אשדוד בוחרת לכנסת – מי עבד עבור מי?
בעוד מספר שעות ייפתחו הקלפיות לכנסת ה-25, ומעל 180 אלף בעלי ובעלות זכות בחירה באשדוד ייגשו להצביע ב302 קלפיות הפזורות בכל רחבי העיר. מי מבין המפלגות טרחה לבקר באשדוד, מי חשבה כי "חבל על המאמץ" - ומיהם הפעילים הפוליטיים הבולטים בעיר? כל זאת בסקירה רחבה בכתבה הבאה>
האשדודים הולכים להצביע (צילום אילוסטרציה: אתר אשדודי)
אשדוד בוחרת לכנסת: בחודשים האחרונים הגיעו לעיר לא מעט פוליטיקאים. בעוד חלק מהמפלגות בחרו לדלג על התחנה האשדודית – אם משיקולי תקציב, זמן או פשוט חוסר תמיכה מצד קהל המצביעים המקומי – חלק אחר של המפלגות דווקא רואה באשדוד כאחת הערים המרכזיות בקמפיין הבחירות, וראשיה דואגים לשמור על קשר קרוב עם פעילים מרכזיים, וכמובן דאגו גם לערוך ביקורים וכנסים בעיר.
180 אלף בעלי ובעלות זכות בחירה יחליטו מחר האם לממש את זכותם הדמוקרטית ולהשתתף בבחירות לכנסת ה-25, ב302 קלפיות הפזורות בכל רחבי העיר. (לבירור מקום ההצבעה שלכם – בקישור הבא).
בפעם הקודמת זה נגמר עם 61.62% אחוזי בחירה (פחות מהממוצע הארצי), ושלושת המפלגות הגדולות היו הליכוד, ש"ס וישראל ביתנו.
אז מי מהמפלגות השקיעו באשדוד בקמפיין הבחירות הנוכחי (ובאמצעות מי) – ומי לא רואים טעם להשקיע מאמץ בקרב קהל המצביעים האשדודים?
מפלגת הליכוד
יו"ר:ח"כ בנימין נתניהו
פעיל השטח הבולט בעיר: אשר נהון
תוצאה באשדוד בבחירות הקודמות: 33,865 קולות (30.69% מכלל הקולות בעיר)
אשר נהון, פעיל ליכוד ותיק (ואחיה של איריס נפתלי, יו"ר ועד העובדים בעיריית אשדוד ופעילת ליכוד מרכזית בעצמה) – קיים פעילות ענפה בסניף הליכוד המקומי לאורך כל השנה האחרונה. נהון נוהג לארח בביתו חוגי בית של רבים מחברי רשימת הליכוד לכנסת, ונחשב כדמות מוערכת בקרב המפלגה וראשיה.
כעיר "ליכודית" מובהקת (הליכוד היא המפלגה הגדולה בעיר), נתניהו לא פסח מלבקר בה במסגרת הקמפיין האחרון, וקיים מפגש עם הציבור במס' מוקדים בעיר בחודש שעבר.
אגב, גם ראש העיר ד"ר יחיאל לסרי – הוא חבר ליכוד, אולם לא פעל בצורה מובהקת למען המפלגה כמו ראשי ערים אחרים מקרב חברי הליכוד (בבוקר יום הפריימריס אף בחר לטוס לחו"ל), כך או כך, כל תוצאה תיזקף ללסרי.
מעניין לראות: האם במידה והליכוד ירכיב את הממשלה הבאה, יהיה מי ש"יבוא חשבון" עם הנהלת העיר שלא התייצבה לעזרה ביום פקודה.
לא נטל חלק אקטיבי בפעילות למען הליכוד . ראש העיר ד"ר יחיאל לסרי ובנימין נתניהו בשנת 2015 (צילום: פייסבוק)
רשימת "המחנה הממלכתי" ("כחול לבן" יחד עם "תקווה חדשה")
יו"ר: ח"כ בני גנץ (וח"כ גדעון סער)
פעיל מקומי בולט: דויד אסייג וסגן ראש העיר עו"ד גבי כנפו
תוצאה באשדוד בבחירות הקודמות: כחול לבן (גנץ) עם 4,090 קולות (3.71%), ותקווה חדשה (גדעון סער) עם 5,144 קולות (4.66%).
