סיפורו של יאיר: מניהול של שתי מעבדות סמים לשיקום מלא
איך קרה שבחור צעיר ללא עבר פלילי, הגיע למצב שהוא מנהל שתי מעבדות סמים ויוצא מזה עם שיקום מלא ועבודות שירות בלבד? זהו סיפורו של יאיר, שבעזרת המון מוטיבציה (וייצוג משפטי נכון) – הצליח להשתקם ולחזור למסלול ברגע הנכון
אילוסטרציה: christopher lemercier on Unsplash
יאיר (שם בדוי), תושב אשדוד בסה"כ בן 25– אבל עם סיפור חיים שיכול לשמש בסיס לעונה שלמה ב"נטפליקס". הוא גדל בבית שסבל מקשיים כלכליים והורים גרושים, נדד בין מסגרות ודירות ובנוסף אובחן עם הפרעות קשב וריכוז ונזקק לטיפול תרופתי. חרף התלאות, יאיר הצליח לסיים 12 שנות לימוד עם בגרות מלאה.
המשקעים הרבים לאורך השנים גרמו לו לבלבול , אובדני שליטה ולחץ נפשי אשר באו לידי ביטוי בהתקפי זעם ודיכאון, שגרמו לפסילת שירותו בצה"ל עקב "אי התאמה".
מאז סיום לימודיו ועד למעצרו – יאיר המשיך לנדוד בין דירות זמניות ומקומות עבודה מזדמנים ולא הצליח להתמיד באף עבודה קבועה.
אל השימוש בסמים הגיע בחיפוש אחר "מפלט", לדבריו – הסמים העניקו לו תחושת הקלה, לאחר שנים ארוכות בהן סבל במערכת המשפחתית והחינוכית. לדבריו השימוש בסמים השפיע על מצבו הכלכלי, ומתוך רצון להשיג חסכון בכסף החליט לגדל סם בעצמו. עם הזמן הלך ושקע בפעילות סביב הסמים והיה ממוקד בחיפוש רווח כלכלי.
מכאן העסק רק הלך ו"השתכלל" – ומלצרוך סמים בעצמו יאיר עבר כאמור לגדל בעצמו, בדירות בהן התגורר. יאיר, שעד למעצרו היה ללא כל רישום פלילי בעברו – הואשם במספר גדול של עבירות לאחר שתפעל שתי מעבדות סמים מסוג קנאביס לרבות גידול, יצור, הכנת סמים מסוכנים, החזקה/ שימוש בסמים שלא/ לצריכה עצמית, החזקה כלים להכנת סם לא לצריכה עצמית, אישום סיוע לגידול ועוד… עבירות שעונשן המצטבר יכול להגיע לעונש מאסר של כ- 20 שנה ובפועל לפחות 5-6 שנים בכלא, אלא שעורכי דינו ידעו לזהות את הרצון שלו להשתקם ועברו איתו תהליך שלבסוף הציל ושיקם את חייו
מצריכה עצמית - עבר לגדל בעצמו. שקית קנאביס (צילום אילוסטרציה: GRAS GRÜN ב- Unsplash)
המעצר היווה את נקודת המפנה בחיים
בעזרת עורך דינו יוסי בוקר, יאיר שולב בהליך טיפולי לגמילה מסמים בקהילה ייעודית, שיתף את שירות המבחן בחוויות ילדותו המורכבות והדרך שהובילה אותו לשימוש בסמים ולביצוע העבירות. הוא ביטא רצון להמשיך בהליך הטיפולי, לבסס לעצמו סביבה חברתית נקייה מחומרים ולהישאר קרוב גיאוגרפית לקהילה ולמוקד התמיכה העיקרי בחייו וביטא חשש מכניסה לכלא ומחשיפה חוזרת לדפוסים עבריינים.
שירות המבחן התרשם כי כעת, יאיר מתייחס בביקורתיות לבחירותיו ומכיר בכך שביצע עבירות חמורות. מגורמי הטיפול בקהילת "בית אור אביבה" שם שהה יאיר, עולה כי הוא עבר דרך ארוכה ומשמעותית, ואף הפך להיות דמות מרכזית ושותף לניהול חיי היומיום של המטופלים בקהילה.
יאיר למד בהדרגה דרכים לשתף בעולמו ולווסת את עוצמות העולם הרגשי שלו וכי ניכר שיפור בהתנהלותו. מגורמי הטיפול נמסר כי לאחר שנה, הנאשם סיים בהצלחה את שלב הקהילה הסגורה והמשיך כעת לשלב ההוסטל, הצפוי להמשך כשישה חודשים.
שירות המבחן קבע כי מעצרו של יאיר היווה נקודת מפנה בחייו, וכיום הוא נמצא בעיצומו של הליך טיפול משמעותי, כשהוא מתמודד באופן ישיר עם קשייו וגורמי הסיכון בחייו. יאיר מגיע באופן עקבי לטיפולים, משתף פעולה, מרגיש נינוח, מודע לבעייתיות באורח החיים אותו ניהל בעבר, מכיר את נטייתו להתמכרות, מחובר לעולם התוכן המדובר במסגרת הטיפול, מצליח להבחין בשגרת החיים הייחודית וההכרחית בעבור מכורים נקיים ומגלה מוטיבציה פנימית גבוהה לקידום עצמו.
