לא אשדוד, לוד: מוטי מלכא עושה כנס בינלאומי למוזיקה ותרבות אנדלוסית
מאז סיים את תפקידיו באשדוד במהלך "השתלטות" שהפקיעה מידיו את המרכז לפיוט ושירה, מעביר מוטי מלכא - עודנו מנכ"ל המשכן לאמנויות בעיר, את "מפעל חייו" ועשייתו העניפה בקידום התרבות והשירה האנדלוסית - אל העיר לוד. בחודש פברואר הקרוב, מפיק מלכא את "הכנס הבינלאומי לשירה ותרבות אנדלוסית", הפקת ענק הכוללת עשרות פייטנים, אנשי רוח ואקדמיה מכל העולם. השבוע דווח כי בערב השירה "יגל יעקב" שנערך בפני 200 מוזמנים ומקורבים בבית אריה קלנג, שיבח ראש העיר ד"ר יחיאל לסרי את מלכא (שלא בפניו), על תרומתו לקידום התרבות האנדלוסית באשדוד בעבר. האם מלכא יחזיר לו מחווה ויזמין אותו אל הכנס הענק שהוא עורך בלוד? נמתין לראות
מעביר את כל מפעל היצירה שלו מאשדוד לעיר לוד. לא חבל? מוטי מלכא באירוע עירוני בלוד (צילום: חנבו אמר)
יריבות בנוסח אנדלוסי: השבוע, בערב הפיוט והשירה "יגל יעקב" – המעלה על נס את שירת רבי יעקב אבוחצירא – הוזמנו 200 אורחים (ומקורבים) לערב עשיר בכיבוד, שתייה קלה ועראק, ונהנו משירתם של פייטנים שעלו להנעים בזמירות.
הערב המוצלח נערך זו הפעם השמינית, אולם הפעם שינה מיקום (נערך בעבר בבית יד לבנים), ובהודעה לעיתונות שיצאה לעיתונאים ("שופרות") ספציפיים בעיר, הודגש כי השנה גם "ריעננו" את המופיעים, כעקיצה לעורכי המופע הקודמים.
אותם עיתונאים מטעם גם דווחו בהתלהבות כי "לפתע נעמד ראש העיר ד"ר יחיאל לסרי, והחל מפרגן לחברו 'לשעבר', מנכ"ל המשכן מוטי מלכא, משבח את פועלו וחלקו בהקמת התזמורת האנדלוסית והמרכז לפיוט ושירה והתזמורת האנדלוסית".
מלכא אגב, כלל לא היה נוכח בערב הפיוט, כך שעל הפרגון לו זכה – שמע בדיעבד…
כמובן שד"ר לסרי דאג לברך ולהודות למנחה הערב החזן-פייטן אבי אפנג'ר, ליו״ר המרכז לפיוט ושירה הגב׳ טלי סהרוני וכן למנכ״ל המרכז לפיוט ושירה, ישראל אוחיון.
כטוב ליבם בטאפאסים (צלחות כיבוד) שתייה קלה ועראק, ששו לדווח הרכילאים כי הנה מתקרבת ה"סולחה" בין חברי הילדות הקרובים, ביניהם פרץ "דם רע" שהרחיק ביניהם מאד, והשלום המיוחל מעבר לפינה.
האמנם?
ערב פיוטים שמח על מאזטות ושתייה. ראש העיר ד"ר לסרי וחברים בערב "יגל יעקב" (צילום: מייק אדרי)
עיקר הסכסוך – חשד למנהל לא תקין ו"השתלטות עוינת" על מפעל חייו של מלכא
בשנים האחרונות כידוע, מוביל מלכא בגאון את המשכן לאומנויות הבמה, עם אלפי מנויים, מגוון רחב של סדרות ומופעים פרטיים לקהלים שונים – החל מהצגות תיאטרון, להצגות ילדים, מוזיקה קלאסית, מחול, קולנוע ועוד.
במקביל שימש, עד לאחרונה, יו"ר העמותה המרכז לתרבות האנדלוסית – בתפקיד התנדבותי.
