מתוק, אך לא לכולם: טענות על חוסר נגישות ב'פסטיבל קרם דה לה קרם'
פסטיבל 'קרם דה לה קרם' הסתיים אמש בהצלחה גדולה לאחר שמשך אלפי מבקרים מאשדוד ומחוצה לה במשך שני ערבי הפסטיבל. בין כל המחמאות להן זכו תיירות אשדוד, בעלי הדוכנים והיועץ הקולינארי גל זהבי שהציב רף קולינארי חסר תקדים, היו גם מבקרים שיצאו מאוכזבים מקרב הקהילה של בעלי המוגבלויות והצרכים המיוחדים, שלא הצליחו להתנייד על הדשא של גן אלישבע ונאלצו פעם אחר פעם לבקש מסיוע מעוברי אורח. "מלבד שביל נגיש אחד שמוביל לכניסה, כל הדוכנים היו על הדשא ולהתנייד עם כסא גלגלים היה בלתי אפשרי''. אמרה אחת האימהות. יו"ר תנועת "תושווים" נורית טופז: "זה לא פעם ראשונה שאני חוזרת הביתה עם מועקה גדולה מפסטיבל עירוני בו אפס נגישות ואפס רגישות תוך כדי התעלמות מחוק שוויון זכויות לאנשים עם צרכים מיוחדים. נגישות היא לא מותרות - היא דרך חיים"
הצלחה מסחררת. פסטיבל קרם דה לה קרם בפארק גן אלישבע. צלם: Yuri Entus
הצלחה עם כוכבית: פסטיבל הקינוחים הגדול 'קרם דה לה קרם' של תיירות אשדוד שנערך אתמול ושלשום ב"גן אלישבע", הסתיים אמש ובין כל המחמאות הגדולות להם זכו (ובצדק!) תיירות אשדוד, גל זהבי שהיה אחראי על כל הניהול הקולינארי ומגוון הקינוחים האדיר וכמובן בעלי הדוכנים השונים, היו גם כאלה שיצאו ממנו מאוכזבים, בעיקר אלה מקרב בעלי הצרכים המיוחדים ואלה הזקוקים לנגישות גבוהה יותר, ובני משפחותיהם.
הפסטיבל שננעל אמש משך אליו אלפי מבקרים מאשדוד ומחוצה לה, והציע עשרות דוכנים של קלאסיקות נוסטלגיות וטרנדים עכשוויים, מסעדות מקומיות ותיקות, קונדיטוריות מצוינות ואופות ביתיות מוכשרות. כל מנה עלתה עד 20 שקלים ובאי המקום נהנו גם מפעילויות, הופעות, מיצגים ואטרקציות. אז נכון, האירוע נוצר מתוך מקום להציג את אשדוד כעיר קולינרית מובילה, אבל מה עם האוכלוסייה הנגישה?
בין שלל הדוכנים והאורחים השבעים והמרוצים, היו גם תושבים שיצאו מאוכזבים, ולא מרמת האוכל חלילה, אלא מהארגון. טענות על קשיי התניידות בין הדוכנים שהיו על הדשא, תורים ארוכים שהפכו למפוזרים ובקשות מעוברי אורח לסייע לקהילה הנגישה. אחת האימהות היטיבה לתאר את מה שעבר עליה: "פסטיבל קינוחים נשמע מפתה אבל האמת היא שאם הילדים לא היו מבקשים, אני לא הייתי מתקרבת למקום הזה. מצד שני, בתור אמא, אני רק רוצה רק שהילדים שלי יהיו מאושרים אז לקחתי אותם לשם. לצערי הרב, מלבד שביל נגיש אחד שמוביל לכניסה, כל הדוכנים היו על הדשא ולהתנייד עם כיסא גלגלים היה בלתי אפשרי".
בלית ברירה, נאלצה האם לבקש עזרה מעוברי האורח "נאלצתי לפנות לאדם הראשון שראיתי כדי לומר לו להסתכל על הילד ולתת לו כסף שיקנה לנו קינוח. אני שואלת, מה עם ארגון ראוי יותר? אולי למתוח איזה חבל עבור התורים הארוכים, כזה שימנע לחץ שם ואולי, רק אולי, מישהו יחשוב על פטור מתור עבור האוכולוסיה הזאת? במקום זה קיבלנו אפס נגישות".
תינוק בעגלה. אימו התקשתה להתנייד עימו על הדשא בין הדוכנים
נורית טופז: "נגישות אינה מותרות – אלא דרך חיים"
אמא אחרת שהגיעה לאירוע עם בנה בן השנתיים בעגלה מספרת: "לא תיארתי לעצמי שכל הדוכנים יהיו על הדשא עצמו, הייתי צריכה להתאמץ על מנת להתקרב עם העגלה ולנוע ברחבי המקום. בסופו של דבר, התיישבתי עם התינוק שלי וביקשתי עזרה".
נורית טופז יו"ר תנועת תושווים, התייחסה לבעיה: "עיר שלא רואה את האנשים שזקוקים לתמיכה זו עיר שלא קיימת. היה לי נפלא לפגוש בתושבים, נהדר להסתובב עם חבריי לדרך, אך לצערי הרב זאת לא פעם ראשונה שאני חוזרת הביתה עם מועקה גדולה מפסטיבל עירוני בו אפס נגישות ואפס רגישות, תוך כדי התעלמות מחוק שוויון זכויות לאנשים עם צרכים מיוחדים תשנ"ח 1998. התעלמות מלמעלה מ -20 אחוז מתושבי העיר שלא רואים אותם, שקופים. אני אומרת את דבריי כל פעם מחדש לגורמים הרלוונטיים אך לצערי שום דבר לא נעשה. אנחנו סיימנו להמתין, נגישות אינה מותרות אלא דרך חיים. תנועת תושווים תשנה את המציאות הזו ותוביל את העיר לרגישות ולנגישות".
מעיריית אשדוד טרם נמסרה תגובה.
פסטיבל מוצלח שמשך אלפי מבקרים. אבל מה עם הנגישות? (צילום: טוביה סגל)
"נגישות זה לא מותרות - זה דרך חיים". יו"R תנועת תושווים - נורית טופז
עוד כתבות
המלצות נוספות
15:50 | 17/11/2024