גם מהבחינה התעסוקתית – יאיר נמצא כעת על המסלול הנכון. הוא נמצא בעבודה קבועה ממעסיקיו נמסר כי הוא עובד במרץ, באחריות וביוזמה, שומר על יציבות ומקפיד על הגעה ועמידה בזמנים, תוך השתלבות חברתית ובמקביל החל ללמוד תכנות – עם הסתכלות ותכנון קדימה.
לסיכום, העריך שירות המבחן כי הנאשם נמצא במסלול חיובי תוך הבעת מוטיבציה יציבה להמשיך ולשקם את חייו.
ליווה את יאיר בכל הליך השיקום. עורך דין יוסי בוקר
בית המשפט בחר בעיקרון השיקום על פני הענישה
בבית המשפט, הפרקליטות טענה כי מתחם הענישה בעבירת גידול הסמים הוא 36-18 חודשי מאסר בפועל. מתחם הענישה בעבירה של סיוע לגידול סמים הוא 24-10 חודשי מאסר ובעבירה של סחר בסמים הוא מספר חודשי מאסר בדרך של עבודות שירות ועד ל-12 חודשי מאסר בפועל, ובמקרים בהם מדובר על שני אישומים בעבירת סחר 12-6 חודשי מאסר בפועל, תוך שהפנתה לפסיקה התומכת בטיעוניה.
עורך דינו של יאיר, עו"ד יוסי בוקר, טען בפני בית המשפט כי מרשו לקח אחריות מלאה כבר במשטרה והודה בביצוע העבירות, הביע חרטה כנה ושיתף פעולה באופן מלא עם המשטרה ובבית המשפט ובכך חסך זמן שיפוטי יקר וניכר. כ-16 חודשים שהוא בתהליך טיפולי – החל ממעצרו ועד להוסטל. ב"כ הנאשם הוסיף כי הנאשם באמת רצה, מדם ליבו, לערוך שינוי אמיתי בחייו וכי לא הפר, ולו פעם אחת, את האמון שניתן בו.
במעמד הטיעונים לעונש, יאיר סיפר על עברו ועל מצבו הנפשי אז, על השימוש בסמים, לקיחת כדורים בהמלצת פסיכיאטר והדרדרות שהחלה לאט תוך התחברות לאוכלוסיות לא טובות, אשר הובילו אותו לביצוע העבירות. עוד הוסיף וציין כי כל דבר טוב שהיה לו בחיים, נהרס עקב השימוש בסמים, וכי עשה דברים בעבר שהיום הוא מצר עליהם מאוד. יאיר סיפר כי משפחתו תמיד עמדה מאחוריו ויחד הם הגיעו למסקנה כי הוא זקוק לשיקום. עוד סיפר באריכות, כי כיום הוא עומד בזכות עצמו, מתמיד בעבודתו למעלה משנה, שוכר דירה יחד עם שותף מהטיפול, לומד ורוצה להתקדם בתחומים של מחשוב, בנית אתרים ואפליקציות, וזאת תוך שהוא ממשיך בהליך הטיפולי, עם הסתכלות קדימה. עוד הוסיף וציין כי הוא מודע לכך שביצע עבירות חמורות, לוקח עליהן אחריות עוד משלב החקירה והוא מודע כי הוא יצטרך לשלם על מעשיו. לסיכום, ביקש יאיר מבית המשפט לאפשר לו להמשיך את הליך השיקום, תוך שיהפוך להיות אזרח שתורם ומועיל לחברה
למזלו של יאיר, בית המשפט התרשם עמוקות מטיעוניו של הסנגור עו"ד בוקר, תסקיר שירות המבחן שהיה חיובי באופן יוצא מגדר הרגיל, וכמובן – דבריו של יאיר עצמו שהביע חרטה כנה בפני בית המשפט.
לבסוף, בית המשפט גזר על יאיר עונש של 9 חודשי מאסר בפועל שירוצו בדרך של עבודות שירות בהתאם.
"תמיד לראות את האור"
עו"ד יוסי בוקר אשר לווה את יאיר למן מעצרו ועד מתן גזר הדין המקל, הביע סיפוק רב מהחלטת בית המשפט: "אני שמח שבית המשפט התרשם מהעבודה הרבה שיאיר השקיע בהיבט השיקומי הטיפולי והתעסוקתי. אני חושב שזה גם מסר לכל אותם צעירים אחרים שנסיבות החיים הובילו אותם לנקודת שפל – שיידעו שגם אם נפלו לתהום וגררו איתם בני משפחה וחברים – לא הכל אבוד. חשוב לדעת לעצור ולבחור נכון. אפשר לשנות את מהלך האירועים לטובה".
יאיר עצמו, הסכים לומר גם הוא מספר מילים: "אם יש משהו שאני יכול לומר היום זה לא לבחור בדרך הזו, לא לאפשר לאחרים לנצל אותך… ואם קיבלת הזדמנות שנייה – להתמיד גם עם הקשיים, לראות ניצוץ של אור בקצה המנהרה וללכת אחריו". לסיום, גם ביקש להודות לעו"ד בוקר: "מעבר לייצוג המשפטי, עו"ד בוקר נתן בי המון מוטיבציה ונסך בי אמונה כי התהליך אותו אני עובר – יסתיים לטובה, ואני אסיר תודה לומר היום כי הוא צדק".
עוד כתבות
המלצות נוספות