את זה לא תראו בפרסומות: האשדודים שעזבו את אשדוד
ב-15 השנים האחרונות עשרות אלפי אשדודים עזבו את אשדוד, מרביתם לערים הסמוכות - ובראשן אשקלון - שרק בעשור האחרון "מכרה" 7,500 דירות לאשדודים לשעבר. כולם אוהבים את העיר ומצטערים לעזוב, אך המחירים הגבוהים, היעדר היצע הדירות הכריעו את הכף, בנוסף לפקקים המתישים, היעדר מקומות עבודה איכותיים, התחרדות העיר וההזנחה בשכונות הוותיקות. בזמן שהעירייה קונה פרסומות בטלוויזיה על מנת לפאר את העיר, פגשנו כמה אשדודים שבחרו לעזוב את אשדוד - ניסינו להבין מדוע עזבו, והאם יש סיכוי שיחזרו לעיר בה גדלו?
מתגעגעים מקרוב. מבט אל עבר אשדוד מכיוון השכונות הצפוניות של אשקלון. (צילום:אשדודי)
את זה העירייה לא תשים בפרסומות בטלוויזיה: כבר יותר מעשור שזוגות צעירים, שנולדו, גדלו והתחנכו כאן בעיר, לא מצליחים להחזיק כאן מעמד ומחליטים בלית ברירה לעזוב את העיר, המשפחה והחברים – ועוברים בעיקר דרומה לאשקלון, נתיבות ושדרות וגם ליבנה.
המחירים הגבוהים שוברים שיאים כל פעם מחדש, וההיצע הדל (ראו בהמשך) רק מגביר את הלחץ שדוחק אותם החוצה מכאן, ובצדק.
גורמי יודעי דבר בענף הנדל"ן מספרים שרק בעשור האחרון נמכרו באשקלון 7500 דירות לאשדודים בלבד!
כמובן שישנן מספר סיבות נוספות מדוע הצעירים עוזבים את אשדוד: היעדר מקומות עבודה חדשים (בדגש על תעשיות עתירות ידע שלא מגיעות לעיר), כאוס תחבורתי בכניסות וביציאות לעיר מידי בוקר וערב, רובעים ישנים מפוררים, היעדר מקומות בילוי וכמובן התחרדות מדאיגה שמזמן פרצה את גבולות השכונות החרדיות..
מנתוני הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה, לפני שנתיים (2021), נרשמה הגירה שלילית של 3,788 תושבים מהעיר אשדוד. מדובר בעלייה של לפחות 1,000 תושבים מהשנה הקודמת לה (2019). אשדוד ניצבת במקום השני בטבלץ הערים הסובלות מהגירה שלילית, מקום מאוד לא מחמיא לעיר, שנייה רק לירושלים.
שוחחנו עם כמה מהזוגות שעזבו את העיר וניסינו להבין את הסיבות בגינן עזבו את אשדוד:
שנייה רק לירושלים בטבלת הערים עם בריחת תושבים. (נתונים: הלמ"ס)
"רוב השכנים שלי באשקלון הם אשדודים לשעבר"
אושרת פינגלה (39) נשואה + ילד ,התגוררה עם בן זוגה באשדוד. כאשר הזוגיות התקדמה וכבר רצו להתחתן ולהקים בית ומשפחה באשדוד – הבינו אושרת ובעלה שהמחירים בעיר לא מאפשרים לזוג צעיר להגשים את החלום והם עברו לאשקלון השכנה מדרום.
"באשקלון זול יותר, אני לא הייתי משיגה באשדוד בית כמו שאני מתגוררת כיום. אני שוכרת דירה 4 חדרים, קומה רביעית, 104 מ"ר מול הים עם מרפסת וממ"ד תמורת 3,800 לחודש. באשדוד לא הייתי מגיעה למחיר כזה, אם בכלל הייתי מוצאת משהו כי ההיצע אפסי. בתמורה למחיר שאני משלמת כיום באשקלון, הייתי מקבלת דירה בבניין ישן, 2 חדרים באזור ו' או א'. חמי משכיר דירה ברובע יב' בסדר גודל כמו שלי, גם 4 חדרים בניין יותר ישן מזה ומשכיר ב6,000 ש"ח בחודש. אם המחירים היו שפויים קצת יותר, הייתי חוזרת לאשדוד."
"המחירים לא נורמליים בכלל, קניתי את הדירה שלי במחיר למשתכן והתמזל מזלי שאיפה שאני שוכרת קניתי, אבל להגיד לך שאשקלון לא מטפסת במחירים? ועוד איך היא מטפסת, אבל לא מגיעה למחירים כמו באשדוד. אני יכולה להגיד לך שרוב האשקלונים שאני מכירה סביבי הם אשדודים בעבר, ועזבו בגלל המחירים וההיצע. שוב אומרת, אשדוד נמצאת גבוה בסדר העדיפויות שלי מבחינת היכן להתגורר, זאת עיר שאני מאוד אוהבת – ועצוב לי שזה המצב".
גם ענת בלאן (35) אם חד הורית לילד, בחרה לעבור לאשקלון בשל המחירים הגבוהים והיעדר היצע דירות. ענת הייתה אשדודית במשך כ20 שנה משנת 1997 עד 2017 . לפני 6 שנים היא בחרה לעבור לאשקלון, "השכירויות היו הרבה יותר זולות באשקלון אז, שאפילו חדר – מרתף לא יכולתי להשכיר באשדוד, כשעברתי לאשקלון היו אזורים טובים גם בשכונות הוותיקות יותר. אפשר לחיות פה וכיף פה מאוד. אני משלמת על דירת 3 חדרים עם 3 מזגנים עם מרפסת 3,200 שזה בסדר. אני לא מאמינה שבאשדוד יחידת דיור עולה 3,200 אפילו באזור ב' לא יכולה להשכיר שזה אזור ישן".
