עשור של גאווה: מה באמת השתנה בקרב הקהילה הלהטב"ית באשדוד?
ב-26.6 בשעה 18:00 ייצא לדרך מצעד הגאווה העשירי במספר בעיר אשדוד. בשיאה של תקופת הבחירות וההגירה השלילית של צעירים מהעיר - נראה שגם המצעד יהווה סוג של אבן בוחן לצורת ההתייחסות של השלטון העירוני לנושא הגאווה. על אף החסות העירונית (דרך מרכז "כיוונים") ולמרות שהמצעד הולך וגדל, המארגנים קוראים: "נשאר עוד הרבה לשנות, אנחנו כאן בשביל להישאר"
גאווה במבחן: ב-26.6 יתקיים מצעד הגאווה בעירנו בפעם העשירית. זו השנה הראשונה בה מונה רכז קהילת להט"ב מטעם העירייה ויחד עם מרכז 'כיוונים' (בניהולה של אתי לוגסי הנמרצת), תחום הנוער, חברי וחברות "גאווה אשדודית" והמשרד לשוויון חברתי, הופק מצעד הכולל הופעות והפנינג ענק. האירוע יחל בשעה 18:00 ברחבת העירייה וימשיך עד חוף הקשתות שם יתקיימו החגיגות.
מארגני המצעד מבקשים מהבאים להצטייד בדגלים צבעוניים, לבוש ססגוני ובעצם כל פריט שמאפיין וגאים בו. בנוסף, בהודעה הרשמית צוין כי כדאי להגיע בליווי חבר/ה או בן/בת משפחה שמרגישים בטוחים לצידו.
לצד השמחה והרצון לשינוי בעיר, קשה שלא לשים לב לכך שיש עוד דרך ארוכה לפנינו.
ב-2014 בתום המצעד הותקפו 2 משתתפות, ב-2018 הפגינה קבוצת תושבים דתיים עם שלטים בהם כתוב 'אשדוד לא תהיה סדום' ובשנה שעברה, מוקמה אשדוד במקום ה-28 מתוך 46 ב'מדד הגאווה' של האגודה למען הלהט"ב בישראל.
לקראת המצעד וכדי להבין מה השתנה ב-10 השנים האחרונות, שוחחנו עם דניאל דוד, מהמארגנים הראשונים של המצעד, שסיפר לנו על תחילת הדרך: "ב-2013 עוד לא קראנו לעצמנו בכלל 'גאווה אשדודית', השם נבנה אחרי כמה דיונים ראשוניים. חברה בשם '6 צבעים' שהייתה תחת האגודה למען הלהט"ב עזרה לערים שלא היה בהם עדיין מצעד או אירוע גאווה. הם פנו אליי ולעוד 2 חבר'ה, ישבו ושמעו את הצרכים שלנו והסבירו לנו איך לבנות את המצעד בעיר.
מהמארגנים והמייסדים של המצעד בעיר, דניאל דוד
"הכל מתחיל ונגמר בעירייה"
דניאל מספר: "לא היה לנו אז תקציב או קשר לעירייה, התחלנו קבוצה של כ-20 איש, בנינו מסלול, ביקשנו אישורים מהעירייה ועבדנו על המצעד הראשון במשך שנה שלמה. בשנה השנייה, פנינו לעירייה שתעזור לנו לעשות הכול מאפס, רצינו עזרה בביצוע- אך הייתה התעלמות מוחלטת. אפילו מכתב חריף מהאגודה למען הלהט"ב לא עזר. נקודת המפנה הגיעה כשהלן גלבר פגשה אותנו וכעסה על כך שהקהילה נשארה חסרת מענה, ו'סידרה' לנו פגישה עם ראש העיר, ד"ר יחיאל לסרי".
ומה היה בפגישה עם ראש העיר, דברים השתנו?
"הפגישה התקיימה ואושר תקציב מזערי, אבל הוא הגיע בעקיפין, דרך מרכז 'כיוונים' של החברה העירונית- כי הוא לא רצה שיצטייר שהוא הביא תקציב מהעירייה לקיום מצעד גאווה, בגלל החרדים. לפני כן, במצעד הראשון ב-2013, אספנו את הכסף מערבי התרמה בברים ומועדונים בעיר, עשינו ליינים גאים וקיבלנו תרומות להפקת המצעד.
גם מהמשטרה היה קשה לקבל את האישורים, הייתה מסכת הפחדות ואיומים- אם יקרה ככה וככה, הם לא היו ערוכים לזה כי המצעד הוגדר כהפגנה. במצעד הראשון הגיעו 1500 איש, שזה מכובד מאוד עבור עיר שלא היה בה מעולם מצעד גאווה.
ב-2014, במצעד השני, כבר היה תקציב ומסלול, אבל הפעם הייתה גדר ונערכו לכמות אנשים גדולה יותר. על הדרך גם צמצמו את אזור הצעידה, כי היו קולות של גורמים חרדיים שטענו שהמצעד יהיה במרכז העיר ויותר מדי נראה לעין".
אז מה בעצם השתנה מאז ועד היום?
"לא הרבה השתנה בעשור האחרון. השינוי היחיד הוא שבהתחלה לא היה שיח על המצעד ועכשיו זה משהו שתפס, יש יותר מודעות ויש יותר קבלה והכלה וזה מורגש. כרגע יש 2 דברים שחייב להתייחס אליהם: אנשים שעוד נמצאים בארון ומרגישים לא שייכים ורוצים גוף לפנות אליו בעיר ועניין הנראות, אנחנו כאן, אנחנו קיימים, לא רק בתל אביב.
אין גוף ספציפי איתו אפשר לדבר, למרות שיש את תנועת 'אשדודים' שאחראיים על תיק הגאווה, אבל זה לא באמת משהו פורמלי. הכול מתחיל ונגמר בעירייה, כשלוקחים חסות על מקום ומפרסמים משהו ברמה העירונית, זה צעד לכיוון הנכון. אנחנו ניסינו להפיק כמה ליינים גאים אבל זה לא באמת פורסם ברחבי העיר.
אני אגיע השנה למצעד, ואני חושב שיש עוד הרבה דברים לעבוד עליהם".
ממרכז כיוונים ועיריית אשדוד לא נמסרה תגובה נכון לרגע זה.
גם אחרי עשור, עוד יש מה לשנות במצעד באשדוד. קרדיט צילום: חן כהן
עוד כתבות
המלצות נוספות
15:50 | 17/11/2024