טיפים להתמודדות עם המצב הבטחוני להורים לילדים ולבעלי חיים
הגיע הזמן לדבר על "הפיל שבחדר" ולנסות להוריד את רמות החרדה, עד כמה שניתן עבור הילדים ואפילו עבור בעלי החיים שלנו. פנינו לשתי מומחיות בתחומן: חנה גולמן - קלינאית תקשורת התפתחותית לילדים מגילאי לידה ולמאלפת הכלבים טליה בן הרוש וריכזנו לכם את הטיפים הכי טובים שאולי יצליחו לעזור לכם להתמודד עם המצב
לא להיכנס לפאניקה (קרדיט: CANVA PRO)
לצערנו, תושבי אשדוד והדרום כבר מתורגלים ל"מבצעים" וירי רקטות, אך למרות כל הניסיון שצברנו עם השנים, בכל פעם מחדש אנו עלולים להיכנס לחרדה ולחץ. פנינו למומחיות בתחומן כדי לתת עצות וטיפים להורים לילדים ולבעלי חיים.
קלינאית התקשורת חנה גולמן מאשדוד עם טיפים עבור ההורים להכנה והתמודדות עם המצב הבטחוני – בחלוקה לילדים עד ומעל גיל 5:
ראשית מאוד חשוב לדבר עם הילדים לפני שהאזעקות מתחילות אם מתאפשר- או אחרי האזעקה הראשונה שנשמעת… לא נרצה להקליל את המצב או להתעלם אלא דווקא להקדים הסבר ולעזור לילדינו להרגיש מעט בטוחים יותר לקראת האזעקות ובזמן האזעקות.
ילדים מעל גיל 5 – אפשר למשל לספר להם: "שמעתי בחדשות שהצבא שלנו נכנס לעזה עם המטוסים שלנו…" להסביר איפה זה עזה.. "ושיש שם אנשים שמייצרים טילים כדי לפגוע בישראל. הצבא החזק שלנו עם המטוסים הרס ופיצץ את כל הטילים. פעם האנשים בעזה היו כועסים מאוד והיו יורים עלינו טילים.. יכול להיות שזה יקרה שוב והם ירו עלינו טילים, או היום או בימים הקרובים ואנחנו רוצים להיות מוכנים"…
ואז לשאול את הילד – אתה זוכר מה עושים אם יש אזעקה? אפשר להשמיע אזעקה דרך היוטיוב – שיזכרו בצליל ולהסביר שבמקרה ותשמע אזעקה הולכים לממ"ד/ מדרגות (תלוי בבית שהילד נמצא בו).
להכין את הילדים ולדבר איתם לקראת אזעקה (צילום: אשדודי)
ילדים מתחת לגיל 5- בגיל צעיר יותר אין צורך בריבוי פרטים ומומלץ לפשט את זה כמה שיותר… למשל נגיד להם "אמא שמעה היום בחדשות שאולי תהיה אזעקה, אתה זוכר איך אזעקה נשמעת?" (להשמיע אזעקה)
אפשר לקחת משחק / פרי / בובה – לשאול את הילד: "מה אתה רוצה להביא איתך בתיק?" כשנותנים להם את הבחירה, הם מרגישים בשליטה, מכיוון שהם אלו שמחליטים מה לשים בתיק וייתן להם להרגיש בטוחים בתוך הסיטואציה. אפשר לשבת יחד, לאכול משהו טעים, לדבר, לשיר שירים, להתחבק….
שימו לב: חשוב לזכור שמעל גיל 5 הם צריכים לדעת מראש למה תהיה אזעקה או "בום" בהמשך- הם גדולים, סקרנים ורוצים לדעת, גם אם לא נגיד מראש – סביר שישאלו בהמשך.
