בדרך שלו: חנוך דרך-ארליך רץ לראשות העיר וסוגר חשבון עם לסרי
חבר המועצה עו"ד חנוך דרך-ארליך מכריז על מועמדותו לראשות העיר ובראיון הוא מצדיק את תדמיתו כחבר מועצה דעתן שאומר את כל אשר לבו: יחיאל לסרי מכר את האינטרס הציבורי עבור הישרדות פוליטית וכלל לא מגלה עניין בניהול העיר (ומגלה מי המנהל בפועל), גלבר ולחמני לא השכילו להתאחד עם כצנלסון לפני 5 שנים בגלל אגו - ולא יתאחדו גם הפעם, דעתו על ברק סרי, ההערכה לשמעון ולרשימתו לשעבר, וגם מה הסיבות האמיתיות לעיכוב של פרויקט הקאנטרי. ראיון בלי חשבון, אבל עם המון כותרות>>
המתמודד החדש במרוץ על ראשות העיר אשדוד. חבר המועצה עו"ד חנוך דרך-ארליך (צילום: שחר אושרת)
מי ראש העיר הזאת? זה היה באוויר וכעת זה רשמי- חבר המועצה עו"ד חנוך דרך-ארליך הוא המועמד החדש במרוץ לראשות העיר אשדוד. ובהתאם לסגנונו כחבר מועצה – הוא לא משאיר אף שאלה ללא תשובה.
אבל עוד קודם: שלשום, בזמן שסגן ראש העיר אינג' שמעון כצנלסון ערך את מסיבת העיתונאים במטה הבחירות של "אשדוד ביחד" (סיעתו של חנוך) במהלכה הכריז על ריצתו לראשות העיר , חנוך סייר באותה העת במתחם הקאנטרי קלאב ברובע י"ג, הנמצא בשלבים האחרונים טרם פתיחתו.
כשנשאל ע"י העיתונאים לגבי היעדרותו של חנוך, מס' 2 בסיעתו, ענה כצנלסון בקצרה: " לא יודע, לי הוא אמר שהוא רוצה לרוץ… אני מאחל לו בהצלחה, אבל חוזר ואומר שכולם צריכים להתאחד".
חנוך , למי שזוכר, הצטרף לרשימתו של כצנלסון רגע לפני הגשת הרשימות, במהלך שהפתיע רבים, שכן הוא "הוצנח" היישר במקום השני, במה שהפכה להיות הסיעה הגדולה במועצת העיר (6 מנדטים, הכי גדולה יחד עם ש"ס).
על אף הפז"ם הקצר בפוליטיקה, חנוך נכנס מהר מאד לעניינים, ואף קיבל לידיו את האחריות על החברה העירונית לפיתוח אשדוד (חפ"א), שנחשבת לזרוע הביצועית המרכזית מבין החברות העירוניות, ובין השאר הובילה את הקמת הקאנטרי, פיתוח אגם המרינה, פארקים, תשתיות ודיור.
בנוסף, חנוך התגלה מהר מאד כחבר מועצה דעתן, מאד מעורה בנעשה בחיי העיר והקהילה – ולא פחות חשוב – זכה להערכה גדולה בתור חבר מועצה הנמצא בקשר מאד ישר ופתוח עם הציבור, במיוחד ברשתות החברתיות, כאשר לאורך כל הקדנציה תמיד השתדל לספק תשובות והבהרות מלאות ככל הניתן לסוגיות ושאלות שונות שהתגלגלו לפתחו, גם כאשר חברי מועצה אחרים העדיפו להתחמק.
חנוך טועם כי לא היו חילוקי דעות בינו לבין יו"ר הרשימה הותיק, אבל ככל הנראה רצונות שונים הובילו בסופו של דבר את השניים להחלטה להיפרד, יש מי שיגיד בטרם עת, וכי מהשידוך הזה היה אפשר גם להוציא יותר.
איפה הייתה נקודת השבר מול שמעון?
"אין נקודת שבר, וגם לא עבר חתול שחור. אני ושמעון חברים ויש לי המון הערכה וחיבה אליו. הוא איש עשייה אמיתי ולמדתי ממנו המון, אבל מנהיגות אמיתית גם צריכה לדעת מתי לתת לדור הבא להיכנס ולהוביל קדימה. בסופו של דבר, אני הגעתי עם עצמי למסקנה כי העיר שלנו צריכה ללכת בכיוון אחר, ולשם כך נדרשת מנהיגות אחרת, כזאת שיודעת לחשוב ולנהל אותה "מחוץ לקופסא", מה שלשיטתי שאר המתמודדים לראשות העיר אינם מביאים עמם, ולכן בחרתי להתמודד".
