בתקשורת הארצית מספידים את פרויקט התחבורה באשדוד – מתי יודו בכך גם בהנהלת העיר?
אם תשאלו את תושבי אשדוד (ומבקר מדינה לשעבר אחד) לגבי פרויקט התחבורה המהפכני בעיר – תשמעו בעיקר תלונות. אם תשאלו את ראש העיר – תשמעו שבעוד 10 שנים יתברר כי הוא צפה פני עתיד. ובינתיים, בתקשורת הארצית כבר מספידים את הפרויקט האשדודי – ומציינים את העיר החדשה שנבחרה להוביל את מהפיכת התחבורה האורבנית – נתניה.
שביל האופניים הקצר בארץ. צילום: חן מור
אתמול (שלישי), בחתימת הסכם בטקס חגיגי ומתוקשר – הודיעו שרת התחבורה מירב מיכאלי וראש עיריית נתניה מרים פיירברג, כי משרד התחבורה ישקיע בחמש השנים הקרובות כמיליארד שקל ברשת נתיבי תחבורה ציבורית ושבילי אופניים בנתניה.
במשרד התחבורה התגאו כי נתניה תהיה העיר הראשונה בישראל שתציע כיסוי עירוני מרבי של רשת צירי העדפה לתחבורה ציבורית ותחבורה בת קיימא, המגיעה לשכונות העיר וסביבותיה.
נשמע מוכר?
אולי בגלל שהסכם דומה נחתם כאן באשדוד אי שם בתחילת 2014, בין משרדי האוצר והתחבורה לבין עיריית אשדוד – לאחר שעיריית אשדוד נבחרה מבין 17 רשויות שנענו לקול קורא, ובו הן נדרשו להציג תוכנית "שתציע ותיישם תפיסה כוללת לפיתוח תחבורתי בר קיימא"..
את ההמשך אתם כבר יודעים – וגם מבקר המדינה יוסף שפירא (דאז), שבדו"ח החמור שלו משנת 2019 "קטל" את ביצוע הפרויקט ולא חסך בביקורת כלפי עיריית אשדוד, כאשר קבע כבר אז כי הפרויקט במתכונתו הנוכחית אינו יכול לשמש מודל כפי שתכננו משרדי התחבורה והאוצר, ואף ראה בחומרה את התנהלותם של ראש העירייה ד"ר יחיאל לסרי ומנכ"ל העירייה אילן בן עדי בכל הנוגע לקידום הפרויקט, ובמיוחד בנושא עמידה בהתחייבויותיה של העירייה עפ"י ההסכם עם משרד התחבורה.
הכותרת באתר Ynet בה בחרו לדווח על חתימת הפרויקט בנתניה (צילום מסך אתר)
ועוד קצת מדו"ח המבקר (2019, להזכירכם):
"ההצעה שעיריית אשדוד התחייבה עליה כללה ביצוע מרכיבים רבים בתקציב של כ-220 מיליון ש"ח שהממשלה הקצתה לטובת הפרויקט. בהמשך תפחה עלות הפרויקט לסכום של כ-291 מיליון ש"ח, ומרכיבים רבים ומרכזיים שנכללו בהצעה המקורית הוסרו. במועד סיום הביקורת טרם בוצעו מרכיבים רבים שנותרו בתוכנית לאחר צמצום הפרויקט, ולא היה בידי העירייה אומדן מפורט בנוגע ליתרת הכספים שהוצאתם נדרשת לביצוע יתרת מרכיבי הפרויקט שטרם בוצעו ולוחות זמנים עדכניים להשלמת ביצועם".
הדמיה של פרויקט "אקומוב". משנה שם פרויקט גם משנה מזל? (צילום: יח"צ)
"אנחנו המהפיכה"
מאז פרסום דו"ח מבקר המדינה החריף עברו 3 שנים, במהלכן בעיריית אשדוד השקיעו מאמצים וכספים רבים נוספים (שלהם, שלכם, שלנו…) בניסיון לחלץ את העגלה היקרה מהבוץ, ובינואר השנה השיקו ברוב הוד והדר (וקמפיין) את פרויקט "אקומוב" (מה קרה ל-"רי-וויי""Re-Way", השם הקודם?).
בכתבת תוכן ממומנת באתר YNET ("מוגש מטעם עיריית אשדוד") – תחת הכותרת "אנחנו המהפיכה", הצהירה העירייה כי "עכשיו משהושלם פרויקט התחבורה הציבורית באשדוד, אפשר בהחלט לדבר על מהפכה תחבורתית בסדר גודל ארצי, כשקווי אוטובוסים חשמליים במסלול ישיר ובתדירות גבוהה יחברו את כל חלקי העיר."
ראש העיר ד"ר יחיאל לסרי אף הצהיר: "אשדוד צועדת לעידן חדש כמטרופולין כלכלי, חברתי ותחבורתי מהחשובים במדינת ישראל"
"מהפכה היא מילה מפחידה", אומר ד"ר לסרי באותה כתבה מינואר, "אבל באשדוד מובילים לא מעט שינויים שלוקחים אותה למקום טוב יותר. בתפקידי כראש עיר עליי לשאול את עצמי מה נכון לעיר ולתושביה בטווח העכשווי והעתידי, ולמדתי שבתחום התחבורה הציבורית אנחנו נשרכים אחרי המגמה העולמית, ואם לא נפעל היום נמצא עצמנו, בעוד פחות מעשור תקועים בפקקים. לתקן אז את מה שאפשר לעשות היום פירושו סבל ארוך והרבה יותר קשה לתושבים, וזאת בהנחה שבכלל יימצא הכסף לכך".
מה יעלה בגורל הפרויקט בנתניה? שרת התחבורה מירב מיכאלי וראש עיריית נתניה מרים פיירברג חותמות על הסכם הגג לתחבורה בנתניה (צילום מתוך עמוד הפייסבוק של מיכאלי)
עוד כתבות
המלצות נוספות