מדד חוף נקי לחודש יולי 2024: חופי אשדוד בין הנקיים ביותר
המשרד להגנת הסביבה תומך ברשויות החוף בהיקף של כמיליון ₪ לתגבור של פקחי הרשויות בשוטרי משטרת ישראל בחודשי הקיץ בחופים. השוטרים ילוו את הפקחים בפעולות פיקוח ואכיפה לשמירת ניקיון החופים. מהנתונים עולה כי 93% מחופים הפתוחים שנמדדו דורגו כ"נקיים" עד "נקיים מאוד". השרה עידית סילמן: "הימנעות מהשלכת פסולת ושימוש בכלי פלסטיק חד פעמיים הכרחית לשמירה על החופים"
חוף הים באשדוד. צילום: אשדודי
במסגרת תוכנית חוף נקי של המשרד להגנת הסביבה, היחידה הארצית להגנת הסביבה הימית יזמה תמיכה בהיקף של מיליון ₪ לסיוע לרשויות החוף בחודשי הקיץ בפעולות של אכיפה ופיקוח בחופים. הסיוע של המשרד להגנת הסביבה ייעשה באמצעות תגבור כוח הפיקוח על ידי שוטרי משטרת ישראל. השוטרים ילוו את הפקחים מטעם רשות החוף בפעולות פיקוח ואכיפה, במטרה ליצור הרתעה מול עברייני פסולת בחופי הים המוכרזים והפתוחים ולצמצם את הנזק לסביבה החופית והימית.
השרה להגנת הסביבה עידית סילמן: "השמירה על ניקיון החופים היא באחריות כולנו, גם הרשויות וגם הציבור. ההשקעה של המשרד להגנת הסביבה בתגבור פעולות האכיפה בחופים עם משטרת ישראל מדגישה את המחויבות שלנו לשמירה על הסביבה הימית ועל רווחת הציבור. התנהלות אחראית שכוללת הימנעות מהשלכת פסולת ברשות הרבים ושימוש בכלי פלסטיק חד פעמיים היא הכרחית לשמירה על החופים שלנו, שהם נכס לאומי. שומרים על ישראל נקייה".
בשנים האחרונות קיבל המשרד להגנת הסביבה דיווחים מרשויות החוף כי הסיוע – בדמות שוטרי המשטרה המצטרפים למפקחי הרשויות המקומיות והמועצות האזוריות – מפחית בפועל את כמויות הפסולת בחופים. ובעקבות הסיוע מְנהלי החופים התמודדו עם פחות פסולת בחופים בסיומם של ימים שבהם נעשתה אכיפה. התמיכה בחופי הארץ, מצפונה ועד דרומה, תהיה בחודשים אוגוסט עד אוקטובר.
תשע-עשרה רשויות משתתפות בפעולות האכיפה הממוקדות במסגרת ליווי שוטרי משטרת ישראל במימון המשרד להגנת הסביבה, ביניהם גם העיר אשדוד שנמצאת ברשימת רשויות החוף הנקיות ביותר בעלות ציון ממוצע "נקי מאוד" במדד יולי 2024. מהנתונים עולה כי 93% מחופים הפתוחים שנמדדו דורגו נקיים עד נקיים מאוד. מדובר בשיפור של 88% לעומת חודש יוני ובשיפור ביחס למדד בשנה שעברה באותה תקופה שעמד על 87%.
צילום: אשדודי
ניקיון החופים הוא באחריות מחזיקי השטח – הרשויות המקומיות והמועצות האזוריות. במסגרת מדד חוף נקי, מפקחי היחידה הארצית להגנת הסביבה הימית של המשרד להגנת הסביבה מודדים את רמת הניקיון בחופים הפתוחים בד בבד עם יידוע שוטף של רשויות החוף לטובת מעקב ופעולות מְתַקנות לשיפור מתמיד של ניקיון החופים.
המשרד להגנת הסביבה הקצה באמצעות קרן הניקיון תקציב רב שנתי לשנים 2024 עד 2027 לתוכנית חוף נקי בהיקף של יותר מ-55 מיליון ₪. התקציב מיועד לטובת המשך תקצוב ניקיון החופים הפתוחים על ידי רשויות החוף בים התיכון ובים סוף, המשך תגבור אכיפת הניקיון בחופים, פעולות להוצאת פסולת מהים, ניטור ופרסום.
שנת 2024 היא השנה התשע-עשרה של תוכנית חוף נקי של המשרד להגנת הסביבה. התוכנית פועלת מאז 2005 למזער את מפגע הפסולת החופית והימית בישראל ולפעול לניקיונם של החופים והים לפי מחויבות בין-לאומית לטובת הסביבה והציבור בישראל. מרכיב מרכזי בתוכנית חוף נקי ועיקר תקציבהּ מופנים לתמיכה ברשויות החוף בניקיון החופים הפתוחים שבשטחיהן. תוכנית חוף נקי מגדירה יעדי תוצאה לניקיון החופים הפתוחים, ולפיהם 85% מהחופים יהיו נקיים 70% מהשנה. המטרה לטפל בבעיה הסביבתית של פסולת ימית בישראל.
התמיכה ברשויות החוף בהפחתה במקור מקדמת התחייבות לקידום חוק עזר עירוני שיאסור שימוש בכלים חד פעמיים מפלסטיק בכלל חופי הרשות (הן המוכרזים הן הלא מוכרזים), כפי שכבר קיים באילת, בחוף אשקלון, באשדוד, בתל אביב, בהרצלייה, בעמק חפר, בחדרה ובחוף הכרמל.
המשרד להגנת הסביבה פונה לציבור להימנע מלהביא פסולת פלסטיק לחופי הים, כדי לשמור על החופים של כולנו נקיים.
עוד כתבות