ועדיין, המחלוקת פה לא הייתה דבר פתיר?
"זה לא עניין של חילוקי דעות כמו שיש לי אג'נדה אחרת איך לנהל את העיר ולאן לקחת אותה. בסופו של יום אני חושב שהיכולת שלי היא להגיע לקהלים רחבים יותר ולתת להם מענה. בתור מי שמתיימר להציג מחנה של ציבור חילוני ליברלי וגם של המסורתי.. המטרה שלי היא להפיח רוח חיים חדשה וצעירה בעיר, בהנהגה, בשיטות העבודה ובקווי המחשבה."
מונית על ידי כצנלסון לתפקיד בכיר במועצת העיר, כמעט על תקן "נסיך" שהוצנח למקום השני ברשימה, בלי שנדרשת לנהל או לממן קמפיין. אין פה כפיות טובה מצדך לעזוב ?
"באתי כ"נסיך", אבל בטח לא בתור מישהו שבא לשרת אינטרסים של מאן דהוא, אלא כדי לתת ביטוי ליכולות שלי ולקו מחשבה שלי…. וכך הצגתי ועשיתי כמיטב יכולתי לאורך הקדנציה, על מנת להוביל את העיר קדימה. הייתי חלק מרשימה שזאת הייתה האג'נדה שלה , ואני חושב שהצלחנו בכך".
אתה מזכיר את החברים לרשימה, איך הם קיבלו את הפרידה?
"עבדנו בצורה קרובה, וגם כאן אין חלילה דם רע. היינו קבוצה של אנשים שהתעסקה במהות, וגם ידעה לשלם מחיר על הצבעות לא "פופוליסטיות". כל חברי רשימה אנשים מוכשרים ומסורים לתפקיד. חלקם ניסו לשכנע אותי לחזור בי ולהישאר… אבל אני יודע לאן אני מכוון ומה המטרות שלי – זה מעבר לחנוך, לשמעון או לרשימה – זאת העיר אשדוד שנמצאת עכשיו במוקד".
"למדתי ממנו המון ונשארנו חברים טובים" עם סגן ראש העיר ויו"ר הרשימה שלו בקדנציה הנוכחית, אינג' שמעון כצנלסון (צילום: פבל טולצ'ינסקי)
"לא למדו לקח ולא יהיה איחוד בין המועמדים"
חנוך חושף בשיחה עמו כמה פרטים מהמשא ומתן העקר שהתנהל בין המועמדים שרצו מול ד"ר יחיאל לסרי בבחירות הקודמות, שמעון כצנלסון, הלן גלבר ואלי לחמני, שכזכור לא השכילו להתאחד ביניהם והעניקו את הניצחון ללסרי, שהשיג "על הקשקש" את הרוב הדרוש לבחירה בסיבוב הראשון, ונבחר כאמור לקדנציה שלישית ברציפות.
אותו מהלך גרר כעס עצום בקרב ציבור התושבים אשר ביקש לראות את ד"ר לסרי מודח מתפקידו, וראה בשלושת המועמדים את האשמים הישירים בעובדה כי נבחר שוב.
מה קרה שם בעצם?
"כשנכנסתי למערכת הפוליטית לפני 5 שנים, חודשיים וחצי בערך לפני יום הבחירות, ניצלתי את ההיכרות והקשרים הטובים שלי עם גלבר ועם לחמני ועמלתי רבות כדי להביא לאיחוד עם כצנלסון – אבל ללא הצלחה"
"לא הייתה שם אחדות, כשהייתה להם את ההזדמנות ליצור אותה. היה ברור להם מה המחיר של הכישלון (בחירה נוספת של לסרי – מ.א), ובכל זאת לא השכילו להגיע להסכמות הנדרשות. ציבור המצביעים כעס עליהם וכועס עליהם עד עכשיו על כך, כי הוא ציפה מהם לקבל את ההחלטה הנכונה – והתאכזב מהם קשות".
והפעם למדו את הלקח?
