עכשיו גם באשדוד: מוקד סיוע ברוסית למשפחות עם בן משפחה מתמודד נפש
לראשונה בעיר, עמותת "איכות בשיקום" נותנת מענה בשפה הרוסית למשפחות עם מתמודדי נפש, במוקדי מרכזי יה"ל. המוקד מאויש על ידי מתנדבות עם חיבור אישי לנושא: אימהות למתמודדי נפש או בנות זוגם, אשר מכירות מקרוב את ההתמודדות המשפחתית סביב הבעיה הנפשית ועברו הכשרה מיוחדת לסייע לאחרים. רותם בר שלום, המנהלת הארצית של מרכזי יה"ל: "החלק המשמעותי בקו הסיוע זה שיש מישהו מעבר לקו שמקשיב, מבין ומכיל- זה ממש לדבר בגובה עיניים".
מוקד סיוע נפשי לדוברי הרוסית (אילוסטרציה: pixels)
יש מי שמבין: לראשונה באשדוד – הוקם מוקד סיוע למשפחות של מתמודדי הנפש בשפה הרוסית. עמותת "איכות בשיקום" מפעילה את מוקד הסיוע למתמודדי נפש בשפה הרוסית מזה כ-5 חודשים. מטרתו של המוקד היא לסייע למשפחות עם בן משפחה הסובל ממגבלה נפשית להתמודד עם הקושי ולקבל כלים וסיוע ראשוני.
המוקד מאויש על ידי אימהות למתמודדי נפש או בנות זוגם, אשר מכירות מקרוב את ההתמודדות המשפחתית ועברו הכשרה לסייע לאחרים. הפעלת המוקד מספקת אפשרות להתייעץ, לקבל תמיכה רגשית ולקבל מידע והכוונה בזמן אמת בנוגע לזכויות.
מאשה (שם בדוי), אם חד הורית ל-2 בנות (23 ו-19) בשנות ה-40 לחייה, הן עלו לארץ לפני שנתיים ומתגוררות בישוב בדרום הארץ. לפני שנה, בתה הבכורה החלה לנהוג באלימות פיזית כלפיה ולצד האלימות, התמודדה עם קושי נפשי- אך התקשתה להודות שהיא זקוקה לסיוע.
מאשה פנתה למוקד הסיוע של מרכזי יה"ל ושוחחה עם המוקדנית, אשר חיזקה את תחושותיה שחשוב להציב לבתה גבולות ונתנה לגיטימציה לפעולה אקטיבית מצד האם כדי לשמור על עצמה וגם לשמור על הבת שהתוקפנות אצלה עלולה לצאת משליטה, גם אם העניין כרוך בפנייה לרשויות החוק.
המוקדנית הציעה למאשה להעביר את פרטיה לעובדת סוציאלית של מרכז יה"ל במטרה ללוות אותה בתהליך ולסייע. בשיחות עם העובדת הסוציאלית, מאשה שיתפה בקושי ההתמודדות אל מול בתה ועל דאגותיה. העו"סית המליצה לה על הצבת גבול ברור במקרי אלימות ובעקבות כך, לאחר מקרה נוסף בו בתה תקפה אותה פיזית, היא פנתה למשטרה, שם קיבלה המלצה לפנות לבית המשפט לענייני משפחה. מאשה ובתה הופנו ליחידת סיוע, שם ניסו לעזור להן לגשר על הפער.
בזכות ההתייעצות עם עובדת המרכז בשפה הרוסית, נמצאה עבור הבת המדוברת מסגרת שהכללים בה ברורים ומתאפשרת עבודה על פשרות בתוך המשפחה. המקרה של מאשה ובתה מייצג רק חלק מהפניות שבעקבותיהן נדרש המענה בשפה הרוסית, שהיום קיים במוקד.
ילנה העובדת סוציאלית המרכזת את הקו עם דוברות הרוסית באשדוד
רותם בר שלום, המנהלת המקצועית הארצית של מרכזי יה"ל: "המחשבה על המוקד הזה קיימת כבר מספר שנים, גם בשפה העברית וגם ברוסית. רצינו לספר את הצורך הכל כך חשוב הזה של המשפחות ומה שהוביל את המחשבה לפעולה זו תקופת הקורונה. בתקופה זו, הרבה משפחות נשארו סגורות בבית עם מתמודדי נפש שהם חלק ממשפחתם והמצב יצר סיר לחץ ענק.
המוקד בשפה הרוסית פעיל כבר כ-5 חודשים והמתנדבות הן נשים שרוצות לתת מעצמן עבור אנשים במצב דומה לשלהן. הן נמצאות בביתן, עם מכשיר טלפון מיוחד אליו מתקבלות השיחות ויש להן את כל המידע הדרוש על מנת לסייע.
המתנדבות נותנות מענה, עזרה ראשונה במתן הכלים ותמיכה רגשית. החלק המשמעותי ביותר בקו הסיוע הוא שיש מישהו מעבר לקו שמקשיב, מכיל ומבין ויכול להגיד משפטים כמו 'גם לי הייתה חוויה דומה'- זה ממש לדבר בגובה העיניים".
המוקד פועל בימי חול בלבד, בין השעות 18:00-22:00 בטלפון 03-9559596, המענה הינו ללא תשלום. המרכזים ממומנים ומפוקחים על ידי משרד הבריאות.
- המענה אינו תחליף למענה פסיכיאטרי מידי!
עוד כתבות
המלצות נוספות