יום המחזור בישראל: מדוע אין פחי מחזור כתומים בעיר?
לכבוד יום המחזור של ישראל, התעניינו בשאלה שדי הטרידה אותנו: איפה הפחי מחזור הצבעוניים בעיר אשדוד? כבר שנים שקמפיינים ארציים מסבירים לנו בגדול מה מפרידים ולאיזה צבע פח זורקים כל דבר, אבל בסופו של דבר - איפה הפחים המדוברים?
רוצים למחזר, אבל איפה הפחים? (צילום: אשדודי)
איפה הפח? היום חל "יום המחזור של ישראל", במסגרתו מתבצעות פעילויות שונות על מנת להעלות את המודעות לחשיבות הנושא, וכמובן על מנת לעודד את התושבים להצטרף למהפכת המחזור של ישראל .
ראשית, כמה מילים על פסולת בישראל:
בישראל אדם מייצר מידי יום , בממוצע 1.7 קילוגרם פסולת = 51 ק"ג פסולת בחודש = 612 ק"ג פסולת בשנה!
5.4 מיליון טון פסולת עירונית ומסחרית מיוצרת בישראל מדי שנה!
בישראל 80% מהפסולת נשלחת להטמנה ורק 20% ממוחזרת.
ומה קורה באשדוד?
אשדוד מציבה לעצמה כמטרה לצמצם משאבים, להפחית כמויות פסולת המועברות להטמנה ולעלות באחוזי המחזור העירוניים, וזאת בלי להתפשר על רווחת תושביה. לשם כך הוצבו ברחבי העיר עמדות מחזור הכוללות את סוגי הפסולת הבאים: פסולת אלקטרונית, טקסטיל, קרטונים וניירות ופלסטיק, מתכת, זכוכית.
קמפיינים רבים, ברמה הארצית והמקומית, מדרבנים את התושבים להפריד את הפסולת, למחזר מה שאפשר – ולא פחות חשוב – למיין את הפסולת אותה משליכים.
כל כך הרבה צבעים ופחים, אבל כשיוצאים לזרוק את הזבל פוגשים "צפרדע" או פח טמון ירוק בלבד (מתוך אתר המשרד להגנת הסביבה)
היכן הם הפחים הכתומים?
באמת שחיפשנו… אך לא מצאנו אפילו פח כתום/חום/צהוב/סגול אחד . מדוע העיר אשדוד, שמתגאה כל כך להיות עיר מובילה בתחום המחזור, לא ממציבה את הפחים לסוגי הפסולת השונים בתחומיה?!
פנינו לדובר עיריית אשדוד מר אדי בן חמו וזוהי תגובתו:
"עיריית אשדוד מיישמת לא מעט תוכניות עבודה שעניינן מחזור ושמירה על משאביה הטבעיים של העיר, ואף זוכה למחמאות בתחומי סביבה וקיימות.
לעניין הפחים הכתומים, אגף תפו"ח במנהל התפעול נמצאים בישורת האחרונה לקראת חתימה על הסכם עם תאגיד תמיר, לפריסת הפח הכתום. בשבוע הקרוב אמור להתקיים דיון, בראשות הגזבר ונציגי אגף תפו"ח ומנהל תפעול, לסגירת הסוגיות התפעוליות, תקצוב והליך ההסברה לתושבים.
על פי תכנית העבודה, פריסת הפחים הכתומים תהיה בחודש מרץ 2023 ויתכן שאף קודם לכן, בכפוף ליכולת היצור של קבלן הפחים. הפחים אשר יוצבו בעיר יהיו בנפח 3.5 קוב בעיקר וחלק קטן בנפח 2.5 קוב. עד כניסת הפחים הכתומים, מתקני הפלסטיק הקיימים ימשיכו לתת מענה לתושבי העיר, יחד עם יתר מתקני המחזור לזרמי המחזור השונים.
על מנת לצמצם את לוחות הזמנים לפריסת הפחים בעיר, תורחב ההתקשרות עם קבלן פינוי האשפה הנוכחי, אשר ייערך עם משאיות מתאימות שיצבעו אף הן בצבע כתום, לצורך פינוי האריזות מהפחים הכתומים.
הרשות רואה חשיבות רבה בעידוד המחזור וצמצום היקפי הפסולת להטמנה בעיר ומנצלת במה זו כדי לרתום את התושבים לכל שיתוף פעולה בנדון."
יש לציין שעוד משנת 2019 עיריית אשדוד מבטיחה לשים פחים כתומים , משמע- קרוב ל-4 שנים !.
הפח הכתום מרכז אליו את רוב הפסולת שמשקי הבית מייצרים, בעוד שאת את לב ליבה של בעיית הטמנת הפסולת אפשר לפתור בהצבת פחים כתומים והנגשתם לציבור. משקי הבית מהווים כ- 40% מייצור הפסולת -מה שאומר שהאזרח הקטן הוא בעצם הגדול ביותר בייצור פסולת וזו הבעיה העיקרית.
עוד אנקדוטה שחשוב לציין, בהיעדר הפחים הכתומים, התושבים היו משליכים את מכלי הפלסטיק לכלובי המחזור , אך בגלל שמיכלי השתיה הגדולים גם חייבים בפיקדון – אז הוצאו מהמרחב הציבורי כלובי המחזור. איפה 250,000 תושבים אמורים למחזר מכלי פלסטיק?!
מה אפשר לעשות בינתיים?
למרות שאין פחים כתומים בעיר, יש פחים אחרים ורצוי ומומלץ להתחיל למחזר את מה שאפשר. מעבר לזה- אם כל אחד ואחת ישתדלו לבצע שימוש חוזר במה שאפשר, לא לקנות אם לא צריך, להשתדל להשתמש בחומרים מתכלים, להפריד פסולת כמה שיותר לדבר ולהציף את הנושא… אולי נצליח לחלחל ולהביא למודעות בקרב המבוגרים ובטח ובטח בקרב הדור הצעיר והילדים שהרי הם דור העתיד שלנו.
עוד משנת 2019 מבטיחים לנו (צילום: עמוד הפייסבוק של עיריית אשדוד)
ייאמר לזכותה של עיריית אשדוד שאת המידע למה שכן קיים הם הנגישו באתר שלהם בצורה טובה ואף הרבו לפרסם טבלאות על מיקומם של הפחים ואפילו עמותות יד שנייה שבהן ניתן למסור חפצים.
כנסו לכאן ובדקו היכן תוכלו למחזר קרוב לביתכם
אז עד שיהיו לנו גם פחים כתומים, תעשו טובה בואו יחד נשמש דוגמה וננצח עם מה שקיים – למען העיר ולעולם טוב וירוק יותר
*הנתונים נלקחו מהאתר של המשרד לאיכות הסביבה ומאתר עיריית אשדוד.
עוד כתבות