במציאות הפוליטית הישראלית, חיבורים ופיצולים של מפלגות הן דבר שכיח שקורה מידי מערכת בחירות. כך קרה גם הפעם כאשר בני גנץ בחר לצרף אליו את גדעון סער (שהשלים את המעבר מגוש הימין אל גוש השמאל), וביחד הם מרכיבים את רשימת "המחנה הממלכתי".
דויד אסייג פעיל פוליטי ותיק המלווה את גנץ כמעט מאז נכנס לפוליטיקה – מנהל עבורו כמדי בחירות את המטה האשדודי. במקביל, סגן ראש העיר עו"ד גבי כנפו, הנחשב מקורבו של גדעון סער – יישר עמו קו למן החלטתו של סער לפרוש מהליכוד ולעבור אל גוש השמאל – רתם למענו את יכולותיו ופעיליו הפוליטים בעיר ואף ערך כנס בהשתתפות סער בשבוע שעבר. אל החיבור הנוכחי הצטרף סגן ראש עיר נוסף, עו"ד אלי נכט, שמידי מערכת בחירות עובד עבור מפלגה פוליטית אחרת, וכעת חבר אל רשימתו של סער, בתור מקורבו של ח"כ זאב אלקין.
השניים אגב (נכט ואלקין), חוו תקרית לא נעימה בשבוע שעבר , כאשר במהלך סיור באשדוד זכו השניים לגידופים וקריאות בוז מקרב דוברי רוסית מצביעי ימין.
מעניין לראות: האם החיבור בין המטות יביא לתוצאה הגדולה מסך חלקיה בעיר שלא נחשבת כבעלת מצביעים רבים ל-2 המפלגות.
קרוב ונאמן. עו"ד גבי כנפו וגדעון סער (צילום: פייסבוק)
מפלגת ש"ס
יו"ר: ח"כ אריה דרעי
פעיל מקומי בולט: ממ"ק ראה"ע הרב אבי אמסלם
תוצאה באשדוד בבחירות הקודמות: 15,190 קולות (13.76% מכלל הקולות בעיר)
ש"ס רואה באשדוד את אחת הערים המרכזיות שלה, והשטח מראה זאת – המפלגה הייתה השנייה בגודלה בעיר (הקדימה במעט את "ישראל ביתנו"), וכל הקרדיט הולך לאיש אחד מרכזי – חבר מועצת העיר אבי אמסלם.
החיבור שלו לשטח אבסולוטי, ולאורך כל השנה הוא נוהג לקיים אינספור פעילויות בהשתתפות בכירי המפלגה וכמובן – הרבנים התומכים ומזוהים עמה. יו"ר המפלגה אריה דרעי סומך בעיניים עצומות על אמסלם ומעניק לו יד חופשית בניהול ענייני המפלגה בעיר. יהיה מעניין לראות את אמסלם מתמודד עם "אתגר בן גביר" המאיים לגרוע לא מעט קולות מקרב הליכוד וש"ס (בין השאר), אך סביר להניח שבזכות ניהול השטח המצטיין שלו, אמסלם ימשיך להציג תוצאה גבוהה ביחס לממוצע הארצי של המפלגה.
מעניין לראות: האם הצלחה נוספת של אמסלם – תשפיע על התנהלותו בבחירות המקומיות הקרובות.
ה"באנקר" של ש"ס בכל הקשור לניהול השטח. אבי אמסלם ואריה דרעי (צילום: דוברות ש"ס אשדוד)
מפלגת ישראל ביתנו
יו"ר: ח"כ אביגדור ליברמן
פעיל מקומי בולט: סגן ראש העיר, אינג' שמעון (סניה) כצנלסון
תוצאה באשדוד בבחירות הקודמות: 14,572 קולות (13.20% מכלל הקולות בעיר).
בדומה לליכוד ולש"ס, מפלגת ישראל ביתנו נחשבת אחת מ-שלושת הגדולות" בעיר אשדוד, בה היא הוקמה למעשה אי שם בשנות ה90.
שמעון כצנלסון (יחד עם חבר המועצה גרשון פלדמן) נחשב מ"הגרעין המייסד" של המפלגה, והולך עם יושב הראש שלה אביגדור ליברמן כברת דרך פוליטית.
