"סרטן העור זו מחלה שאפשר למנוע": ליגל חלתה במלנומה ומבקשת כעת להעלות את המודעות לזהירות בשמש
סיפורה של ליגל בלומנפלד (35) החל כאשר הייתה נערה צעירה ועל גבה נקודת חן. הנקודה אשר שינתה את מרקמה וצבעה עם השנים, אובחנה כנקודה סרטנית באופן נדיר במיוחד - בעוד אף אחד מבני משפחתה לא חלה בעבר במחלת סרטן העור. הדבר שהכי חשוב לה כרגע לקראת הקיץ זה לעלות את מודעות הציבור על חשיבות ההגנה מפני קרניה של השמש והכי חשוב- ללכת להיבדק "חשוב לי מאוד לעורר מודעות, בניגוד להרבה מחלות אחרות, זו מחלה שאפשר למנוע"
"חשוב לי מאוד לעורר מודעות" ליגל בלומנפלד (קרדיט: שירי סקלי)
"הלכתי המון לים ולבריכה – ולא נמרחתי בקרם הגנה" עכשיו שהחל החופש הגדול, וכולנו חוגגים בים ובבריכה את עונת הקיץ הרעננה, אנחנו נחשפים רבות לקרניה החזקות של השמש הישראלית. חשיפה שכזו לשמש, מגבירה את סיכויינו לחלות בסרטן העור -מלנומה. הבאנו את סיפורה האישי של ליגל בלומנפלד, שפורסם לראשונה בעיתון "לאשה", כיום בת 35 נשואה ואם לשני ילדים בן 7 ובת ארבע וחצי, אשר הספיקה להחלים מהמחלה – ולחלות בה שוב בצורה יותר אגרסיבית. לידיעתכם, בחוף הקשתות הציבו עמדה לבדיקות של סרטן העור ואתם מוזמנים וצריכים ללכת להיבדק!
אחת השאלות שהרופאים שאלו את ליגל כאשר הובחנה בגיל 16 במלנומה, הייתה 'האם בתור ילדה נחשפת רבות לשמש וסבלת מכוויות שמש?'
לקראת גיל 12, החלה ללכת לים באשדוד ולבריכה עם חברות באופן עצמאי, ולפעמים לא הייתה נמרחת כלל בקרם הגנה "נשרפתי לא מעט, אבל הייתה פעם אחת שזכורה לי ממש כחוויה טראומטית. הלכתי לבריכה עם חברות וכשחזרתי הביתה גיליתי שנשרפתי כולי: מהפנים ועד הרגליים. כוויות מטורפות. כאב לי כשהתקלחתי, כשהתלבשתי, בלילה התקשיתי להירדם. למחרת אני והחברות שלי קבענו שנלך לפארק מים. למרות שהייתי שרופה כולי סירבתי לוותר על זה. בקושי יכולתי לשים על עצמי בגד ים. אני זוכרת היטב איך ברגע הראשון שנכנסתי לבריכה הרגשתי מעין "פססס" כזה. סוג של רעש ששומעים כשמכניסים משהו רותח לתוך מים קרים. זה היה ממש מפחיד".
השומה ששינתה את צבעה והחלה לדמם – התגלתה כסרטנית
בגיל 16, ליגל שמה לב לשומה שהייתה מציקה לה בשכמה השמאלית של גבה כאשר הייתה נתפסת בחזייה "בשלב מסוים היא החלה לגדול, ואמא שלי אמרה שאסור להזניח ולקחה אותי לרופאת עור. הרופאה בדקה, אמרה שזה לא נראה לה משהו רציני, אבל שכדאי להסיר אותה. העדפתי שלא. רק לאחר שנתיים כאשר החלה לדמם וחלקים ממנה החלו להיתלש החלטנו שהגיע הזמן להיפטר ממנה". ליגל עברה את הניתוח המקומי והנקודה נשלחה לביופסיה. יומיים לפני יום הולדתה ה-18 הטלפון בבית צלצל ואיתו ההודעה שהנקודה נמצאה סרטנית וליגל חולה במלנומה.
המשיכה במסלול חיים רגיל
"עבדתי קצת, טיילתי בחו"ל ובגיל 21 נרשמתי ללימודי מדעי ההתנהגות ותקשורת במכללה למנהל. כעבור שנתיים הכרתי במסיבה של המכללה את בן זוגי יניב. בגיל 27 התחתנו ובהמשך נולדו לנו שני ילדים".
"כאשר הכרנו סיפרתי לו על המלנומה וזה לא הפריע לו. ובאמת כבר חלפו לא מעט שנים מאז. רופאי העור והאונקולוגית שהייתי אצלם במעקב, אמרו לי שברגע שעברו חמש שנים מגילוי המחלה, הסיכוי שהיא תחזור מאוד מאוד נמוך".
ליגל עשתה הסבה מקצועית לצילום והחלה סוחבת ציוד כבד, כאשר הרגישה כאבים הלכה להיבדק
"יום אחד חוויתי כאבים מטורפים בגב ובשכמות. רופא המשפחה אמר שזה נשמע לו משהו אורתופדי. מאחר שאלה היו כאבים לא הגיוניים, הרגשתי שאסור לי להזניח. הבהרתי לו שאני לא מוכנה לקחת סיכון, שכשהייתי נערה הובחנתי עם מלנומה. היה לי חשוב שהרופא יילחץ קצת וישלח אותי לכל הבדיקות הדרושות".
