שבוע השפה העברית – בסימן 100 שנה למותו של אליעזר בן־יהודה
בשנת תשע"ג (2012) הכריזה ממשלת ישראל על יום הלשון העברית שיצוין בכל שנה בכ"א בטבת- יום הולדתו של אליעזר בן־יהודה. אך השנה, שנת תשפ"ג, כ"א בטבת חל בשבת ולכן החגיגות החלו היום, לאורכו של כל השבוע- ויש החוגגים כל החודש. איך באשדוד דואגים לציין את יום השפה העברית? בתיכון עמל, המנהלת מגי רביבו הגתה שלל פעילויות חינוכיות עבור התלמידים. יניב קקון, חבר מועצת העיר, סופר ומשורר - מספר על העברית שלו: "העברית שלי היא שילוב של הכל. קודש וסלנג, מאחד שפות, מנקד וחורז ושובר ומדבר עברית"
עברית שפה קשה (תמונה מאתר הרשמי של משרד החינוך)
היום יום הלשון העברית הרשמי בישראל
בשנת תשע"ג (2012) הכריזה ממשלת ישראל על יום הלשון העברית שיצוין בכל שנה בכ"א בטבת- יום הולדתו של אליעזר בן־יהודה. השנה, התאריך הנ"ל היה יום שבת לכן ציון היום החל מהיום בסימן 100 שנה למותו.
העברית היא שפת האם של כיותר מ5 מיליון תושבי ישראל
מחייה השפת העברית הלוא הוא אליעזר בן יהודה, נולד ב-7 בינואר 1858 ברוסיה ונפטר ב-16 בדצמבר 1922 בירושלים. בשנת 1881 הוא עלה לארץ ישראל עם אשתו דבורה והתיישב בעיר ירושלים. בהתחלה, עבד בעיתון "החבצלת", ולאחר מכן ייסד גם את עיתון "הצבי" ועיתון נוסף. עד אז הייתה השפה העברית בשימוש כשפה כתובה. בן יהודה, רצה וחלם שישתמשו בה כשפת דיבור ביום יום והחל כבר בביתו לדבר עברית מייד לאחר הולדת בנו איתמר. הוא ניסה להרחיב את היוזמה הזו למשפחות נוספות בירושלים, אך רק מעט מהמשפחות הקפידו על דיבור עם ילדיהם בעברית בלבד. אליעזר בן יהודה כתב ספרי לימוד לשפה העברית, והקים בשנת 1890 את "ועד הלשון העברית". בנוסף הוא עמל על כתיבת מילון עברי – "מילון אליעזר בן יהודה". בחייו, פעל למען החייאתה של השפה העברית שתאחד את העם היהודי בתפוצות, ייסד וערך את עיתון "הצבי", חיבר את "מילון בן יהודה" ואת ועד הלשון העברית.
השפה העברית, היא השפה בה דיברו בני ישראל בארץ כנען באלף השני לפני הספירה. כיום ,יש כ-9 מיליון דוברי עברית בעולם, רובם חיים בארץ ישראל, לכ-5,300,000 איש זוהי שפת האם. שם השפה "עברית" ,מוכר רק מימי בית שני בתנך היא נקראת "יהודית" השפה של ארץ יהודה.
הידעתם?
1)חיים נחמן ביאליק חידש יותר מילים מאליעזר בן יהודה (300 מילים לעומת 220).
2)המילה הרווחת ביותר בשימוש בעברית היא "לא".
3)המקף התקני בעברית הוא מקף עליון ־ ולא מקף אמצעי- כמו באנגלית.
4)בעבר, עסקו המדינאים שלנו לא רק בממשל אלא גם בחידוש מילים משה שרת, דוד רמז ויצחק בן צבי חידשו בעודם בתפקיד כמה מילים מטוס תעסוקה וידיעון.