כעיר שקלטה עשרות אלפי עולים מקרב בריה"מ לשעבר, מפלגת ישראל ביתנו ממשיכה ליהנות מאחוזי תמיכה גבוהים , למרות שהדור הצעיר פחות מתחבר לזיהוי המסורתי עם המפלגה, ונחשב ביקורתי יותר כלפי ליברמן. ועדיין, בשבוע שעבר כצנלסון "הוכיח" כי כוחו עדיין במתניו וקיים כנס פוליטי גדול בהשתתפות ליברמן ובכירי המפלגה, בה נכחו מעל 1,000 איש.
מעניין לראות: האם הדור הצעיר "יעניש" את ליברמן על תפקודו כשר האוצר?
יחד מתחילת הדרך הפוליטית. שמעון כצנלסון ואביגדור ליברמן (צילום: דוברות ישראל ביתנו)
מפלגת יש עתיד
יו"ר: ח"כ יאיר לפיד
פעילה מקומית בולטת: נורית טופז
תוצאה באשדוד בבחירות הקודמות: 11,509 קולות (10.43% מכלל הקולות בעיר)
על אף התוצאה המכובדת שהמפלגה השיגה בבחירות הקודמות, מפלגתו של ראש ממשלת המעבר לא קיימה כנס פוליטי משמעותי בעיר. לפיד עצמו לא הגיע לחוג בית, אולם ניתן לציין ביקור מקצועי של שר התיירות יואל רזבוזוב בהשתתפות מס' מצומצם של פעילים.
בעבר, הוביל את הסניף האשדודי הפרסומאי דודו קקון, אשר אינו מעורב בנעשה במטה המפלגה בעיר. פעילת הציבור נורית טופז, הנושאת בתואר "יושבת ראש המטה", במקביל לקידום פעילות תנועתה החדשה למועצת העיר בבחירות הקרובות ("תושווים"), אירחה את שר הרווחה ושר התיירות , לצד חברי הכנסת נוספים שביקרו בעיר.
טופז:"אמש היתה שרת האנרגיה בביג. היינו כל שישי שבת במרכזי הבילוי והגשר עד הלום".
מעניין לראות: האם כהונתו של לפיד כראש ממשלת המעבר תביא לתוצאה גבוהה יותר באשדוד הפעם, או שמא היעדר הפעילות בסניף המקומי תביא לתוצאה נמוכה יותר.
נחשבת חברה קרובה. נורית טופז ויאיר לפיד (צילום:פייסבוק)
מפלגת יהדות התורה
יו"ר: הרב יצחק גולדנקופף
פעיל מקומי בולט: סגן ראש העיר הרב יחיאל ויינגרטן
תוצאה באשדוד בבחירות הקודמות: 13,351 קולות (12.10% מכלל הקולות)
ביהדות התורה (איחוד של המפלגות "אגודת ישראל" החסידית ו"דגל התורה" הליטאית" – עסקים כרגיל. בדומה לש"ס, גם כאן נהנים מתמיכה מסורתית גבוהה באשדוד. כמצוות הרבנים, תומכי המפלגה מגיעים להצביע באחוזים גבוהים בבחירות לכנסת כמו גם בבחירות למועצת העיר, ובתמורה – נהנים מנציגים הפועלים עבורם היטב גם בכנסת וגם במועצת העיר.
מעניין לראות: האם בן גביר יצליח :לנגוס" קולות גם מקרב החרדים האשכנזים, בדומה להצלחתו היחסית בקרב החרדים הספרדים.
עסקים כרגיל. הרב יחיאל ויינגרטן (צילום באדיבות אתר 'אשדוד10')
מפלגת העבודה
יו"ר: ח"כ מרב מיכאלי
פעיל מקומי בולטת: אשר אוחיון וחיה כהן
תוצאה באשדוד בבחירות הקודמות: 1,720 קולות (1.56% מכלל הקולות)
זה שמפלגת העבודה ידעה ימים יותר זה לא חדש. גם בעיר כמו אשדוד, המפלגה ידעה להביא תוצאות גבוהות יותר בעבר, וגם יושבת ראש מוחצנת בדמות שרת התחבורה מרב מיכאלי לא הצליחה להביא אחוזי הצבעה קרובים יותר מקרב תושבי העיר.
יחד עם זאת, פעילי המפלגה בהחלט מקיימים אירועים ועורכים מפגשים לעתים קרובות עם ראשי המפלגה. את הפעילות מובילים פעילת המפלגה הוותיקה חיה כהן, ולצדה עובד הנמל הנמרץ אשר אוחיון.