"לצערי אני קובע חד משמעית – לא יהיה אחוד בין המועמדים, הם לא השכילו להתאחד אז – ולא ישכילו לעשות זאת גם הפעם… וכולם אשמים באותה מידה. כל אחד, מהזווית שלו, חושב שהוא טוב וחזק יותר מהאחרים. האגו שם הוא עצום."
זה לא נשמע שאתה מעריך אותם יותר מידי…
"הציבור דורש מנהיגות אחרת ומגיעה לו מנהיגות אחרת… לכן כל השלושה (כצנלסון-גלבר- לחמני) מציגים את אותו הדבר, אותה אג'נדה.
שמעון כצנלסון הוא היחיד שמגיע עם ניסיון ויכולת, אבל יש לו את תקרת-הזכוכית שלו. היינו הסיעה הכי גדולה ועדיין עם כל הכוח שלנו – היינו תלויים בראש העיר וברצונו הטוב לשתף פעולה, ולראיה – חסימת הפרויקטים מצדו.
הלן גלבר אישה ראויה אבל להיות סחבקית ופופוליסטית עם התושבים זה לא מספיק כדי להוביל את המהלכים שהעיר זקוקה להם, ולחמני? הוא גזבר. בטח לא מנהיג.
הוותק שלהם לא מזכה אותם במאומה, כי בוחנים עשייה והתאמה לתפקיד – ואין להם לא מזה ולא מזה. מה שהספקתי לעשות בחמש שנים, זה יותר מכל העשייה של גלבר ולחמני בכל השנים הרבות שלהם באופוזיציה. ה-15 שנה האחרונות של הלן ואלי לא נותנות להם נקודות זכות, אלא להיפך."
ועוד לא הזכרנו את ברק סרי. פנים חדשות.
"אנחנו לא באותו מחנה, ולא מייצגים את אותו ציבור. הוא אמנם תושב העיר, אבל לא חי אותה כמוני – עצם העובדה שהציבור החרדי עוזב את לסרי ומתייצב מאחוריו, עושה את הבחירה בו לראשות עיר רעה כמו בחירה נוספת ביחיאל לסרי."
ואתה מצטרף למרוץ על ראשות ומגביר את הפיצול קולות. מדוע?
"אני לא מעוניין להיות מס' 2 של אף אחד. בחמש שנים האחרונות למדתי שאם באמת אתה רוצה להוביל מהלכים – אתה חייב לשבת בעצמך על השאלטר. אתה צריך להיות הקודקוד.
אחרי 5 שנות שלטון נוספות של לסרי , הבחירות הקרובות הן צומת מכרעת ונקודת אל חזור לאן העיר הזאת הולכת, ולכן אני נכנס למירוץ… העניין הוא לא חנוך אלא העיר אשדוד. "
"לחמני? הוא גזבר, לא מנהיג".
"ראש העיר לא מגלה עניין בעיר" – לסרי נכנע לחרדים ושיבש פרויקטים
חנוך מציין את ראש העיר הנוכחי ד"ר יחיאל לסרי בתור מי שפעל ולא לטובת העיר, אלא רק עבור האינטרסים של הגורמים הפוליטיים החרדים, ובראשם המחנה החרדי-אשכנזי בהובלת יהדות התורה וסגן ראש העיר הרב יחיאל ויינגרטן.
עד כמה באמת לסרי שיבש לכם תכניות? כמה מתוך זה בהשפעת החרדים וכמה הוא?
"אני היום חי בתחושה שהוליכו אותי שולל .
יד אחת פתחה לנו את הדלת ואמרה לנו לרוץ קדימה ולעבוד.. והיד השנייה ידעה שבסוף המנהרה יש דלת ברזל שהם לא יפתחו לנו אותה.
לסרי שימר אותנו בתוך הקואליציה עם שורת פרויקטים ארוכי טווח (דוגמת הקאנטרי, אגם המרינה ועוד), אבל ברגע האמת – ביטלו, עצרו או לפחות שיבשו את רובם."
ומה מתוך זה מגיע מלסרי עצמו ומה מגיע בהשפעת הגורמים החרדים?
"מה זה לסרי עצמו? כל הפרויקטים ששובשו לא מתוך נימוק שמשהו חלילה "לא טוב לעיר", אלא אך ורק מתוך הכניעה של יחיאל לרצון שלו לשרת אינטרסים פוליטיים של החרדים.
