עיר ללא הייטקיסטים: אשדוד בתחתית הערים הגדולות בשיעור תושבים עובדי היי טק
היעדר מקומות עבודה רלבנטיים, פקקים בלתי נגמרים בכניסות ויציאות מהעיר, מערכת חינוך כושלת ועוד - הביאו, שלא במפתיע, לכך שאשדוד נמצאת בתחתית הערים הגדולות מבחינת אחוז תושבים עובדי הייטק הבוחרים להתגורר בה. עם הגירה שלילית של אלפי צעירים מידי שנה, מה הפלא? אלכס פאנוב, הייטקיסט תושב העיר: "הנתונים לא מפתיעים, אבל התחלנו בתהליך חיובי שאני מאמין שיביא לשינוי המצב"
עיר ללא מקומות עבודה אטרקטיביים זאת עיר בנסיגה מתמדת.
אין הייטקיסטים באשדוד: במחקר שערכה חברת "מדלן", נבדק אחוז התושבים בקרב "הערים הגדולות" העובד בהיי-טק. שלא במפתיע, אזור גוש דן הוא המועדף על עובדי ההייטק, ובעיקר תל אביב על שכונותיה בלב העיר ובצפונה – בין אם בשכירות או כבעלי דירה. ובצער רב, חרף אינספור הבטחות בשנים האחרונות – אשדוד בתחתית הרשימה, כאשר היא מקדימה במעט את אשקלון – שמצידה פועלת רבות בשנים האחרונות לצמצם פערים בתחומי ההשכלה, הדיור והתעסוקה – ועושה זאת בהצלחה לא מבוטלת.
אם בעבר האוכלוסייה באשדוד נחשבה חזקה בזכות מקומות עבודה מתגמלים דוגמת נמל אשדוד, חברת חשמל ועוד – הרי שבעשור האחרון, עם "סגירת השער" בפני עובדים בני משפחה – יותר ויותר תושבים נאלצים לחפש מקור פרנסה מחוץ לעיר,
בכל הנוגע למקצועות ההייטק – הדבר בולט במיוחד: עיריית אשדוד לא השכילה לדאוג להביא חברות הייטק לעיר (ואף "הצליחה" לאבד את המעט שהיה כאן) – וצעירי אשדוד אשר יצאו לרכוש השכלה גבוהה מחוץ לעיר – אינם חוזרים להתגורר בה גם לאחר סיום לימודיהם. את הוואקום של ההגירה השלילית כולנו רואים ומרגישים, עם התחרדות העיר המואצת.
הבטחות כמו חול. ספק אם ראש העיר מאמין למה שמצהירים בשמו שנה אחר שנה
כתבות ממומנות והבטחות ללא כיסוי – אל מול המציאות העגומה
בחודש יולי 2024, עיריית אשדוד פרסמה ב"כלכליסט" כי היא מבקשת לשנות את המצב ובכוונתה לשים את הדגש להפיכת אשדוד לעיר הייטק בפיתוח רובע החדשנות.
הבטיחו פארק הייטק? כמנהג עיריית אשדוד תחת שלטון לסרי, פוזרו הבטחות לרוב, חולקו ג'ובים, נעשו גזירות סרטים ופורסמו בפייסבוק פוסטים נוצצים וממומנים היטב, ובסוף מה נעשה? בבהילות אופיינית, בעירייה סגרו דיל עם גורם פרטי שיבוא להציל את המצב לפחות למראית עין ופתחו את המרכז חדשנות "אופן וואלי" בקניון אשדוד. וזהו.
לא הייטק ובטח לא חברות שמתעניינות באשדוד לטווח הקרוב או הרחוק כשהשקעה.
יתירה מכך, בעיריית גם לא הצליחו אפילו לשמור על המעט שהיה, כשבחודש מאי נסגרה חממת ההיי טק של שטראוס ("דה קיטשן"), שעזבה את אזור התעשייה באשדוד לטובת רחובות.
בטבלת שיעור התושבים העובדים בהייטק, רק אשקלון ממוקמת מתחת לאשדוד אבל לפי הקצב, נראה שאשקלון עוד תעקוף את אשדוד בסיבוב.
שימו לב למספרים: בזמן שבעיריית אשקלון השקיעו מיליונים בקמפיין בכיכובו של ליאור סושרד להשקת פארק ההייטק וגיוס משקיעים ויזמים, באשדוד כל תקציב פיתוח ההייטק עומד על 1.5 מיליוני שקלים בלבד.
העתיד לא נראה חיובי עבור אשדוד. בעיריית אשקלון רצים קדימה עם פארק הייטק בגודל של 240 דונם, כשבאשדוד הפארק שיצא לדרכו לפני כ-4 שנים מאבד מומנטום ולא מתקדם. וזה עוד לפני שאמרנו מילה על הטבות המס שאשקלון מעניקה לחברות מתוקף היותה אזור בעדיפות לאומית א'.
בתחתית הרשימה. (צילום מסך מתוך אתר "גלובס")
אלכס פנוב ממובילי קהילת הייטק באשדוד אמר ל׳אשדודי׳ בתגובה:
״לא פלא שאשדוד נמצאת בין המקומות האחרונים. אני מאמין שהתהליך שהעיר התחילה עם קהילת ההייטק שמיקי דיאנה איתמר ואני ייסדנו יחד מול אגף התעסוקה בעיר מ2019 יתחיל להראות שינויים בשנים הקרובות. לאחר שהקמנו את הקהילה ויצרנו כאן אקוסיסטם הייטקיסטי, בעיקר במרחב הוירטואלי , אני מאמין שעם המשך בניית הפארק ויחד גם עם שותפים עסקיים כמו OpenValley נקדם את ההייטק באשדוד ואז הייטקיסטים לא יצטרכו לעזוב את העיר וישארו בעיר״.
מודע למצב הקיים, אופטימי לגבי העתיד. פעיל הציבור וההייטק אלכס פאנוב (צילום: פרטי)
עוד כתבות
המלצות נוספות
14:30 | 08/10/2024