מעניין לראות: מיכאלי לקחת סיכון מחושב כאשר בחרה שלא להתאחד עם מר"צ, וייתכן כי אחת מהמפלגות לא תעבור את אחוז החסימה בעקבות ההחלטה.
פעיל ונמרץ. אשר אוחיון עם ח"כ מרב מיכאלי (צילום: פייסבוק)
מפלגת מר"צ
יו"ר: ח"כ זהבה גלאון
פעיל מקומי בולט: לא ידוע על מישהו כזה.
תוצאה באשדוד בבחירות הקודמות: 780 קולות (0.71% מכלל הקולות)
אמנם מעולם מפלגת מר"צ לא ראתה באשדוד כמקור לקולות, אך ללא ספק אחד הדמויות הכי מפורסמות במפלגה היה אשדודי מובהק, ח"כ לשעבר אילן גלאון ז"ל.
במרוצת השנים, היו מס' דמויות מוכרות בעיר שהיו מזוהות עם המפלגה ואף תרמו את חלקם בעזרה במערוכת הבחירות, אם מתוך חברות במפלגה או חברות עם גילאון ז"ל (למשל יו"ר תנועת 'אשדודים', חבר המועצה יניב קקון), אך כעת נראה שהשטח שומם ודומם.
מעניין לראות: האם המפלגה הוותיקה, הנמצאת בעיצומו של קמפיין "גוועאלד", תעבור את אחוז החסימה.
האשדודי הכי מזוהה עם המפלגה. ח"כ לשעבר אילן גילאון ז"ל (צילום: אלעד מלכא)
מפלגת הציונות הדתית (יחד עם "עוצמה יהודית")
יו"ר: ח"כ בצלאל סמוטריץ, ומס' 2 – ח"כ איתמר בן גביר
פעילה מקומית בולטת: לאה צוריה
תוצאה באשדוד בבחירות הקודמות: 3,286 קולות (2.98% מכלל הקולות)
מה כבר לא נאמר על המפלגה, שאמנם בראשה עומד ח"כ בצלאל סמוטריץ', אך דווקא מס' 2 ברשימה תופס את כל תשומת הלב. אם בעידודה של התקשורת (מתוך כוונה להשחיר את הימין) ואם מתוך מחאה אותנטית של ציבור גדול בארץ אשר מאס התדרדרות המשילות והמצב הביטחוני בחודשים האחרונים – איתמר בן גביר מסומן כגורם הפוליטי המשמעותי ביותר בבחירות הנוכחיות.
כעיר המזוהה עם הימין – בן גביר "סימן" את אשדוד כעיר אסטרטגית וקיים בה בשנה האחרונה המון ביקורים, כנסים וחוגי בית, בכולם השתתפו עשרות אנשים.
מעניין לראות: האם ההצלחה הצפויה בבחירות לכנסת, תביא את סמוטריץ' ובן גביר להעמיד גם רשימה מקומית שתרוץ בבחירות הקרובות למועצת העיר באשדוד.
לא שאלה של האם יצליח, אלא שאלה של כמה יצליח. בן גביר באשדוד (צילום: מאיר אוליאל)
באה להיפרד?: מפלגת ימינה
יו"ר: איילת שקד
פעיל מקומי בולט: אינם.
תוצאה באשדוד בבחירות הקודמות: 5,378 קולות (4.87% מכלל הקולות)
בבחירות הקודמות מפלגתו של בנט (ראש הממשלה חליפי, למי שזוכר), זכתה ל-5,378 קולות (4.87% מכלל הקולות בעיר), אולם כעת נראה כי תימחק כליל מהמפה הפוליטית, שכן איילת שקד לא מצליחה להתרומם מעל לאחוז החסימה.
מעניין לראות: האם מצביעי המפלגה בעבר יישארו בגוש הימין, או שמא יצביעו לגנץ או לפיד.
תמונה שווה אלף מילים (צילום: אבישג שאר-ישוב עבור 'הארץ', פורסמה גם בעמוד הפייסבוק של איילת שקד)
עושה פעילות נמרצת בסניף הליכוד לאורך כל השנה. אשר נהון עם ח"כ בנימין נתניהו (צילום: פייסבוק)
עוד כתבות
המלצות נוספות
19:57 | 28/08/2024