40 שנה ל"מבצע משה": כמה עולים אתיופים מהמבצע המפורסם חיים היום באשדוד?
משרד העלייה והקליטה פרסם נתונים מעניינים לכבוד 40 שנה ל"מבצע משה", כשגם באשדוד כזכור נקלטו מאות אנשים שעברו את המסע. עו"ד אייצ'לותם מסלה, ראש הקהילה המקומית, מספר: "יש הרבה חסמים אצל החבר'ה האלה בגלל המסע הקשה שהם עברו, אבל רובם השאירו את הכל מאחור ומנסים עד היום להשתלב בחברה הישראלית והמקומית".
הקהילה האתיופית באשדוד מציינת 40 שנה ל''מבצע משה''. צילום: אוסף ארכיון צה"ל
במסגרת "מבצע משה" שנערך ב1984, הגיעו לישראל כ-8,000 יהודים, זאת לאחר שצעדו מאות קילומטרים, חלקם יחפים ואיתם מעט מרכושם, במטרה להגשים את חלומם להגיע ארצה. משרד העלייה והקליטה פרסם נתונים היום לציון ארבעים שנה למבצע ומתברר כי מתוך העולים, 6,617 חיים היום בארץ. רוב העולים היו ילדים וצעירים – 34% בגילי 10-0, 25% בגילי 20-11, 13% היו בני 30-21. לאלו שהגיעו ארצה נולדו 7,645 ילדים, והשמות הנפוצים ביותר שניתנו לילדים הם ישראל, אברהם, משה ומזל. בין היישובים שבהם מתגוררים העולים יש כמובן גם את אשדוד ועל פי הנתונים 312 מהם גרים בעיר עד היום כשבמקום הראשון ניצבת נתניה עם 725 עולים.
בשיחה שערכנו עם עו"ד אייצ'לותם מסלה, ראש הקהילה המקומית, הוא דיבר על המסע ועל המצב כיום: "המסע היה חוויה מאד קשה כי כבר בשלבים הראשונים הם הקריבו המון כדי להגיע לישראל – הם נאצלו לעבור גיור לחומרה כי רבנים לא הסכימו לחתן אותם. מאז המצב השתפר, ההשתלבות היום היא טובה מאד: יש הרבה מהנדסים, אנשי צבא, ספורט כמו ברוך דגו שפרץ דרך, וגם בפוליטיקה המקומית. מצד שני יש הרבה חסמים אצל החבר'ה האלה בגלל המסע הקשה שהם עברו אבל רובם השאירו את הכל מאחור ומנסים עד היום להשתלב בחברה הישראלית והמקומית. החוויה היא טובה עבורנו, זאת זכות להכיר את הציונות דרך הקהילה הזאת".
מנכ"ל משרד העלייה והקליטה, אביחי כהנא, אמר: "מבצע משה הוא פרק היסטורי מרגש בתקומת עם ישראל בארצו. העולים מאתיופיה עלו בגבורה, וגם נקלטו ונקלטים בישראל בצורה המעוררת כבוד והשתאות. שדרת ההנהגה בישראל כוללת כיום בתחומים רבים את העולים מאתיופיה, ואני סמוך ובטוח שמגמה זאת תתעצם עוד בשנים הקרובות".
מבצע משה
המבצע המדובר ידוע גם בשם מבצע גור אריה יהודה. זה היה מבצע חשאי אמריקאי-סודאני-ישראלי להעלאת יהודי אתיופיה לישראל. המבצע התרחש בין נובמבר 1984 לינואר 1985 ובמהלכו עלו לישראל כ-8000 יהודים. המבצע היה מבצע מורכב ומסוכן. היהודים נאלצו לצעוד מרחקים ארוכים ברגל כדי להגיע לסודאן ורבים מהם סבלו מרעב, מחלות ותנאים קשים. כמו כן, המבצע נשמר בסוד מחשש שסודאן תתנגד לו.
למרות האתגרים הרבים, מבצע משה היה הצלחה גדולה מאחר ובמסגרת המבצע, היהודים שעלו מהווים היום חלק בלתי נפרד מהחברה הישראלית. מדובר בסיפור מרגש על אומץ, התמדה וסולידריות אשר מהווה עדות לרצונם העז של יהודי אתיופיה לחזור למולדתם ולזכות בחיים טובים יותר.
עו"ד אייצ'לותם מסלה
עוד כתבות
המלצות נוספות