ההרגשה שלי היא שראש העיר לא באמת מגלה עניין בעיר. זאת אמירה לא פשוטה, אבל אני הכרתי בחמש השנים האחרונות את לסרי בתור אדם טוב – כאדם – משכיל, ערכי וממלכתי, אבל בשביל לנהל את העיר הזאת צריך סכין בין השיניים, להוביל ולהסתער קדימה, וזה פשוט לא המקרה שלו.
שרי התחבורה מהליכוד היו חברים של יחיאל והתקבלו בעיר בכבוד מלכים – ומה יצא מזה? מה הוא הוציא מהם? יש לעיר בעיות תחבורה מהקשות ביותר בארץ. אפילו גן יבנה זכתה ב-3 כניסות ויציאות ואנחנו מבלים כמעט שעה רק לצאת מהעיר.
התחושה שלי היא שאנשים אחרים שמנהלים את המערכת העירונית הזאת, ולסרי עצמו לא מגלה מעורבות אמיתית בשום נושא כמעט: לא בתיירות, לא בדיור, לא בתעסוקה, לא בחינוך הכושל, בטח שלא בחיי הלילה…"
אז מי מנהל את ראש העיר?
"יש מנכ"ל עירייה דומיננטי מידי, ואנשים מקורבים נוספים."
אתה קשור לעו"ד גבי כנפו?
"לא. גבי הוא האדם היחיד במועצת העיר שאין לי איתו שום שיג ושיח, גם לא ברמה החברית, ויתירה מכך – אני חושב שהוא כלל לא צריך להיות בפוליטיקה."
מדוע?
"אני לא רוצה להרחיב פה."
מי מהם בעצם מנהל את העיר הזאת? מנכ"ל העירייה אילן בן עדי (ימין), ראש העיר ד"ר יחיאל לסרי (במרכז) וסגן ראש העיר עו"ד גבי כנפו (משמאל)
"הקאנטרי הוא הצלחה גדולה – בהתחשב בנסיבות"
חנוך הרבה להעלות עדכונים בכל הנוגע להתקדמות הבנייה של הקאנטרי המדובר, פרויקט שהפך לסמל של חוסר יעילות של הנהלת העיר ב-20 השנים האחרונות, בזבוז כספי ציבור, מעורבות הולכת וגדלה של הגורמים הפוליטים החרדים (בעיקר מהמחנה האשכנזי) על אופייה של העיר בסופי השבוע ועוד.
אל מול תנאי הפתיחה האלה, סיעתו של כצנלסון שמה לעצמה כמטרה מרכזית להוציא את בניית הקאנטרי לפועל, וחנוך בתור הממונה על חפ"א – החברה העירונית האחראית על בנייתו, בהחלט רואה את קו הסיום המתקרב כהישג גדול.
הקאנטרי הוא הצלחה או כישלון?
"בעיניי הוא הצלחה גדולה, בטח בנסיבות הקיימות. יש כאן פרויקט שהיה תקוע 20 שנה, שבוזבזו עליו עשרות מיליונים של כספי ציבור… אנחנו הצלחנו להוציא אותו לפועל כנגד כל הסיכויים וכנגד ניסיון מופגן של הנהלת העיר, בהובלת ראש העיר – שהוא לא ייצא לפועל.
אנחנו קיבלנו החלטה אמיצה לממן את הפרויקט הזה באופן עצמאי, ואילוא עשינו כך, גם היום לא היה קאנטרי.
דובר תחילה על פתיחה בפברואר, אח"כ אפריל וכעת חודש יוני. מדוע העיכובים?
"אני אמנם ציינתי קודם את הנסיונות של ראש העיר וגורמים נוספים בהנהלת העיר לסכל את הפרויקט, אבל אני מצהיר כאן בפה מלא כי העיכובים נכון לרגע זה הם עיכובים תכנוניים ומקצועיים בלבד.
אם לא יתקבל טופס 4 עד סוף חודש יוני – אז יידעו כולם כי העיכובים הם פוליטיים לחלוטין, והמסקנה תהיה כי ראש העיר מכר את הציבור לטובת השיקולים הפוליטיים שלו, כמו בנושא פרויקט האומגה בפארק אשדוד ים.
לי הייתה משימה – לפתוח את הקאנטרי עד סוף הקדנציה– אני לא קבעתי מה השטח, מה גודל החניה והבריכות, וכו'.