5המילים "שַׁבָּת", "אמן" ו"הללויה" הן מילים שמקורן בעברית והן משמשות גם בשפות אחרות.
6)כמו שאנחנו אומרים על משהו שאנחנו לא מבינים ש"זה כמו סינית בשבילי", אז הצרפתים והפינים אומרים על משהו שהם לא מבינים ש"זה כמו עברית בשבילי".
אליעזר בן יהודה מחייה השפה העברית (תמונה מתוך הארכיון הציוני המרכזי)
מילת השנה: "בולען"
לקראת יום העברית, האקדמיה ללשון פנתה לציבור לשאלה מה לדעתם צריכה להיות מילת השנה?
לפני שנתיים נבחרה המילה מָטוֹשׁ כמילת השנה (לאחר שנה של מגפת הקורונה) ובשנה שעברה נבחרה המילה טרלול.
מתוך מאות הצעות שקיבלנו מן הציבור במרשתת וברשתות החברתיות למילים המסמלות בצורה הטובה ביותר את השנה החולפת – הועמדו להצבעה תשע מילים מובילות: אקלים, בולען, הזיה, חמלה, מגדר, משילות, הביטוי 'על מלא', רוגלה ומשכנתה.
המילה שנבחרה כמילת השנה: בולען
עברית על החלב של תנובה (צילום מתוך אתר האקדמיה ללשון עברית)
גם באשדוד מציינים:
לצערנו לא נתקלנו בפרסומים על פעילויות עירוניות הקשורות בנושא (נשמח לפרסם במידה ונשמע), אולם בתיכון ומכללה טכנולוגית עמ"ל לוקחים ברצינות את היום החשוב: קירות בית הספר והכיתות מקושטים לכבוד יום שבוע העברית במילים וביטויים, במהלך השבוע, יעשו פעילויות ומשחקים הנוגעים לשפה, ויתכבדו במרק חם שהוכן במיוחד להנעמת האוירה.
מגי רביבו, מנהלת תיכון עמ"ל מספרת: "הקירות מדברים עברית, יום השיא יהיה בשלישי הקרוב – נערוך שולחנות עגולים עם התלמידים ונקיים איתם פעילות של משחקי מילים בעברית.. ויהיה גם מרק שתלמידי מגמת בישול מכינים במיוחד!"
חובב שפה עברית ידוע הוא לא אחר מאשר חבר המועצה יניב קקון, ממלא מקום ראש העיר באשדוד והממונה על נוער, צעירים וצרכים מיוחדים וגם סופר ומשורר.
לכבוד היום, בחר קקון לשתף מתוך הספר 'שכונה' קטע שרלוונטי היום מתמיד:
המילה שאני הכי אוהב היא חיבורים.
שואלים אותי למה דווקא שירה? תשובתי לכך נטועה במרד של האנטי מרד, דורות שלמים של משוררים נטו למרוד במשוררים שקדמו להם, שלונסקי בביאליק, זך באלטרמן והדוגמאות עוד רבות. ואילו אני, אני לא מורד אלא משלב ישן וחדש לאחד- (שיר השירים, תהילים, ישיעהו, ביאליק, אלטרמן, רביקוביץ', סומק ופינק פלויד הם רק דוגמאות להשפעות על השפה שלי. שפת הקודש והשיחה. עברית), נעזר באמצעים פואטיים מיושנים וסלנג, מאחד שפות, מנקד וחורז ושובר ומדבר באותו המרחב. והמרד שלי? המרד הוא להמשיך לחבר בין מילים הנעות בנינו ובתוכי, לכתוב שירה, כנער וכבא בימים. אני מחזיק בשירה כלפיד המאיר את התהום.
חוגגים את השפה העברית. מנהלת תיכון עמ"ל הגב' מגי רביבו, וחבר מועצת העיר יניב קקון (צילום: ב"ס עמל אשדוד)
עוד כתבות
המלצות נוספות
15:50 | 17/11/2024