אוהבים את העיר, עוזבים בלית ברירה. (מימין לשמאל: מוריה נגר-חאקי, יגאל אסולין ואושרת פינגלה)
"עדיין מגיעה לאשדוד לבקר את ההורים"
מוריה נגר קאשי (39), מדריכת יוגה שנולדה וגדלה באשדוד, עברה להתגורר בגן הדרום עם בעלה. "כשגרתי באשדוד ורציתי להדריך יוגה האפשרות היחידה שהייתה לי זה במתנ"סים, אולם שם דרשו ממני גם מחיר גבוה על הפעילות וזה היה מאוד לא נוח ולא משתלם. כאשר עברתי לגן דרום מצאתי יותר שקט ורוגע וכאשר רציתי להדריך כאן ביישוב הם ביקשו שליש מחיר מאשדוד. אני גרה בבית פרטי עם חצר, החיים שלי שקטים ורגועים ואני התאהבתי במקום. אני עדיין מגיעה לאשדוד לבקר את ההורים, עד לא מזמן הייתי גם עושה קניות באשדוד אבל וויתרתי עקב הפקקים העמוסים שהופכים את כל ההגעה ללא כדאית. אשדוד מציעה חיים יקרים שלא מצדיקים את המחיר."
יגאל אסולין (51) נשוי +5 ילדים מתגורר כיום באשקלון. יגאל עובד בחברת קוקה קולה (ליד בני ברק) כמפעיל מכונה כבר במשך 17 שנה. כאשר התחתן היה גר שנה באשקלון וחזר חזרה לגור באשדוד. ילדיו נולדו וגדלו כאן, אך לאחר 13 שנה, כאשר היה צריך דירה גדולה יותר והמחירים טיפסו לשמיים עזב את אשדוד ועבר להתגורר בשכירות באשקלון.
"אני מתגורר בדירת 4.5 חדרים, דירה ענקית 140 מ"ר במחיר של 3,000 ש"ח לחודש. המעבר הוא תוצאה של מחירים גבוהים מידי באשדוד", מסביר יגאל. "המשפחה התרחבה ברוך השם ויש לי צורך בדירה גדולה עם לפחות 4 חדרים. באשדוד הייתי משיג אולי 90 מ"ר עם 3 חדרים בלחץ בתמורה למחיר שאני משלם היום. המשפחה שלי עדיין באשדוד, משפחה עם היסטוריה. לאחותה של אמא שלי קוראים לה "אשדודה", ואני זוכר את התקופה שהיו מזמינים אותה לבתי ספר שתסביר על אשדוד איך הייתה פעם".
"כשאני רוצה לבקר באשדוד הפקקים נוראיים בכניסה הדרומית והצפונית. עד היום אני לא מבין למה אם אני עולה על המחלף של אשדוד ואני רוצה לפנות ימינה אני צריך לסכן את עצמי ויש סבירות גבוהה לתאונה, אחד חותך את השני, אנדרלמוסיה שלמה. צריכים לסדר דחוף את הכניסות לעיר."
נתוני מכירת דירות חדשות בשלושת החודשים האחרונים - איפה אשדוד ואיפה אשקלון וקריית מלאכי (נתונים-למ"ס)
עוד מקום אחרון: אשדוד בתחתית רשימת מכירת דירות חדשות
את זה לא תראו בפרסומות בטלוויזיה: מנתונים שהתפרסמו בשבוע שעבר ע"י הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה, עולה כי העיר אשדוד נמצאת בתחתית הרשימה של הערים בהן נמכרו לפחות 150 דירות חדשות ב-3 החודשים האחרונים. אשדוד ניצבת במקום האחרון עם מכירה של 153 דירות חדשות בלבד. בנוסף למיקום הנמוך, מדובר בירידה של 3.8% לעומת החודשים הקודמים. באשקלון השכנה נרשמה עלייה של 25.3% (עם 450 דירות חדשות) ובקריית מלאכי עלייה מדהימה של 911% (!!) עם מכירה של 536 דירות.
אם בעבר אוכלוסייה חזקה עשתה את המעבר מערים כמו נתיבות, שדרות, אשקלון וקריית מלאכי – אל אשדוד, הרי שבעשור האחרון ניתן לראות מגמה הפוכה לגמרי, עם הגירה שלילית של אלפי אשדודים, אשר נאלצו בלית ברירה לעזוב את העיר בה גדלו לטובת מעבר אל אשקלון, יבנה ועוד.
לאור הנתונים האלה, ניתן להבחין בנקל באילו ערים הנהגת העיר משקיעה את כל מרצה בקידום דיור לצעירים ובאיזו עיר ראש העיר משקיע את כל כוחו הפוליטי על מנת להשיג רוב במועצת העיר על מנת לאשר עוד הקצאת מגרש לכולל אברכים.
אלפי אשדודים עזבו את העיר ב-15 שנות שלטונו. ראש העיר ד"ר יחיאל לסרי ומנכ"ל העירייה אילן בן עדי
את זה לא תראו בפרסומות... הפוסט של ראש העיר עם הפרסומת הממומנת בטלוויזיה. (צילום מסך פייסבוק ראש העיר)
עוד כתבות
המלצות נוספות
11:26 | 01/12/2024