מסורת "הפלאפל" נמשכת: מבצע 'דוגו' של ניצול השואה דוד לייטנר
"מבצע דוגו", אשר נוסד על ידי שורד השואה דוד (דוגו) לייטנר, יצוין היום בפלאפליות בעיר: חגיגת פלאפל תתקיים אצל 'בוטרא' לאורך כל היום ו'דוגו' בעצמו יגיע הערב לפלאפל צנעני ברובע ה'. דוגו, שנוהג לאכול פלאפל בכל שנה ב-18 בינואר (יום היציאה לצעדת המוות מאושוויץ), מסמל ביום הזה את ניצחון החיים שלו
פלאפל צנעני. צילום: דניאל חג'בי
ניצחון החיים: המנהג הפרטי של דוד (דוגו) לייטנר לאכול פלאפל בכל 18 לינואר, הפך לאירוע שבמסגרתו אלפי אנשים בארץ ובעולם, אוכלים פלאפל ומשתתפים באופן וירטואלי עם המנהג הפרטי שלו.
המסורת ממשיכה היום ונערכת במספר מוקדים בעיר כאשר העיקרי ייערך הערב בפלאפל צנעני ברובע ה'.
הבעלים, שי כרמי, התייחס לאירוע: "כולם באים לחגוג אצלנו בפלאפל היום, בדיוק כמו שדוגו חגג את הניצחון שלו. הוא כבר שנים אוכל אצלי פלאפל אבל רק לפני עשר שנים הוא פתח וסיפר למה הוא בא דווקא ביום הזה ואוכל יותר ממנה אחת. מאז, בכל 18/1 הוא היה מגיע ואוכל אפילו שלוש מנות לפעמים. אחרי שהוא סיפר לי את סיפור חייו, הוא חשף בפני שהוא רוצה לעשות ערב מיוחד מדי שנה. גם לקראת הערב הוא הזמין את כולם והכין שלטים של "עם ישראל חי" והודיע כי בסוף הערב הוא משלם על כולם. באופן אישי, עבורי זה יום מאד מרגש, פעם בשנה הוא לא מוותר ומבקש ממני לשיר עבורו שיר שאוהב גם. זה מה שחותם את היום הזה, הוא מאד מתרגש ממנו – אני מאד שמח לתת להם אהבה ומקווה שהמסורת תימשך עוד הרבה שנים".
גם 'בוטרא' ברובע י"ב מציין מידי שנה את 'מבצע דוגו' ויציע רק היום, לאורך כל היום פלאפל + ציפס + שתייה ב- 30ש"ח. כמו כן, הוא יארח אצלו היום בצהריים ויפנק ב- 25 מנות על חשבון הבית לציון יום זה.
חגיגת פלאפל אצל בוטרא ליום 'מבצע דוגו' (צילום: גל זהבי)
הסיפור המלא מאחורי היום המיוחד
ב-18 לינואר 1945, הנאצים החליטו להוציא את 66,000 איש ממחנה אושוויץ ומהמחנות המסונפים לו אל מצעדי המוות. זאת במטרה ברורה לחסל את העדים האחרונים שעלולים לספר את האמת על מה שעשו. ללא אוכל, הפסקות, מנוחה או בגדים חמים צועדים הנותרים מהמחנה בקור מקפיא של 18 מעלות מתחת לאפס, כאשר דוגו אז בן 14. שלושה ימים ללא עצירה או שינה הלך דוגו עם הנותרים ממחנה אושוויץ אך הצליח לשרוד כדי לספר על היום הקשה ההוא. כעת הוא מציין אותו בשמחה מאחר ושרד.
למעלה מארבעים אלף איש מתו בדרך הקשה של צעדת המוות, אך דוד לייטנר המוכר לכולם בשם דוגו-שרד, ועלה ארצה. כשביקר דוגו בדוכן פלאפל, הוא ראה את כדורי הפלאפל מבעבעים בשמן ונזכר באותם לחמניות עגולות שחלם עליהן אז ברעב הקשה בשואה. מאז בכל שנה, ב-18 בינואר, החליט דוגו לחגוג את החיים ולנקום בנאצים עם אכילת פלאפל כאוות נפשו.
דוגו- חוגג עם פלאפל את נצחון החיים
עוד כתבות
המלצות נוספות