אלא שמלכא "התפוטר" מתפקידו על ידי ראש העיר, כיו"ר העמותה של המרכז לתרבות האנדלוסית (שהוקם בשנת 1988 בשם "המרכז לפיוט ושירה") והיה למפעל חייו – ובו גם ייסד שני פסטיבלים מוצלחים מידי שנה – "אשדודשירה" ופסטיבל "תור הזהב", וגם קיים ערבי "שירת הבקשות" שהתחלקו לקונצרטים ומפגשים בארבע לפנות בוקר בבתי כנסת שונים בעיר, מסלולי לימודי פיוט וחזנות לצעירים ומבוגרים, תחרויות נגינה על עוד וקמנג'ה ועוד… (עוד מיזם שזכה לניגוח מצד גורמים עירוניים מתחרים במלכא).
האירוע המכונן התרחש בחודש אפריל 2022, כאשר מלכא נדהם לגלות על חקירה שהוביל מבקר העירייה המעלה טענות קשות לכאורה, לפיהן מלכא פעל בזמן עבודתו תוך ניגוד עניינים חמור ועוד שאר האשמות – את כולן מלכא דחה על הסף.
יחד עם מלכא אגב, פוטרו כל העובדים תחתיו: צילה מעוז שניהלה את המרכז, מנהלת הכספים, המזכירה ועוד ובמקומם מולאו התפקידים על ידי "שחקנים חדשים" כדוגמת יו״ר המרכז לפיוט ושירה הגב׳ טלי סהרוני וישראל אוחיון -מנכ״ל המרכז לפיוט ושירה.
נזכיר כי בשיתוף פעולה של החברים לשעבר לסרי את מלכא, הקימו השניים את התזמורת האנדלוסית הישראלית אשדוד ואף זכו בפרס ישראל על ייסודה של המוזיקה והתרבות האנדלוסית בישראל. בהמשך קיבל מלכא פרסים נוספים: פרס גאון בשנת 2017 ופרס מפעל חיים בשנת 2019.
כל הכבוד על הפרגון למלכא, על אף שלא נכח בערב. ד"ר יחיאל לסרי (צילום: מייק אדרי)
מעביר את מפעל היצירה: יוצר ומקדם את העיר לוד
לאחר שסיים שלא מרצונו את תפקידיו בכל הקשור לתרבות והמוזיקה האנדלוסית בעיר אשדוד, מלכא חזר לפעול בערים אחרות ברחבי הארץ ולתפקידו ההתנדבותי כיו"ר 'מטרוז' – המרכז למוזיקה אתנית בעיר לוד, אותו ייסד וליווה בשנת 2016 כיועץ במשך שנתיים וחצי מיום הקמתו – וזוכה מאז לשיתוף פעולה ותשבחות רבות מראש העיר יאיר רביבו והתושבים.
כעת מלכא עתיד לערוך את הכנס הבינלאומי הראשון לתרבות ומוזיקה אנדלוסית – בעיר לוד, שייערך ב15-16 לפברואר, בהשתתפות אמנים, אנשי רוח ופייטנים בעלי שם מכל העולם.
וכך נאמר בהודעה לתקשורת שיצאה מלוד:
"לראשונה בישראל יתקיים כנס בינלאומי לתרבות ומוזיקה אנדלוסית, בעיר לוד.
הכנס יארח אנשי רוח, אקדמיה, מוזיקאים, מנהלי מוסדות, פייטנים ומומחים בתחום התרבות האנדלוסית בארץ ובעולם.
הכנס הבינלאומי הראשון לתרבות ומוסיקה אנדלוסית -לוד, שם לו למטרה להבליט ולהעמיק בתרבות מרתקת זו.
במהלך ימי הכנס יתקיימו מופעים, כיתות אמן, הרצאות ומפגשים .
מוטי מלכא – יו"ר מטרוז המרכז לפיוט בישראל:
"בכנס הבינלאומי הראשון לתרבות ומוסיקה אנדלוסית-לוד, אנו מבקשים להעצים את ההתפתחות זו והחשיפה של התרבות האנדלוסית בישראל. .. תוך שאיפה לקיימו בקביעות בישראל ובמרוקו לסירוגין."
יזמין את חברו לשעבר כאורח כבוד בכנס האנדלוסי שמרים בלוד? מוטי מלכא ויחיאל לסרי בימים טובים (צילום: לירון מולדובן)
עוד כתבות
המלצות נוספות
14:23 | 24/11/2024