"הבדיקה הראשונה הייתה צילום רנטגן. וזה הספיק. כבר במהלך הבדיקה הטכנאית שאלה אותי, 'יש מצב שנולדת רק עם ריאה אחת?'. אמרתי לה 'לא'. היא אמרה, 'מוזר. אני פשוט לא רואה את הריאה השמאלית שלך'. היא זימנה רופא שיעזור בפענוח והוא כתב שדרוש המשך בירור בקהילה. מיד התקשרתי לרופא שלי, אמרתי לו מה אמרו בצילום, והוא אמר: 'סעי עכשיו לבית חולים'.
במיון עשו שוב צילום רנטגן, ראו את הממצא, עשו צילום CT וראו נגעים חשודים. התברר שכל קרום הריאה שלי היה מלא בגרורות. אושפזתי קרוב לשבועיים. בהתחלה חשבו שמדובר בסרטן קל יותר כמו לימפומה, אבל אז הגיעו תוצאות הביופסיה והדגימה הראתה שמדובר בתאים של מלנומה.
הובחנתי בדרגה ארבע, עם סרטן מפושט".
עמדה לבדיקות סרטן העור בחוף הקשתות (צילום: אשדודי)
מטופלת באימונותרפיה וכדורים אך מרגישה שזמנה קצוב
בימים אלה מטופלת ליגל באמצעות אימונותרפיה של הגוף כדי שתוכל להילחם במחלה. בפועל זה אומר לקבל אינפוזיה לווריד פעם בשבועיים ולהתמודד עם תופעות לוואי כמו אלה של כימותרפיה, כולל בחילה, עייפות וגרד", היא מסבירה. "למרבה הצער, לשיטה הזו יש רק 30% הצלחה. אחרי חצי שנת טיפול התברר שאני שוב נמצאת בצד הרע של הסטטיסטיקה: שהטיפול הזה לא עובד עבורי.
"באוגוסט האחרון בישרו לי שבשל העובדה שהאימונותרפיה פחות יעילה עבורי, יהיה נכון לשלב אותה עם כדורים ביולוגיים – שיטת טיפול שיכולה לעבוד כמו קסם: כדורים שעובדים על חלבון ספציפי בתאים הסרטניים ומשמידים אותם. את יכולה להיות עם תאים סרטניים וכעבור שבוע להתעורר בלי כלום. הכדורים האלה באמת עוזרים לי. בזכותם המצב שלי יציב היום. אבל יש לזה קאץ' – לכדורים האלה יש גם זמן תפוגה. הסרטן בשלב מסוים מבין שמישהו נכנס לו למערכת והוא מוצא דרך לעקוף את הכדור ולהחליף את החלבון המדובר. ואז כדורי הנס האלה מפסיקים לעבוד בן־לילה, והכול יכול לחזור בצורה מהירה מאוד".
את שומרת על ילדייך מפני השמש?
"עוד לפני שהמחלה שלי התפרצה בשנית, תמיד הקפדתי ללכת עם ילדיי לבריכה ולים רק בשעות הבוקר המוקדמות או בשעות אחר הצהריים, הלבשתי אותם בבגדי ים ארוכים ומרחתי אותם כל שעתיים. אבל אם הם היו מורידים את הכובע כי זה היה מגרד או מציק, הייתי סלחנית יותר. היום אני בשום אופן לא מרשה להם להוריד את הכובע, מורחת אותם בקיץ בקרם הגנה גם כשהם הולכים לגן, לבית הספר ולגינה, ויש לי תמיד קרם הגנה בתיק.
"אנשים חושבים שברכב חסינים מהשמש, אבל זה לא נכון, לכן אצלי במכונית יש צלון על החלון. חשוב לי מאוד לעורר מודעות. בניגוד להרבה מחלות אחרות, זו מחלה שאפשר למנוע. אנשים צריכים להבין שזה לא 'אוקיי, נשרפתי, התקלפתי, אבל אני בסדר אחרי שהעור לכאורה חזר לקדמותו'. לקרינת השמש יש השלכות חמורות. הן יכולות להגיע בטווח הארוך ולמרבה הצער, כמו במקרה שלי, גם בטווח הקרוב יותר".
בתקופת הילדות יש פוטנציאל רב יותר לנזקי שמש
"מחקרים הוכיחו כי כוויות שמש בילדות מעלות משמעותית את הסיכון לפתח מלנומה בהמשך החיים", כפי שאומרת ד"ר אפרת בר אילן בכתבה ב"לאשה", מומחית לרפואת עור ורופאת עור ילדים בכירה מבית החולים שיבא, תל־השומר "מחקרים נוספים הדגימו קשר בין מספר שבועות בשנה שילדים ומבוגרים בילו בחופשות עם חשיפה מרובה לשמש (חופשות קיץ הכוללות ים ובריכה) ובין הסיכון לפתח סרטני עור בעתיד. למרות שאת ההשפעות נראה בגיל מאוחר יותר, את הפוטנציאל הכי גדול לנזקי השמש אדם צובר בילדותו".
אל תגידו "לילדים שלי זה לא יקרה" – תשמרו עליהם מפני השמש!
- יש לצאת עם הילדים לשמש בשעות שבהן יש קרינה נמוכה יחסית: עד 10:00 בבוקר או אחרי 16:00 אחר הצהריים.
- מומלץ להלביש את הילדים בביגוד ארוך ומגן, כולל בגדי ים ארוכים. בבגדי ים יש עדיפות גדולה למותגים עם מסנני קרינה ל־UVA ו־UVB.
- להקפיד על חבישת כובע המכסה את העורף ואת הפנים.
קיץ נעים ובטוח לכולנו!
עוד כתבות
המלצות נוספות
14:28 | 24/09/2024