האשדודית מכפר הסטודנטים במרוקו: "שמענו בומים חזקים – היינו בטוחים שזה פיגוע"
תושבת העיר תהילה אפרתי, נמצאת במרוקו וחוותה על בשרה את רעידת האדמה הקשה שגבתה את חייהם של מעל לאלפיים אנשים, כאשר אלפים רבים אחרים עוד נעדרים. ובשיחה מיוחדת מרבאט, היא מתארת בפנינו את רגעי האימה שעברו עליה ועל חבריה, שיצאו כמשלחת מטעם מובילי כפרי הסטודנטים ומרכזי הצעירים: ''שמענו בומים חזקים - היינו בטוחים שזה פיגוע. כעבור דקה, שהרגישה נצח, האדמה הפסיקה לרעוד ונכנסו בצרחות המון ילדים ונשים מבוגרות שהיו מלאות באבק''.
תושבים מקומיים אחרי רעידת האדמה במרוקו
"פתאום האדמה זזה": יומיים חלפו מרעידת האדמה הקשה במרוקו ובשלב זה מאות ישראלים ממתינים לחילוץ, כאשר בחברות הביטוח, במקביל למשרד החוץ, נערכו אתמול למתן סיוע חירום וחילוץ. עד כה התקבלו למעלה מ-70 פניות של מבוטחים השוהים באזור מרקש, אבל אין נפגעים ישראלים ונוצר קשר עם כל הישראלים הנמצאים על אדמת מרוקו כעת.
רעידת האדמה במרוקו גבתה עד כה למעלה מ-2000 הרוגים כאשר רוב הקורבנות נמצאים במחוזות הממוקמים דרומית למרקש וכוללים עיירות וכפרים קטנים הפזורים בלב הרי האטלס הגבוהים, רובם כפרים שקשה להגיע אליהם ורוב המבנים בהם אינם עמידים בפני רעידות אדמה.
אחת מהישראליות שנכחו במרוקו בזמן רעידת האדמה היא תהילה אפרתי, מובילת כפר הסטודנטים בעיר, שיצאה עם משלחת של 50 סטודנטים למרוקו כחלק ממשלחת לשיפוץ בתי קברות יהודיים, בבית קברות בעיר סלה.
כרגע היא וחבריה מחכים לטיסת חילוץ מקזבלנקה וברגע שתגיע, הקבוצה תחליט מה לעשות. חלקם אולי יישאר בכל זאת, אבל חלק אחר כבר ביקש לחזור ארצה. יש לציין שחלק מהמשלחת כוללת מנהלי מרכזי צעירים שיש להם משפחות וילדים, לכן הם לחוצים לשוב הביתה. תהילה אפרתי הייתה במרקש בזמן רעידת האדמה, לאחר שהייתה אמורה להישאר בעיר עד היום, אך התוכניות שלה השתנו וכעת, היא וחבריה למשלחת נמצאים בעיר ראבט שנמצאת רחוק ממרקש.
בשיחה בלעדית היישר מעיר הבירה רבאט, תהילה תיארה את מה שעבר עליה: "היינו בחצר בית הכנסת ובדיוק סיימנו את ארוחת שישי. תכננו לצאת חזרה לריאד, המקום שישנו בו – זה נמצא בתוך סמטאות צפופות והכל שם מבנים ישנים. חלק מהקבוצה כבר יצאה אבל רובנו עוד התמהמהנו קצת שבדיעבד, זה מה שהציל אותנו כי ממש מחוץ לבית כנסת כל הסמטאות קרסו ונפלו חלקים מהמבנים".
תהילה אפרתי( שניה מימין). המבנה עליו הצטלמו - קרס במהלך הרעידה.
מה עשית?
"באותו הרגע שהתחילה הרעידה שמענו בומים חזקים והיינו בטוחים שזה פיגוע, עד שהרגשנו את כל האדמה רועדת מאד. זה היה מפחיד ברמות. האחראים הראו המון קור רוח ואמרו לכולנו להיות במרכז ולהגן על הראש. כעבור דקה, שהרגישה נצח, האדמה הפסיקה לרעוד ונכנסו בצרחות המון ילדים ונשים מבוגרות שהיו מלאות באבק. מיד עזרנו להם, שטפנו אותם והבאנו להם מים. אחר כך נכנסו שוטרים ואמרו שאנחנו חייבים לצאת מהאזור הזה וללכת לכיכר הגדולה.
בכיכר הגדולה חיכינו להמשך הנחיות, הייתה המולה מאד גדולה ולחץ אם זה יקרה שוב, מה עושים. לא יכולנו לחזור למקום שישנו בו והמארגנים ביקשו ממלון שיארח אותנו. ישנו שם על ספות בתוך חדר אוכל ולמעשה את כל השבת העברנו שם. כבר בבוקר העיר חזרה לתפקד כרגיל, השווקים נפתחו, הרבה חנויות גם כן. הכל שם נשבר ונפל לכן היו צריכים לסדר הכל מחדש ולשקם את החנות. המקומיים לא כל כך יודעים מה המצב ודי המשיכו כרגיל".
מה הלאה?
"בגדול הקבוצה מחה לטיסה חזרה לארץ, המשפחות של כולם נורא דואגות מן הסתם, ורבים מחברי הקבוצה רוצים לחזור הביתה ולהרגיע את המצב, אולם חלק עדיין שוקלים האם להישאר דווקא בשעה הזאת כדי להמשיך ולסייע לאנשים כאן שחרב עליהם עולמם".
עוד כתבות
המלצות נוספות
09:04 | 28/11/2024