילת שקד) – 516 קולות.
( 5,378 קולות בבחירות הקודמות)
וגם..
הכלכלית (ירון זליכה) – 350 קולות
הדר מוכתר (צעירים בוערים) – 272 קולות ( אולי יהיה ממנה קצת שקט סופסוף?)
חופש כלכלי (אביר קארה) – 243 קולות
**רשימת 30/40 (סטלה ויינשטיין) – 62 קולות
**סטלה ויינשטיין, חברת מועצת העיר (והמנכ"לית לשעבר של מפלגת ימינה), בחרה באתגר גדול מאד להוביל רשימה ארצית חדשה, ועל אף קמפיין מושקע מאד ברשתות החברתיות, נחלה כישלון גדול – גם בעיר הבית שלה אשדוד.
מעניין לראות האם ויינשטיין תתמודד שוב בבחירות הקרובות למועצת העיר (סביר להניח שבמסגרת חדשה ולא במסגרת רשימתה הנוכחית עם "אשדוד ביתנו), או שהפרק הפוליטי שלה הסתיים כבר עתה.
האם בזאת הסתיים הפרק הפוליטי של ויינשטיין או שעוד נכונות הפתעות? ויינשטיין ובנט (פייסבוק סטלה ויינשטיין)
עוד כתבות
המלצות נוספות
11:56 | 17/11/2024