ברוך דיין האמת: הלך לעולמו ניצול השואה דוד "דוגו" לייטנר, מייסד "מבצע דוגו"
ניצול השואה דוד (דוגו) לייטנר הלך לעולמו בגיל 93. לייטנר הוא יוזם "מבצע דוגו", מיזם עדות לזכרון השואה שסחף אלפים בארץ ובעולם לאכול יחד איתו פלאפל בכל שנה ב-18 בינואר, יום היציאה לצעדת המוות מאושוויץ - כסמל לניצחון החיים. במודעת האבל נכתב מתחת לשמו המספר שהוטבע על זרועו באושוויץ - B-14671. הלוויתו תיערך היום בשעה 18:00 בבית העלמין בניר גלים. יו"ר הכנסת ח"כ אמיר אוחנה ספד לו בעמוד הפייסבוק: "לא נשכח את החלום של דוגו ושל מאות דורות לפניו - מדינה ובית לאומי משלנו. תודה דוגו על מי שהיית, תמשיך ללוות אותנו ולהאיר את דרכינו"
"תודה על מי שהיית". יו"ר הכנסת ח"כ אמיר אוחנה עם דוד "דוגו" לייטנר ז"ל
נפרדים בצער מניצול השואה דוגו לייטנר: דוד (דוגו) לייטנר הלך הבוקר (חמישי) לעולמו בגיל 93. לייטנר הוא יוזם "מבצע דוגו", מיזם עדות שסחף אחריו המונים בארץ וברחבי העולם, במסגרתו הוא נהג לאכול פלאפל בכל שנה ב-18 בינואר, תאריך היציאה לצעדת המוות מאושוויץ כסמל לניצחון החיים. על מודעת הפטירה שלו נכתב מתחת לשמו המספר שהוטבע על זרועו באושוויץ – B-14671.
הלווייתו תיערך היום בשעה 18:00 בבית העלמין בניר גלים.
סיפורו של דוד לייטנר
דוד לייטנר נולד ב-1930 בנירגיהאזה שבהונגריה, למשפחה דתית של שש נפשות. בפסח 1944 הועבר דוגו עם משפחתו לגטו שהוקם בנירג'האזה, למחרת החג החרימו ז'נדרמרים מקומיים את חפצי הערך של היהודים, והם נשלחו אל הגטו. לאחר שישה שבועות הוסעו לאושוויץ-בירקנאו. מיד כשהגיעו לבירקנאו הופרדו הגברים של המשפחה מאמו של דוד ומשתי בנותיה, והן שולחו להשמדה מיד. אביו ואחיו נשלחו לבוכנוולד ומשם לברגן-בלזן.
דוד נשאר בבירקנאו עם עוד 4,000 ילדים. מכיוון שהיה נער גבוה וחסון, הוא שרד מן הסלקציות. בראש השנה וביום הכיפורים נלקחו אלפי ילדים להשמדה. דוד ניסה להתגנב לטרנספורט שיצא מבירקנאו אך נתפס ונענש במלקות.
בשמחת תורה נמנה דוד עם המיועדים להשמדה והוצעד עם מאות הילדים אל המשרפה. כל הדרך זעקו הילדים "שמע ישראל", קראו להוריהם אך היה צורך בכמה עשרות ילדים לפריקת תפוחי אדמה מרכבת אספקה ו-51 ילדים נבחרו, בהם דוד, וחייו ניצלו שוב.
מבצע דוגו
ב-18 בינואר 1945 יצא דוד (דוגו) לייטנר בן ה-14 ביחד עם כ-60,000 אסירי אושוויץ לצעדת המוות. ברגעים הקשים בצעדה הוא חלם על "בילקלעך", לחמניות עגולות שהבטיחה לו אמו שיאכל בארץ ישראל. הוא שרד ועלה ארצה, וכמנהג פרטי החליט שבכל שנה ב-18 בינואר יאכל פלאפל (שדמה בעיניו לבילקלעך שהבטיחה לו אמו) כסמל לניצחון החיים.
(צילום: שירות בתי הסוהר)
רחל רוזנמן עפר, מנכ"לית מוזיאון "בית העדות" אשר יזם את "מבצע דוגו", ספדה: "דוגו סימל את הניצחון האדיר של מאות אלפי יהודים ששרדו את השואה, עלו לארץ ישראל והקימו את ביתם ומשפחתם במדינת ישראל. דוגו, היה סמל יוצא דופן לנצחון הרוח ובזכות יכולות נדירות אלה הצליח לסחוף מדינה שלמה למבצע יוצא דופן שנתן כבוד לשורדי השואה ולנספים. תחסר לנו מאוד דוגו היקר".
בית העדות בניר גלים פרסמו וכתבו: "בכאב בלתי נתפס ובידיים רועדות אנחנו נאלצים לבשר שהלילה דוגו שלנו נפרד מאיתנו. צום תשעה באב קיבל היום משמעות נוספת של אבל וחורבן".
יו"ר הכנסת, ח"כ אמיר אוחנה ספד ללייטנר בעמוד הפייסבוק שלו הבוקר:
"הידיעה המצערת על פטירתו התערבבה לי עם תשעה באב הזה וכל האווירה העכורה שמלווה אותנו בתקופה הזאת ורק דבר אחד אני מתפלל בליבי, שלא נשכח כולנו – כולנו! – את החלום של דוגו ושל מאה דורות של יהודים שחיו ומתו לפנינו.
יהי זכרו ברוך
הפוסט המרגש של יו"ר הכנסת ח"כ אמיר אוחנה שספד לדוגו ז"ל
עוד כתבות