הייאוש של דיירי חטיבת כרמלי: "כבר לא מאמינים לאף אחד"
כמו כולם , גם הדיירים המבוגרים ברחוב חטיבת כרמלי ראו את התמונות מטורקיה של ההרס הרב. בשיכון בן 50 שנים שמתפורר, בלי ממ"ד (או מעלית), ועם מקלט שממילא הפך לבית כנסת וכולל – הם אפילו לא טורחים לצאת מהבית גם באזעקות. "כולם שכחו מאיתנו, גם ראש העיר לסרי שהצבענו לו. הפרויקט שתוקעים לנו הוא הסיכוי היחיד שלנו לשנות משהו לטובה עם החיים שלנו, אז גם את זה לוקחים לנו?"
עזובה וייאוש בשיכון הישן. יוסף ואליס, דיירים ברחוב חטיבת כרמלי (צילום:אשדודי)
ביחד בצרה: חטיבת כרמלי (חט' 2) המפוארת, הינה חטיבת מילואים בחיל הרגלים של צה"ל שהוקמה ב-1948 והשתתפה בכל מלחמות ישראל.
הדיירים המתגוררים כיום ברחוב ברובע ג' הקרוי על שמה של החטיבה המהוללת, נעדרים כל רוח קרב, אך עדיין מרגישים תחושת שותפות גורל. אחרי למעלה מ 10 שנים של הבטחות, החתמות, מצגות ובעיקר – אכזבות, העיכוב האחרון – מבית היוצר הפוליטי של עירית אשדוד – עושה רושם שכבר התיש אותם סופית.
"התמונות מטורקיה הפחידו אותנו", אומרת לי קסאנש טאייצ'ו, אם חד הורית עם 6 ילדים, כולם גרים ביחד בדירה הצפופה בת ה-3 חדרים. "אם דבר כזה קורה פה בארץ, אין בניין. הכל פה מתפורר" היא אומרת.
יוסף רכלנקו, קשיש מקסים וחייכן המתגורר עם אשתו בקומה הרביעית (אין מעלית), זוכר רעידת אדמה בה היה נוכח לפני 40 שנה, אבל הוא לא מפחד: "גם כשיש אזעקות בגלל הטילים – אני נשאר בבית" הוא אומר.
בגלל שאין ממ"ד? אני שואל
"ממ"ד? אין לנו אפילו מקלט. יש מקלט בשכונה והוא הפך לבית כנסת. כשיש מלחמה הוא פתוח אבל אני כבר בן 80 בקרוב ואני לא יכול לרדת במהירות בלילה 4 קומות ולהגיע עד למקלט. יש מרצפות שבורות ובורות. כבר יותר בטוח לי ולאשתי להישאר בבית".
"בוא תראה את החולדות והעכברים פה מאחורה", אומרת לי אליס טבט, שמתגוררת עם בעלה בקומה ה1 כבר כמעט 40 שנה. "הכל פה בורות, הבניין מתקלף, ברזלים בולטים, אתה חושב שזה מעניין פה מישהו? אף אחד".
בורות, קירות מתפרקים, מרצפות שבורות וברזלים חשופים. השכיון בחטיבת כרמלי (צילום:אשדודי)
הסיכוי היחיד לשינוי – התחדשות עירונית
העזובה היא עצומה ונכרת בכל פינה. מרצפות שבורות, דלתות כניסה עקומות, בורות וברזלים חשופים ומסוכנים ועוד. בתוך הדירות – המצב אף יותר גרוע. כמעט ואין דירה ללא נזילה הבולטת לעין, ובחלקן הקירות עצמם רעועים, מפחיד לחשוב מה עלול להתרחש כאן במידה ותהיה רעידת אדמה – גם הקלה ביותר.
חשוב לציין, על אף שלל הבעיות בשיכון המיושן והמתפורר, יחסי השכנות בין הדיירים הוותיקים מעולים. אין להם קבוצת וואטסאפ של השיכון ולכן הם גם פחות מעודכנים באופן שוטף על מה שמתקדם (או לא מתקדם) בנושא ההתחדשות העירונית, אז במקום זאת הם פשוט נפגשים ומתעדכנים על המדרכה השבורה.
חשבתם לעבור מכאן?
יוסף: "בוודאי, אבל אין יכולת כלכלית לצאת מפה. חשבתי למכור התחלתי עם 1.1 מיליון, מהר מאד זה קפץ ועכשיו כבר מציעים לי על הדירה 1.4 מיליון, סכום יפה לבניין בן 50 שנה, קומה רביעית בלי ממ"ד… נגיד ואני מסכים. מה אני יכול לקנות בסכום הזה באשדוד? כלום".
קאסנש: "אנחנו פה בהישרדות. הבית קטן מאד, אנחנו 7 נפשות, מאד רוצים להתקדם אבל אין כסף. רצינו לתקן את המרצפת השבורה בכניסה לבניין כי אנשים נופלים, כל דייר היה צריך לשלם 800 שקל, לא הצלחנו לגייס את הכסף".
אליס: "הרבה עזבו פה כבר. התייאשו. גם אלה שלא חשבו למכור, באים לפה הקונים, חרדים כולם, דופקים על הדלתות ופשוט משכנעים למכור… מציעים יותר ממה שהדירה שווה"
מה אתם יודעים על הפרויקט התחדשות של השכונה שלכם?
"(ביחד) לא הרבה. באו לפני שנים החתימו אותנו, אחר כך באו עוד אנשים… ולא קורה כלום. פעם המכולות פה ליד סרבו לחתום וזה עיכב, ועכשיו זה בגלל החרדים והמעלית שבת שלהם, לא רוצים שיבנו פה לגובה. "
"לעירייה לא אכפת מאיתנו. כל פעם שקראנו להם עם בעיה, אמרו לנו: "זה שלכם, תקנו על חשבונכם". אנשים כאן קשי יום, משותקים כלכלית ולא רואים מעבר להישרדות היומיומית."
"האנשים מיואשים . כולם. אין כבר אמונה שמשהו ישתנה אחרי כל השנים האלה, כולם שכחו מאיתנו, גם ראש העיר שהצבענו לו לפני 15 שנה והבטיח והבטיח. הפרויקט הזה הוא הסיכוי היחיד שלנו לשנות משהו לטובה עם החיים שלנו כאן, אז גם את זה אתה לוקח לנו?"
ובכל זאת, חייבים להיאחז במשהו , תקווה כל שהיא?
"כולם מכירים את כולם, שואלים אחד את השני אם חסר משהו, מביאים אוכל, עוזרים…
"יש לנו את הביחד שלנו, ביחד בצרה".
"הסיכוי היחיד שלנו לחיים טובים יותר - זה הפרויקט התחדשות עירונית הזה". שיכון חטיבת כרמלי (צילום:אשדודי)
הפגנת תושבים במוצאי שבת הקרובה (18.2) ברחבת "גן העיר"
עוד כתבות
המלצות נוספות
11:09 | 30/09/2024