"עם ישראל חי"! הובא למנוחות ניצול השואה דוד "דוגו" לייטנר ז"ל
אמש הובא למנוחות ניצול השואה דוד ("דוגו") לייטנר ז"ל, אשר ריגש אלפי אנשים במהלך חייו עם סיפור הישרדותו בשואה, וייסד את "מבצע דוגו" - פרויקט לעדות וזכרון השואה שסחף אלפים בארץ ובעולם לאכול יחד איתו פלאפל בכל שנה ב-18 בינואר, יום היציאה לצעדת המוות מאושוויץ - כסמל לניצחון החיים. מאות רבות של אנשים ליוו את לייטנר ז"ל בדרכו האחרונה אל בית העלמין בניר-גלים, ביניהם יו"ר הכנסת, ח"כ אמיר אוחנה, שספד לו ואף ציין את מילותיו של לייטנר בסיום כל מפגש והרצאה שהעניק: "עם ישראל חי!"
מאות רבות ליוו את "דוגו" בדרכו האחרונה, ביניהם יו"ר הכנסת ח"כ אמיר אוחנה וח"כ משה סלומון (צילום: אילן ראובני)
"עם ישראל חי ": בסמליות עצובה עם ט' באב, הובא אתמול (חמישי) למנוחת עולמים בבית העלמין ניר גלים דוד לייטנר ("דוגו"), ניצול השואה שנפטר והוא בן 93 במותו.
מאות רבות של אנשים מכל המגזרים והגילאים, ביניהם נבחרי ציבור, רבנים וחברי כנסת, הגיעו לחלוק כבוד לאדם המיוחד, שבמשך שנים רבות פעל ללא הרף על מנת לחשוף כמה שיותר אנשים לסיפור הישרדותו במהלך השואה.
עם השמע דבר פטירתו של לייטנר ז"ל, העלה הבוקר יו"ר הכנסת ח"כ אמיר אוחנה, תמונה משותפת של השניים וביכה את לכתו.
ח"כ אוחנה הגיע אף הוא לכבד בנוכחותו את הלוויה. ח"כ אוחנה סיפר כיצד פגש לראשונה את דוגו במהלך ביקורו בבית העדות בניר גלים וכיצד המפגש הותיר בו רושם עמוק. אוחנה סיים את דברי ההספד ללייטנר במילים אותן "דוגו" נהג לומר בסיום כל הרצאה ומפגש שהעניק: "עם ישראל חי!"
גם נשיא המדינה יצחק הרצוג ספד מוקדם יותר: "בכאב גדול אנו נפרדים מדוגו, דוד לייטנר, שורד שואה שסיפורו המיוחד ואישיותו הכובשת נכנסו ללבם של רבים. אחרי ששרד את צעדת המוות ממחנה אושוויץ, עלה ארצה ונמנה עם מייסדי מושב ניר גלים. המפגש הראשון שלו בשוק מחנה יהודה עם מנת פלאפל הפך למסורת מרגשת, חובקת ארץ ועולם, סמל לנצחון השורדים".
משפחתו של דוד לייטנר תשב שבעה בניר גלים, ברחוב מורן 2.
לייטנר ז"ל הותיר אחריו אישה, בנות, נכדים ונינים.
יהי זכרו ברוך.
בית העלמין בניר גלים (צילום: אילן ראובני)
סיפורו של דוד "דוגו" לייטנר ז"ל
דוד לייטנר נולד ב-1930 בנירגיהאזה שבהונגריה, למשפחה דתית של שש נפשות. בפסח 1944 הועבר דוגו עם משפחתו לגטו שהוקם בנירג'האזה, למחרת החג החרימו ז'נדרמרים מקומיים את חפצי הערך של היהודים, והם נשלחו אל הגטו. לאחר שישה שבועות הוסעו לאושוויץ-בירקנאו. מיד כשהגיעו לבירקנאו הופרדו הגברים של המשפחה מאמו של דוד ומשתי בנותיה, והן שולחו להשמדה מיד. אביו ואחיו נשלחו לבוכנוולד ומשם לברגן-בלזן.
דוד נשאר בבירקנאו עם עוד 4,000 ילדים. מכיוון שהיה נער גבוה וחסון, הוא שרד מן הסלקציות. בראש השנה וביום הכיפורים נלקחו אלפי ילדים להשמדה. דוד ניסה להתגנב לטרנספורט שיצא מבירקנאו אך נתפס ונענש במלקות.
בשמחת תורה נמנה דוד עם המיועדים להשמדה והוצעד עם מאות הילדים אל המשרפה. כל הדרך זעקו הילדים "שמע ישראל", קראו להוריהם אך היה צורך בכמה עשרות ילדים לפריקת תפוחי אדמה מרכבת אספקה ו-51 ילדים נבחרו, בהם דוד, וחייו ניצלו שוב.
"מבצע דוגו"
ב-18 בינואר 1945 יצא דוד (דוגו) לייטנר בן ה-14 ביחד עם כ-60,000 אסירי אושוויץ לצעדת המוות. ברגעים הקשים בצעדה הוא חלם על "בילקלעך", לחמניות עגולות שהבטיחה לו אמו שיאכל בארץ ישראל. הוא שרד ועלה ארצה, וכמנהג פרטי החליט שבכל שנה ב-18 בינואר יאכל פלאפל (שדמה בעיניו לבילקלעך שהבטיחה לו אמו) כסמל לניצחון החיים.
בשנת 2016 בית העדות יזם את "מבצע דוגו", והציע לציבור להצטרף למנהגו הפרטי של דוגו. מאז, מצטרפים מדי שנה המונים למנהג הפלאפל של דוגו.
חולקים כבוד ל"דוגו" ז"ל.
עוד כתבות
המלצות נוספות
15:50 | 17/11/2024