השכנים התנגדו, המיזם שינה מקום: ״מועדון הגרפיטי״ בציור לזכרה של ׳פינק׳
חברי 'מועדון הגרפיטי' יצאו בשישי "לרסס" יצירות אמנות לזכרה של ענבר היימן ז"ל, שנרצחה בשבי חמאס, על קיר ברובע ה׳ כחלק מסדנת לימוד וציור. למרות הסכמה קודמת, דיירי הבניין עם הקיר המיועד התנגדו בתוקף לעשייה ואף הזמינו משטרה. בהתערבות מנהל רובע הסיטי, הוצע קיר ענק חלופי - עליו האמנים והתלמידים ביצעו את היצירה לזכר ענבר, שהייתה אמנית גרפיטי בעצמה. זה היה פרויקט הסיום, שכן עיריית אשדוד הודיעה כי לא תמשיך לתקצב את הפרויקט היפה. צפו בגלריית התמונות
סוף טוב למיזם - דמותה של ענבר היימן ז"ל בגרפיטי
מנציחים את 'פינק': חברי 'מועדון הגרפיטי' בעיר, נפגשו בשישי ליד קיר ברובע ה׳, שאושר עבורם כחצי שנה מראש על ידי מנהלת הרובע, על מנת להתחיל את פרויקט הגרפיטי למען הנצחתה של ענבר היימן ז"ל שכונתה בקרב חבריה בכינוי החיבה 'פינק', אשר נחטפה ממסיבת הטבע "נובה" ברעים בשבעה באוקטובר והודעה על דבר הירצחה בשבי חמאס התקבלה בשבוע שעבר. ענבר ז"ל, הייתה אומנית גרפיטי בעצמה ומותה הטרגי נגע בחברי קהילת הגרפיטי המקומית.
מטרת המיזם, שתוקצב לפני כשנה מהעירייה, היא לקדם אמנות ולהפוך את העיר שלנו לצבעונית יותר ומהותו לשלב ילדים ובני נוער יחד עם אומני גרפיטי ותיקים, על מנת להעביר יחד את הזמן בסדנאות בתוך העיר בלימוד וציורי גרפיטי על קירות, והכל באישור מנהלי הרובע ובאופן חוקי.
אך אמש, כאשר יצאו צוות 'מועדון הגרפיטי' לקיר של הבניין העומד לפני פרויקט 'פינוי בינוי' (השיכון המוזנח נמצא גם ככה במצב בכי רע), והתחילו להתמקם עם כל הציוד – יצאו לפתע לעברם דיירי הבניין מדירותיהם והחלו להביע התנגדות בתוקף ואף משטרה הוזמנה למקום.
המועדון מונה כ-40 משתתפים: 20 אומנים בוגרים מעל גיל 18 ו-20 ילדים ובני נוער בגילאים 13-18. כאשר הגיע המשטרה, היו חלק מהילדים מבוהלים ומפוחדים כיוון שחשבו שעשו מעשה רע.
קטיה קירמלבה, אומנית תושבת העיר, ואמא לילד בן 15 שגם הוא צייר גרפיטי המשתתף במיזם, סיפרה לנו על מה שהתרחש במקום: "מנהלת רובע ה׳ דיברה איתנו כבר לפני כחצי שנה על הקיר הספציפי הזה ובסוף התברר שהיו שכנים שהתנגדו לכך שנצייר על קיר הבניין מסיבותיהם שלהם. היו שטענו שזה גס (?!), שהם כלל לא רוצים את זה ואפילו התלוננו על כך שלא דיברו איתם על סקיצות. אנחנו באנו והבאנו את הצבע שלנו שקנינו מהתקציב הנועד לנו, המון ספריי של צבע מהסוג האיכותי על מנת שנוכל לצייר ובכלל – הכל באופן חוקי ומאושר. פשוט גירשו אותנו משם – אמרו לנו לעצור, הזמינו משטרה והתחילו לצלם את הילדים ולעשות וידאו…
הבניין שהיינו בו עמד לפינוי בינוי, קירות עם עובש וגם ככה מקושקשים מגרפיטי קודמים או כל מיני ריסוסים כאלה ואחרים, אז מה זה משנה? עכשיו מבקשים מאיתנו לצבוע בלבן את מה שהתחלנו…אנחנו מנסים לקדם את הגרפיטי בעיר וכמה שיותר ושיהיה חדש ושווה. מגיע לעיר שלנו קצת צבע. כל פעם שקורה כזה דבר זה הזוי, למה אנחנו ברמה נמוכה באשדוד בשנת 2023?"
"זה משהו חשוב שרצינו לעשות"
לאחר כמה בירורים ומשא ומתן, מנהל רובע הסיטי – יעקב ביטון שהגיע למקום לנסות ולפשר, החליט לתת לחבר'ה במועדון קיר בגודל 100 מטר (!) במקום אחר, והכל בכדי שימשיכו את היום כפי שתוכנן.
"באותם רגעים, הגיע כבר מנהל רובע הסיטי, יעקב, והוא הזמין אותנו לקיר אחר גדול יותר משמעותית באזור הסיטי ובדיעבד, שמחנו לגלות שזה קיר הרבה יותר טוב מהקודם. מאחר ומדובר ביום האחרון לשבעה של ענבר היימן ז"ל, צבענו בצבעים ורודים עם כיתובים של "פינק". דודי שובל צייר את דמותה בענק והכל יצא זוהר, דומיננטי ויפה. זה משהו חשוב שרצינו לעשות והתחלנו לעשות בקיר הקודם אבל אנחנו שמחים שלפחות נמצא עבורנו פיתרון״.
עכשיו שהמיזם הגיע לסיומו, והעירייה כבר אינה מוכנה להמשיך לתקצבו, קטיה מספרת לנו את תחושותיה: אם כבר לסיים את השנה הזו – אז רק ככה, כאשר כולנו ביחד בעבודה משותפת על הקיר הענק הזה. הלוואי ויכולנו להמשיך אבל הדרך היחידה היא רק להקים עמותה ואני כרגע לא בטוחה שזה על הפרק – אולי בעתיד. אני חושבת שזו סיומת יפה לצייר על קיר ענק בורוד ובטח בשביל להנציח מישהי שסופה היה כל כך טרגי ועל לא עוול בכפה שכל מה שאהבה היה לצייר גרפיטי".
בושה לעיריית אשדוד שאינה מוצאת לנכון להמשיך לתקצב בצורה סמלית פרויקט קהילתי-חברתי יפה שכזה. לפרויקטים זניחים של ציבורים שיותר חשובים להנהלת העיר, יש לה די והותר תקציב.
הקיר הגדול ברובע הסיטי
עוד כתבות
המלצות נוספות