בעלי עסקים קטנים ישלמו עמלה עבור השימוש באפליקציית ביט
לאחר הפסדים של מעל ל-100 מיליון שקלים גם בשנה האחרונה, החליט בנק הפועלים שמחזיק בשירותי אפליקציית התשלומים לגבות עמלה של אחוז אחד מגובה העסקה בעיקר מעסקים קטנים וזעירים. החיוב שייגבה החל מ-2023 אמנם נמוך מעמלת הסליקה שמשולמת לחברות כרטיסי האשראי, אך מביא אתו חשש לנטישה של כמות גדולה ממשתמשי האפליקציה.
אפליקציית ביט. בקרוב עם עמלה (צילום vectezzy, מתוך אפליקציית ביט)
בעלי עסקים קטנים? ייתן מאוד כי כבר בקרוב תצטרכו לשלם עמלה עבור השימוש באפליקציית 'ביט'. הבוקר (שני) נודע שבנק הפועלים שפיתח בעצמו את אפליקציית התשלומים ומחזיק באחריות שירותיה, יחל לגבות עמלת סליקה של אחוז אחד עבור גובה העסקה, דבר שמתכוונן בעיקר עבור עסקים קטנים וזעירים שמשתמשים באפליקציה עבור קבלת תשלומים וייתכן שתעשה גבייה גם ממשתמשים פרטיים שעושים שימוש רחב באפליקציה בהיקף חודשי של אלפי שקלים.
ההחלטה עצמה התקבלה מסיבה של הפסד כספי רב עבור בנק הפועלים. על פי הערכות, האפליקציה שמשמת כבנק דיגיטלי גורמת להפסדים מדי שנה של למעלה מ-100 מיליון שקלים, כך שהשימוש בגבייה של אחוז מזערי אמור לכסות חלק מההפסדים ועדיין חשוב לציין שהעמלה אותה תפעיל בנק הפועלים החל משנת 2023 תהיה נמוכה עבור עסקים קטנים מאשר העמלה שהם משלמים לחברות האשראי השונות.
החלטה דרמטית שעשויה לפגוע בעסקים הקטנים( צילום: Christiann Koepke for unsplash)
אפליקציית התשלומים ביט הוקמה בשנת 2016, והחלה את דרכה כאפליקציה חינמית להעברת תשלום בין אנשים. הידידותיות של האפליקציה, רמת האבטחה הגבוהה והעובדה שהעברות התשלומים היו חינמיות סייעו לה להתפשט ובכך היא הפכה לאפליקציה השולטת בעולם התשלומים.
האפליקציה שהופכת לעוד יותר ויותר פופולרית כשהשימוש בה גדל, מפסידה כתוצאה מכך יותר כסף, ומכאן ניתן להבין גם את החלטתו של בנק הפועלים בנוגע לעמדת גביית הסליקה.
לפי הערכות, היקף הכספים שעוברים באמצעות האפליקציה כבר מגיע לכ־20 מיליארד שקל בשנה. לביט יש מעל ל־3 מיליון משתמשים, ונתח השוק שלה בתחום העברת הכספים בין אנשים מוערך בכ־80%. אלא שבמודל העסקי הנוכחי, שבו השירות המרכזי של ביט הוא חינם, בנק הפועלים מוצא עצמו מסבסד את העברות התשלומים בין אנשים.
אופן הביצוע שיגבה את התשלום עבור אחוז אחד מהשימוש בה, יתקיים בעזרת היכולת של ביט לזהות אם המשתמש הוא בית עסק ובכך לגבות ממנו עמלה. דבר זה נעשה הודות להנחיה חדשה של בנק ישראל שתיכנס לתוקף בתחילת השנה הבאה. לפי ההנחיה, יש לבצע זיהוי של הלקוחות המשתמשים באפליקציות תשלומים, כדי למנוע ניצול של שימוש באפליקציה לצורכי העלמת מס והלבנות הון. כחלק מאותו תהליך זיהוי, הלקוח צריך להצהיר אם הוא מבצע את השימוש כאדם פרטי או כעסק.
החשש הגדול של ביט הוא שמספר גבוה של המשתמשים בה ינטוש את השימוש באפליקציה ויעבור לשלם באפליקציה אחרת כמו 'פייבוקס', אך גם שם מעריכים כי תיעשה גבייה כתוצאה מההחלטה של בנק הפועלים לגבי האפליקציה שברשותה.
עוד כתבות
המלצות נוספות