שחררו מהמסך הגדול: נכון שרובינו מרותקים למסך ולעדכונים אבל חשוב ומומלץ להשתדל לא לראות חדשות ברקע באופן קבוע בבית כשהילדים מסתובבים. הילדים מבינים שקורה משהו גדול יותר ממה שמראים ומדברים על המסכים… אנחנו רוצים לספר להם את האמת ואומנם יכולים להתמודד עם החרדה יחסית אליהם אך עדיין – ההמלצה היא להתעדכן באופן מבוקר- באתרי חדשות וכו'…
זה בסדר לפחד
אם הילד אומר "אני מפחד" – או שאתה מזהים אצלו חרדה בעיניים, במקרה הזה חשוב לתת דוגמה ולהראות הזדהות.
כשהילד מעל גיל 5 – אפשר ומומלץ לומר לו "גם אני פוחדת מהטילים והאזעקות אבל יודעת שיש לנו את הצבא הכי חזק בעולם והוא ייגן עלינו". יש להימנע מלומר ש"לא קרה כלום" ו- אין לך ממה לפחד".
אם נשמע קול פיצוץ גדול אפשר לומר "הצבא שלנו הרס את הטיל הזה והגן עלינו"… "כיפת ברזל שומרת עלינו" או כל דבר דומה אחר. לא לפחד לענות על השאלות של הילדים – לענות במשפטים קצרים וברורים. לפשט את המצב כדי שיהיה ברור.
במקרה ויש חלילה פגיעה – לרוב גם ההורים נכנסים לחרדה ועדיין חשוב לזכור שהתגובה שלנו תוביל לתגובה של הילדים. מומלץ לומר על עצמי "זה היה מפחיד/ נשמע ממש חזק" בואו נראה שכולם בסדר ולשאול את הילד אם הוא חושב שהכל בסדר (לבדוק שכולם במקום, בריאים ושלמים). נכון זה לא פשוט אבל חשוב מאוד לתרגל הירגעות.. שההורים יהיו מודעים לתגובות של הם בזמן הספציפי של הלחץ.
כמו כן – במידה ומרגישים שזה קצת גדול עלינו, אולי יהיה נכון ללכת לבית של הסבתא אם יש ממ"ד או לחברים ולא להתמודד לבד.
חנה גולמן – קלינאית תקשורת התפתחותית לילדים מגילאי לידה. מתמחה בלקויות התפתחותיות ומדריכת הורים בתחומי השפה והתקשורת.
מספקת טיפולים במסגרת התפתחות הילד קופ״ח ׳מאוחדת׳ ובקליניקה פרטית בעיר אשדוד.
ניתן לתאם התייעצות טלפונית במספר 054-7778839 בנושאי הנגשת האזעקות והמצב הביטחוני לילדינו, כיצד עלינו לחשוף אותם לנושא באופן רגיש ומבוקר.
חנה גולמן - קלינאית תקשורת התפתחותית
טליה בן הרוש מאלפת כלבים עם טיפים של עשה ואל תעשה לגבי החברים הכי טובים שלנו, ההולכים על ארבע – הכלבים:
כל מי שמגדל כלב יודע שרמת הלחץ אצל הכלבים הרבה יותר גדולה, בעיקר מפני שהם לא מבינים מה קורה סביבם ושומעים את האזעקות וה'בומים' בעוצמות הרבה יותר חזקות מאיתנו. מבחינתם הרעש מסביבם מבשר את סוף העולם.
אז מה עושים?
- לנסות להוריד את רמת הלחץ שאנחנו משדרים זה מאוד משפיע עליהם. זכרו: בעלים רגוע= כלב רגוע.
- להתנהג כאילו הכול רגיל.
- להפוך את הריצה לממ״ד למשחק.
- לדאוג לחטיפים ומשחקים בממ״ד ולהפוך את השהייה בממ״ד לחוויה כיפית.
מה לא לעשות?!
לא ללטף, לחבק ולעשות קולות של מסכנות וחרדה – זה יחזק את הלחץ שהכלב נמצא בו. והכי חשוב להשתדל לנהל את המצב ולא להיגרר להיסטריה.
טליה בן הרוש מאלפת כלבים
עוד כתבות
16:02 | 18/11/2024