אני עמדתי במטרה שלי. יש קאנטרי וזאת עובדה."
מה הסיפור של הפרויקט דיור להשכרה באחריות חפ"א ברובע ט' ובמרינה?
"מדובר ביוזמה של חפ"א שנותנת מענה למצוקת הדיור בעיר בדמות דיור להשכרה. דובר על סדר גודל של 104 דיורת ברובע ט' ובמרינה מספר דומה.
ראש העיר נתן לנו גם כאן להתקדם עם הפרויקט, אבל ברגע האמת – כשבאנו לבקש היתרים – ראש העיר סיכל את הפרויקט בדמות הוצאת היטלים כספיים שפגעו אנושות בכדאיות הכלכלית של הפרויקט. "
מה הסיבה?
"אין סיבה הגיונית מלבד הרצון לסכל הישג פוליטי של חפ"א, גם במחיר של פגיעה בצורך קריטי של יצירת פתרונות דיור בעיר.
כבר אמרתי ואני אומר שוב – האינטרס של התושבים לא נמצא על שולחן ראש העיר."
לאור כל מה שאתה מספר על התנכלויות מצד ראש העיר , למה לא התפטרת לפני כן?
"אני מתנדב. ההתפטרות שלי לא הייתה מביאה לשינוי כלשהוא. הנוכחות שלי במועצה קריטית לצורך השלמת פרויקט הקאנטרי, יש לי אחריות כלפי האינטרס הציבורי, הרבה יותר גדול מהאינטרס האישי שלי."
"בהתחשב בנסיבות? מדובר בהצלחה". הקאנטרי ברובע י"ג (צילום: מייק אדרי)
המשפחה שומרת שבת, חנוך מסתפק בקידוש – וכולם הולכים ברגל אל הים
אין ספק כי חנוך מביא המון צבע בכל מקום בו הוא נמצא: במשרד עורכי הדין בבעלותו, בבית, במועצת העיר וכמובן גם ברשתות החברתיות.
מדובר באמן מוכשר (ציוריו מקשטים כל פינה בבית ובמשרד), הלבוש שלו אינו סטנדרטי בלשון המעטה, ובין התחביבים הבולטים שלו ניתן למנות סקייטבורד וים.
חנוך בחר ללמוד משפטים בעקבות רצונו ללכת בדרכיו של אביו, שבתאי ז"ל, שהיה אחד מעורכי הדין המוכרים והאהובים ביותר בעיר אשדוד, ונפטר בטרם עת בעקבות מחלת הסרטן, והוא בן 52 בלבד.
חנוך (46) נשוי למירב (אשת תקשורת ותיקה ומוערכת), שניהם אשדודים שורשיים, נולדו גדלו והתחנכו פה. בני המשפחה חיים בבית מאד פלורליסטי – מירב, איתי ואילי, שומרי שבת ואילו חנוך מסתפק בקידוש בליל שבת ונמנע מלנסוע במהלכה.
כך, בשבתות אל הים הם הולכים ברגל, כך גם לארוחות המשפחתיות.
מי איתך בדרך הפוליטית החדשה שבחרת?
"נמצאים איתי אנשים שרואים באשדוד את הבית שלהם, ולא מוכנים לוותר על הבית הזה בלי להיאבק. בקרוב מאד גם ייחשפו השמות"
מישהו מהמערכת פוליטית הנוכחית?
"גם."
אתה לוקח בחשבון שההימור שאתה לוקח ייכשל ותישאר בחוץ לגמרי?
"אני מוכן להיכשל ולהישאר בחוץ, אבל זאת בתנאי שאדע שעשיתי כל מה שביכולתי לתפוס את העיר שנייה לפני שהיא נופלת במדרון והופכת לטבריה ולעיירה בלי עתיד.
"אין רווח יותר גדול מלראות פרויקט עירוני שאתה מוביל – מתגשם והופך לעובדה. אני משלם מחיר לא פשוט בפרנסה, בחיי המשפחה וכו', אבל היכולת לעמוד בצמתים של קבלת החלטות ולהשפיע על העיר היא מעצימה והיא הגמול מבחינתי, שמצדיק את ההקרבה הגדולה."
משפחה שכזאת. חנוך, מירב, איתי ואילי דרך-ארליך
עוד כתבות
המלצות נוספות
19:57 | 28/08/2024