במוצ"ש הקרוב: שירת הבקשות המרכזית באשדוד יוצאת לדרך
מורשת של פיוטים ושירה מדור לדור: בעיר אשדוד התגבש בשנים האחרונות קהל גדול, שוחר פיוט בשירת הבקשות שמגיע לבתי הכנסת מידי שבוע כדי לקחת חלק בחוויה של שימור המסורת יחד עם אנסמבל פייטני מטרוז בראשות רבי דוד אדרי ובנו ממשיך דרכו אברהם אדרי -בחיבור יהודי שורשי של פיוטים ושירה בלחנים אנדלוסיים.
שירת הבקשות - חיבור יהודי שורשי של פיוטים ושירה בלחנים אנדלוסיים (צילום: דוויד אסייג)
השנה יתקיימו תשעה מפגשים של שירת הבקשות ב-8 בתי כנסת שונים ברחבי העיר אשדוד ומפגש אחד נוסף בעיר יבנה. בסיום העונה, תתקיים מסיבת סיום הבקשות באולמי בלו קאסל באירוע גדול ומרגש במיוחד. את שירת הבקשות יובילו רבי דוד אדרי ובנו אברהם-אבי אדרי, בליווי אנסמבל הפייטנים של מטרוז.
שירת הבקשות המרכזית באשדוד תיפתח במוצאי שבת פרשת 'לך לך' בבית הכנסת אוהלי שם ברובע ט"ז. בית כנסת מרכזי זה נוסד על ידי משפחת אבו בעיר והחזן הראשי רבי אברהם פרץ חבר מרכזי באנסמבל פייטני מטרוז. כמו כל פייטני מטרוז, גם הוא למד אצל רבי דוד אדרי וגם חבריו לאנסמבל משמשים כולם כחזנים ראשיים בבתי כנסת מרכזיים בעיר. במהלך הערב אנסמבל פייטני מטרוז יופיעו בליווי אנסמבל נגנים בראשות המאסטרו יורם אזולאי וכפייטן אורח מרכזי יופיע גדול הטנורים הפייטן הנפלא אמיל זריהן.
פתיחת עונת שירת הבקשות באשדוד- במוצ"ש הקרוב
קצת היסטוריה, למי שעדיין לא מכיר
ראשיתה של שירת הבקשות אצל המשורר הראשון דוד המלך שכתב באחד ממזמוריו בספר תהילים "חצות לילה אקום להודות לך", במאה ה-16 נהגו חסידי תורת הקבלה בצפת לצאת בחצות ליל השבת, בשירי שבח והודיה לבורא עולם. בהמשך, מנהג זה הגיע לארצות אגן הים התיכון והונהג בקהילות צפון אפריקה ובכמה קהילות ספרדיות במערב אירופה שיצרו את "שירת הבקשות".
הקובץ הראשון בשירת הבקשות "רוני ושמחי" נערך בשנת 1890 ע"י רבי דוד יפלח בעיר מוגדור. הקובץ השני "כתר כהונה" נערך בשנת 1921 ע"י רבי דוד יפלח גם כן, בשיתוף עם רבי דוד אלקיים, רבי חיים אפריאט ורבי חיים עטר. מאוחר יותר נערך הקובץ הסופי "שיר ידידות" שמלווה אותנו עד היום.
זה שנים שהעיר אשדוד היא בירת הפיוט העברי והמוסיקה האנדלוסית בעולם היהודי, כאן ייסד רבי מאיר עמר ז"ל את "חברת דוד המלך" והנהיג את שירת הבקשות כבר בשבת השנייה לעלייתו ארצה ב-1965. בשנת 1988 הוקם המרכז לפיוט ושירה אשדוד ע"י אריה אזולאי ראש העיר דאז, מוטי מלכא ורבי אליהו בן חמו ז"ל שהיה היו"ר הראשון של המרכז מיום היווסדו ועד לפטירתו.
רבי אליהו בן חמו ז"ל, חזן ופייטן בעל שם בעצמו שקריאתו בתורה הזכירה את מעמד הר סיני, הגיע לאשדוד מהעיר אילת שם שימש כיו"ר המועצה הדתית בהתנדבות ומעולם לא קיבל שכר עבור היותו חזן, פייטן ובעל קורא. שימש מנהל בנק הדואר באשדוד ולימים סגן ראש העיר אשדוד שנים רבות.
אברהם אבי אדרי, בנו של רבי דוד אדרי וממשיך המסורת (צילום: פוטו דוויד אסייג)
מוטי מלכא, יו"ר מטרוז: "מרגש מאוד לקבל את גל התגובות התומכות של הציבור באשדוד בפרט ובארץ בכלל לקראת פתיחתה של שנה נוספת של שירת הבקשות המרכזית עם אנסמבל פייטני מטרוז בראשות הפייטן רבי דוד אדרי ובנו ממשיך דרכו אבי אדרי.
רגע עצוב יהיה לנו כשכסאו של חבר האנסמבל מוריס מלכא ז"ל יהיה ריק. מוריס שנפטר בטרם עת לפני כחודש, היה פייטן בחסד שכל עולמו בא לידי ביטוי באהבתו ומסירותו למשפחתו, לשבת ולעולם הפיוט. בתוכניית שירת הבקשות הקדשנו דברים לזכרו.
גם אנחנו במטרוז בוחרים במאמץ להמשיך ולנהל חיי שגרה ובהם גם ערבי פיוט ושירת הבקשות המרוממת לצד תפילה להחזרת כל החטופים ולשלומם של כל חיילי צה"ל שיחזרו כולם בשלום לביתם.
תודתי החמה למר צחי אבו, לחברי המועצה הציבורית של מטרוז ולידידי עתניאל מנצור ממרכז מורשת הרמב"ם וכמובן לשותפי לדרכה של מטרוז עו"ד אלעד ברדוגו".
עוד כתבות
המלצות נוספות