אל תחכו לסערה: "הגענו למצב שבו לא נוכל להפעיל יותר חוות דגים באשדוד"
20 שנה אחרי שכלובי הדגים עברו לנמל אשדוד ממפרץ אילת, חוות הדגים תיסגר בקרוב - והכלובים יעברו לפעול באבו דאבי, בעקבות שתוף פעולה בין החבורת המפעילות לבין אחוד האמירויות. מנכ"ל החברה פז גורן: "המשמעות היא שלא יהיה כמעט ייצור דגי דניס מקומיים, והשוק יתבסס על יבוא מטורקיה ומקפריסין", משרד האוצר בתגובה: "מעולם לא היה ייצור מקומי בהיקפים משמעותיים"
עוברים לאבו-דאבי? דגני דניס על רקע נמל אשדוד
חוות הדגים בנמל אשדוד נסגרת ועוברת לפעול באבו דאבי: כל דייג חובב באשדוד ובסביבה יודע שכשיש סערה בים – עליו "להחזיק אצבעות" למקרה בו תהיה "דליפה" של אחד מכלובי הדגים הפועלים בתוך ומחוץ לנמל אשדוד – שכן אז בורחים אלפי דגי דניס שמציפים את חופי אשדוד והסביבה – והחגיגה לדייגים גדולה.
אך כעת מתפרסם כי החגיגה עתידה לעבור מיקום, או ליתר הדיוק – מדינה.
כ-58 כלובי דגים פעלו בנמל אשדוד ב–20 השנים האחרונות, מהם שווקו לישראל אלפי טונות של דג דניס טרי. בסוף השבוע שעבר המריא מנכ"ל שותפות "דג ישראלי" פז גורן, לאבו דאבי לביקור בן שלושה ימים על רקע הסכם לשיתוף פעולה שנרקם בימים אלה בין השותפות, שמורכבת מהחברות "ערדג" ו"דג סוף", שביחד מפעילות חווה לגידול דגים בנמל אשדוד, לבין שייח' מאיחוד האמירויות, שרוצה להגביר את היקף ייצור הדגים המקומי.
עד כה נשלחו לאבו דאבי כמה כלובים שכבר פורקו בנמל אשדוד, אחרים ניצבים מפורקים על שובר הגלים בנמל ויישלחו בקרוב, ויש עוד כמה כלובים פעילים בים, אם כי לא לאורך זמן.
"בגלל החלטות משרד האוצר והחקלאות, בשילוב תנאי הזיכיון שנקבעו עם חברת נמלי ישראל ושינויים אחרים שנכפו עלינו, הגענו למצב שבו לא נוכל להפעיל יותר חוות דגים באשדוד ולכן החלטנו להעביר אותם למדינה אחרת", אומר גורן.
"המשמעות היא שלא יהיה כמעט ייצור דגי דניס מקומיים, והשוק יתבסס על יבוא מטורקיה ומקפריסין. עד היום יכולתי להתמודד עם העלויות שדרשו ממני בחוזה, ועכשיו אני לא יכול, התשלום לעובדים לא ירד, היקף התמלוגים לא ירד, וכל זה כשמצד אחד הקטינו את שטח חוות הכלובים, ומצד שני ביטלו את המכס. אי אפשר לעבוד ככה".
עוד טוען גורן כי "למעשה, מוחקים תעשייה לגידול דגים בים, פוגעים בעובדים, מערערים את הביטחון התזונתי שלנו כי מעתה נהיה תלויים ביבוא דניס, וכל זה כשהמרוויחים כרגע מהפחתת המכסים הם לא הצרכנים, כי המחירים עוד לא ירדו, אלא כל מי שגוזר קופון בדרך".
אחד הדגים האהובים ביותר על הצרכן הישראלי. דגי דניס טריים (צילום באדיבות ז'קוב דגים)
90% מהתוצרת בישראל מבוססת על יבוא
עיקר הטענות של גורן ושותפיו הן כי תנאי המכרז מול חברת נמלי ישראל, משרד החקלאות ועוד' – אינם מתאימים למצב כיום. במסגרת ההסכמים הקודמים הושגו הסכמות לגבי גובה השכירות, התמלוגים (2% מההכנסות) וכן התחייבות להעסקת עובדים מהנמל בכלובי הדגים.
מנגד, בנמל טוענים כי ההחלטה של חברות הדגים לעבור טמונה בהורדת המכסים על ייבוא הדגים ע"י ממשלת ישראל, וממילא חברות הדגים לא נדרשו לעבודתם של עובדי הנמל בתפעול הכלובים.
לפי נתוני משרד החקלאות: הצרכן הישראלי צורך בממוצע 1.6 ק"ג דגים בחודש, שליש מהם דגים טריים. הדגים הפופולריים ביותר הם אמנון וסלמון, ובמקום השלישי נמצא הדניס. נכון ל–2022, הצריכה השנתית של דגים מסתכמת ב–19 ק"ג בשנה לאדם, לעומת 20.5 ק"ג לאדם — הממוצע העולמי ל–2021–2019. סך הצריכה בישראל מסתכמת ב–200 אלף טונה דגים (במונחי דג שלם), מתוכם כ–180 אלף טונה הם דגים מיובאים.
עוד כתבות
המלצות נוספות