על המוקד: תחנת הכח אשכול
המשרד להגנת הסביבה לא אישר בשלב זה את פניית רשות החשמל וחברת החשמל לאפשר הפעלה ממושכת (10,000 שעות) של ארבע היחידות המזהמות בתחנת הכוח אשכול שבאשדוד, ודרש לבחון חלופות פחות מזהמות. "בכל העבודות והבחינות שביצענו עולה בבירור שמעבר מהיר לייצור חשמל מבוסס על אנרגיות מתחדשות משולבות במתקני אגירת אנרגיה מבוזרים הוא הדרך להוזלת עלויות החשמל, מניעת זיהום האוויר והגברת הביטחון האנרגטי ואמינות אספקת החשמל''.
אילוסטרציה: CANVA PRO
בעקבות טענת חברת ניהול מערכת החשמל, כי יש צורך להמשיך להפעיל יחידות אלו בשבועות הקרובים, על מנת לשמור על אמינות ושרידות מערכת החשמל, המשרד להגנת הסביבה החליט לאשר באופן זמני ונקודתי תוספת של 2,000 שעות, כאשר היקף המוערך בכ-3-4 שבועות של הפעלה, ובתנאי שיחידות אלו יועמסו אחרונות בסדר ההעמסה המבוסס על גז, לרבות יחידות מסוג פיקר, כדי להקטין את פליטת מזהמי אוויר ככל הניתן.
ההחלטה הגיעה אחרי שבשבוע שעבר המשרד להגנת הסביבה ומשרד האנרגיה קיבלו פניה מרשות החשמל וחברת החשמל בבקשה לאשר תוספת של 10,000 שעות הפעלה לארבע היחידות המוסבות בתחנת הכוח אשכול שבאשדוד עד לסוף שנת 2022.
הנימוק לבקשתם הוא הפחתה בשימוש בפחם לצורך הוזלת העלויות לתפעול משק החשמל, וכתוצאה מכך להוזלת העלויות המושתות על התעריף. מנגד, בקשת משרד האנרגיה היא להפעלת יחידות ישנות ללא מתקני הפחתת פליטות ולכן הן מזהמות את האוויר באופן משמעותי וגבוה יותר מאשר כמעט כל יחידות הייצור הקיימות במשק החשמל.
מבדיקת המשרד עלה כי עלות הנזק מפליטת מזהמי אוויר מקומיים כתוצאה מהפעלת יחידות אלו באשכול גדולה אף יותר מעלות הנזק הנובע מיחידות פחמיות שבהן מותקנים מתקני הפחתת זיהום (סולקנים) ומסיבה זו הגביל המשרד להגנת הסביבה, באמצעות היתר הפליטה, את הפעלתן ללא יותר מ-2,300 שעות בשנה.
בנוסף, המשרד להגנת הסביבה דרש כי יחידות אלו יופעלו כמוצא אחרון לאחר הפעלת שאר יחידות הייצור הפועלות על גז, וזאת כתנאי למתן אורכה זמנית להמשך הפעלת היחידות. כמו כן, ביקש המשרד לקבל סדרת נתונים ומידע לבחינת עומק של חלופות אחרות מזהמות פחות, בין היתר, על מנת לוודא כי אין הספק זמין אחר מבוסס גז אשר ניתן להשתמש בו.
שלשום הודיע מנהל המערכת למשרד, כי יידרש כשבוע של הרצות ואנליזה, על מנת לספק למשרד להגנת הסביבה את הנתונים הנדרשים. לאור לוחות הזמנים האלה, המשרד לא יכל לבחון בעת הזו לעומק את בקשת התוספת ל-10,000 שעות, ומשום כך לא אישר אותה.
במכתב ששלח למשרד להגנת הסביבה ביום ב', מ"מ מנכ"ל חברת החשמל, רם ארליכמן, ציין כי מניתוח שבוצע בנגה, חברת ניהול המערכת, עולה כי: "הדממת היחידות תביא להפעלת יחידות פחמיות באופן קבוע, לרזרבות ייצור נמוכות מהסף הנדרש והמקובל במערכת החשמל הארצית, עד כדי ניהול מחסור ולהפעלה בסולר, ובנוסף, להשפעה קריטית גם על מערכת ההולכה בדגש על אזור הדרום".
עוד ציין כי להשבתת יחידות הייצור באשכול "משמעויות מרחיקות לכת. החשש מכניסה לאירועי ניהול מחסור שיכול ויהיו כרוכות בהשלות יזומות של צרכנים והפסקות חשמל יזומות, תוך העמסה מוגברת של יחידות בסולר ובפחם".
מהמשרד להגנת הסביבה נמסר: "בכל העבודות והבחינות שביצענו עולה בבירור שמעבר מהיר לייצור חשמל מבוסס על אנרגיות מתחדשות משולבות במתקני אגירת אנרגיה מבוזרים הוא הדרך להוזלת עלויות החשמל, מניעת זיהום האוויר והגברת הביטחון האנרגטי ואמינות אספקת החשמל".
יוני ספיר יו"ר עמותת שומרי הבית סיכם: "ככל שהיחידות הישנות והמזהמות באתר אשכול יופעלו מעבר להיתר הפליטה הנוכחי שלהן, זיהום האוויר באזור העיר יגבר. מה אני מצפה מלסרי? פניתי במכתב ישיר לראש העיר ב- 14.7.22. טרם נעניתי. אני מצפה שהוא יפנה לגורמים המוסמכים- משרדי הגנת הסביבה, האנרגיה, הכלכלה, האוצר, הבריאות וגם לרשות החשמל ועוד, כדי לאתר תחילה את מקורות הזיהום ולטפל בהם. בהמשך יש לקדם באמצעות גורמים אלו מדיניות ארוכת טווח להפחתת זיהום האוויר באזורים אלו".
עוד כתבות
המלצות נוספות